Drámák, hibák és hibátlanok az utánpótlás Európa-bajnokságon

Dijugratas illusztracio pixa 0714 1200

Izgalmas és fordulatos napokon van túl a magyar utánpótlás válogatott a hollandiai Európa-bajnokságon. Zuidwolde-ben Európa 34 országának utánpótlás korú lovasai versenyeznek, a magyar színeket 15 ló-lovas páros képviseli.

A legfiatalabbaknál, a 12-14 év közötti gyermek korosztályban a magyar díjugrató válogatott a csapatversenyben huszonhárom válogatottból a tizenkettedik helyen végzett. Az aranyérmeket a házigazda, holland gyermek válogatott nyakába akasztották. Az elődöntőben a magyar lovasok közül Kiss Lizanna Gina Rosinával tudott egyedül hibátlanul lovagolni, majd a csapatverseny első fordulójában ifj. Szuhai Gyula Casino Golddal és Törő Csongor Chaccoval hozta a hibátlant.

A csapatverseny második fordulójában az első körében hibázó Kiss Lizanna tudta egyedül a kiváló eredményhez szükséges hibátlant hozni. A 124 fős mezőnyben azonban a szerencse ezúttal nem a magyar lovasok mellé állt, hiszen Törő Csongor egy hibaponttal maradt le Chaccoval a szombat délutáni harminc indulós fináléról, így mind az öt lovasunk a vigaszágon kapott lehetőséget a folytatásra.

Az ifjúsági korosztálynál a vadászugratásban Alasztics Alizé és Concordiáé volt a legjobb eredmény, az egyet hibázó Szuhai Péter East Wind és a leggyorsabb nettó időt lovagló Janik Anna és Cash előtt, akik nyolc másodperc időbüntetést kaptak.

Az ifjúság lovasoknál a csapat Európa-bajnok ebben az évben Belgium. A magyar fiatalok az első fordulóban sajnos többet hibáztak, és hiába teljesítettek kimagaslóan a második körben, ez már nem volt elég a top tízhez. A péntek kora délutáni második fordulóban Dömse Tamás Conquistadorral és Alasztics Aliz Concordia HB-vel verőhiba nélkül, Szuhai Péter East Winddel négy hibaponttal megmutatta, hogy igenis van helyük az Európa-bajnokságon.

A fiatal lovasok versenyeztek a legnagyobb magasságon. A 145 centiméteres vadászugratásban Hollé Sára Clintusszal és Weinhartd Virág Chiclanával lendületes lovaglással szorosan az élmezőny mögött végzett.

A csapatversenyben két különböző pálya várta a fiatal lovasokat, ahol 150 centiméteres akadályokon idén is egységesen helytálltak a magyar válogatott tagjai. Az aranyérmeket hasonlóan, mint az ifjúsági korosztályban, itt is Belgium lovasai vehették át. Egyéni indulónk Reisz Panna Cortanoval mindkétszer szépen lelovagolta pályáit, ifj. Lázár Zoltán az első körben három verőhiba után, másodszorra pedig verőhiba nélkül ért célba Barolo nevű sárgájával. Európa-bajnokunk, Weinhardt Virág számára drámai végjátékot hozott ez a csapatverseny, hiszen az első fordulóban az utolsó ugrást verve nyolc hibaponttal, a második körben négy hibaponttal végzett, így épp csak lecsúszott pályafutása újabb EB döntőjéről.

Hollé Sára Clintusszal ott folytatta, ahol az elődöntőben abbahagyta: az első körben egy, a másodikban öt hibaponttal ért célba, ami azt jelenti, hogy harmadik fiatal lovas Európa-bajnokságán bejutott a legjobb harmincba, így ő képviselheti hazánkat a döntőben.

Forrás: Díjugrató Szakág
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek