Hazai győzelem a Kanca- és Ménverseny Szuperdöntőjében

Mezohegyes3 Kiemelt

A lótenyésztéséről és lovas tradícióiról híres Mezőhegyesen immár 24. alkalommal rendezték meg a Kanca- és Ménversenyt teltházas lelátó előtt. A verseny négy évvel ezelőtt kiegészült a méneskönyvek versenyével is, így az ország legkiválóbb lovai minden korosztályban lehetőséget kaptak a bemutatkozásra ezen a három napos megmérettetésen.

Mezőhegyesi kanca lett a legjobb

A kanca kategória döntőjében a három nap alatt végig hibátlanul teljesítő hazai versenyző páros, Piroska Zoltán és Flóra (a cikk főképén) megérdemelten vehették át a legjobb kancának járó díjat. 

Második helyen végzett az Airvent Lovasklub versenyzője, Horváth Balázs és a Pataki Mihály tulajdonában álló PM La Conta Z.

Kanca 2  Hely

A harmadik helyen szintén egy hazai lovasnak szólt a taps, mégpedig ifj. Szász Attilának, aki az édesapjával tavaly Szuperdöntőt nyerő Zeldát lovagolta. A fiatal tehetség ezzel végérvényesen apja és nagybátyja nyomdokaiba lépett a díjugrató sikerek tekintetében.

Kanca 3  Hely
Ifj. Szász Attila és Zelda

Gidrán mén írt történelmet

A mének döntőjében nulla hibapontos összteljesítménnyel Horváth Balázs uralta a mezőnyt tíz éves ménjével, a Pataki Mihály tulajdonában lévő PM Caselloval.

Mén 1  Hely
Horváth Balázs és PM Casello

Második lett szintén verőhiba nélküli teljesítménnyel, viszont a vadász versenyszámban összegyűjtött hibapontokkal Szotyori Nagy Kristóf és a Kun család által tenyészett Gidran Razbeg 44 Mytoc. Ezzel történelmet írtak, hiszen gidrán fajtájú mén még sosem volt a dobogón a legmagasabb kategóriában.

Mén 2 Hely
Szotyori Nagy Kristóf és a Kun család által tenyészett Gidran Razbeg 44 Mytoc

Egy verőhibát vétve a döntőben Horváth Balázs és PM Lavarone végeztek a harmadik helyen. 

Mén 3 Hely
Horváth Balázs és PM Lavarone

Izgalmas verseny a Szuperdöntőben

A Szuperdöntő izgalmas versenyt hozott, hiszen a kilenc bejutott lovas közül hatan tudták hibátlanul teljesíteni a 145 centiméteres, rendkívül technikás pályát. Végül Piroska Zoltán és kilenc éves kancája, Flóra bizonyult a leggyorsabbnak, így ők vihették haza a vándordíjat és az ezzel járó pénznyereményt. Megható pillanat volt ez, hiszen Flóra anyja az a Hermina, aki 1995-ben az első Szuperdöntőt nyerte Szász Attilával a nyergében, aki nem mellesleg Zoltán edzője is egyben.

Piroskazoltan Flora Mhegyes Szuperdinto
Piroska Zoltán és Flóra a Szuperdöntő díjátadóján

Szintén gyors hibátlan lovaglással a döntő második helyét Kovács Henri vihette haza saját tulajdonú sárga kancájával, Azealia-val.

Szuperdöntő2
Kovács Henri és Azealia

Harmadik helyen pedig a kétszeres korábbi győztes Horváth Balázs végzett PM La Conta Z nyergében, aki a verőhiba nélkül teljesítette a háromnapos bajnokságot és a Szuperdöntőt is.

Szuperdöntő3
Horváth Balázs és PM La Conta Z

Tamburino az 5 éves kategória legjobbja

A méneskönyvek versenyének 5 éves kategóriájában három ló tudta hiba nélkül teljesíteni a verseny három napjának alappályáit. Nem meglepő módon a mindhárom nap első helyen végző Kovács Henri és Tamburino az összevetésben sem talált legyőzőre, így a Kovács Szilveszter által tenyészett mén bizonyult a legeredményesebb 5 éves lónak a versenyen.

5 Éves 1  Hely
Kovács Henri és Tamburino

A fedettpályás döntőn már bizonyító mezőhegyesi tenyésztésű kanca, Jessica sem tudott hibázni Piroska Zoltánnal, viszont az időeredményük ezúttal csak a második helyet jelentette számukra.

5Éves 2 Hely
Piroska Zoltán és Jessica

A Hortobágyi Nonprofit Kft. lovasa, Szladek Máté is hibátlanul lovagolt az összevetésben, így Jojoba nevű lovával a harmadik helyen, Jangcéval pedig a negyedik helyen végeztek.

5Éves 3 Hely
Szladek Máté és Jojoba

Ötödik lett Kovács Henri és Cadre Romantic négy hibapontos összteljesítménnyel, hatodik pedig Piroska Zoltán másik lovával, Jégvirággal.

Horváth Balázs és PM Banderas a 6 évesek mezőnyének élén

A hat éves kategóriában is hasonló eredmény született, hiszen az elődöntőben és középdöntőben is első helyen végző PM Banderas az összevetés után is maradt az első helyen, ezzel a legeredményesebb 6 éves ló lett a méneskönyvek versenyében Horváth Balázzsal a nyergében.

6 Éves 1 Hely
Horváth Balázs és PM Banderas

Második helyen egy a Mezőhegyesi Állami Ménes által tenyésztett kanca, Ízisz végzett Piroska Zoltánnal aki szintén végig hibátlanul ugrott a három nap alatt és az összevetésben is.

6 Éves 2 Hely
Piroska Zoltán és Ízisz

Harmadik helyen is egy helyi párosnak tapsolhatott a közönség, hiszen Jován Richárd és Impala az összevetésben egy verőhibát vétve végül a dobogó alsó fokára állhatott fel.

6 Éves 3  Hely
Jován Richárd és Impala

Negyedik és ötödik helyen a Mátai Ménes párosai végeztek, Szladek Máté és Vili a három nap egy verőhibát vétve a negyedik, Tóth Gyula és Inn Quiro pedig az ötödik helyen zárták a bajnokságot.

Fotó: Szabó Fruzsina, Zsina-Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek