Lendületesen indult a fedettpályás döntő a Nemzeti Lovardában

Tecsy Ciarado Hk Jo

A fedettpályás szezon lezárásaként idén tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre a Díjugrató Fedettpályás Döntő, aminek ezúttal is a Nemzeti Lovarda adott otthont. A szombati nap a korosztályos lovak és a gyermek lovasok döntőjéről szólt. A gyermek kategóriában a Horze jóvoltából 200.000 forint vásárlási utalványt osztottak szét a helyezettek között, az 5 éves lovak bajnokságát 300.000, a 6 évesekét 400.000, az utánpótlás lovakét pedig 500.000 forint kiemelt pénzdíjjal támogatta a Díjugrató Szakbizottság.

A gyermek döntő eddig nem látott izgalmakat hozott

A gyermek lovasok 115 centiméteres döntőjében tizenegy lovas állt rajthoz, akik közül hatan dupla hibátlannal álltak az elő- és középdöntő eredményei alapján. A döntő alappályáján viszont az esélyesek közül hárman is verőhibát vétettek: a gyermek válogatott tagja, a Füzér Gábor által felkészített Kiss Lizanna, Szuhai Gyula tanítványa, a középdöntőben 9 stíluspontot lovagló Kisgergely Kata Csenge, és Bertók Viktor tanítványa, a két második helyet lovagló Gulyás Dominik. Így ők holtversenyben a negyedik helyen végeztek, és az emelt magasságú pályáján három lovas vethetett össze a győzelemért.

A tavaly rajtengedély vizsgázó, testvéréhez hasonlóan Füzér Gábor által felkészített Kiss Maja egy megfontolt pályával, az utolsó lehetőségnél rövidítve hibátlannal kezdte meg az összevetést. Őt követte az édesapja által felkészített ifj. Szuhai Gyula, aki kockáztatott több fordulóban is, de sajnos pályatévesztés miatt nem sikerült a pályát befejeznie. Utolsóként állt rajthoz Jármy Katalin tanítványa, Jármy Kinga, aki rendkívül gyors tempót produkálva, de sajnos egy verőhibával zárta az összevetést. Így a győztes a tizenegy éves Kiss Maja lett, a huszonegy éves Captain hátán, aki már több gyermeket is eljutatott a rajtengedély vizsgától az országos döntőig.

Kissmaja Captain
Kiss Maja és a huszonegy éves Captain

Numino az egyedüli ötéves aki végig hibátlan tudott maradni

Az ötéves lovak döntőjét több mint tíz ló várta hibátlannal, viszont közülük mindössze hárman maradtak, akik nem vétettek verőhibát a döntőben sem. A Marton András által lovagolt Crumble-Boy azonban az időbüntetés miatt nem lovagolhatott összevetést és a harmadik helyen végzett. Így két ló között dőlt el a győzelem. Técsy Attila nem bízta a véletlenre a dolgot, és minden lehetőséget kihasználva villámgyors hibátlannal kezdte meg az összevetést Régely Károly lovával, Numinoval. Bujtor Rolandnak muszáj volt még többet kockáztatnia, de sajnos becsúszott egy verőhiba, így második helyen végzett Cartoon Hero nyergében, a ló tulajdonosa Kovács Beáta. Negyedik helyen végzett Karasszon Dániel Cardiffal, ötödik helyen pedig hármas holtversenyben Szentirmai Péter és Lagretta HB, Török Sándor Casperrel, illetve Kovács Henri és Gucci IC.

Tecsy Numino
Técsy Attila és Numino

Tizenegyen vetettek össze a hatévesek döntőjében

A hatéves mezőny kimagaslóan teljesítette a fedettpályás döntőt, hiszen tizenegy ló maradt a végére, akik tripla hibátlannal tudták teljesíteni a három nap 115-120 centiméteres pályáit. A másodikként összevető ifj. Tóth László hihetetlen időt lovagolt, ezzel a többieket rákényszerítve a kockázatos fordulatokra, de senki sem tudta ezt az időt felülmúlni. A második és harmadik hely között mindössze hét századmásodperc döntött. A Szikriga Kft. ménje, Kanaan került ki ebből a csatából győztesen, aki így a második helyen végzett Lehotai Mátéval. Dr. Reményik Andrea lova, Big Bang lett a harmadik Cser Attilával a nyergében. Szintén hibátlanul lovagolt az összevetésben is Szladek Máté és a kancavizsga győztes Jojoba, akik ezzel a negyedik helyet tudták megszerezni. Ötödik lett ifj. Tóth László másik lovával Cardiffal, és hatodik a tavalyi győztes páros, Piroska Zoltán és Jégvirág.

Ifjtothlaszlo
Ifj. Tóth László és Ching

Técsy Attila és Horváth Balázs párbajáról szólt az utánpótlás lovak döntője

A hét- és nyolcéves lovak döntőjében meglepő módon a fiatalabb korosztály szerepelt jobban, mivel a közülük hatan, a nyolcévesek közül pedig mindössze ketten jutottak be az összevetésbe. Horváth Balázs PM Banderas nyergében remek pályával kezdte meg az összevetést és vezetett is egészen addig, amíg Técsy Attila a Hanák Attila tulajdonában álló Ciaradóval befordult egy olyan helyen is, ahol szinte lehetetlen volt, így átvette a vezetést. A korosztályban ezt senki sem tudta hasonlóan megcsinálni. Técsy Attila másik lovával, a Bajai Dávid és Régely Károly tulajdonában álló El Capitannal is bemutatta ezt a huszárvágást, így a második helyet is ő szerezte meg. Viszont hátra volt még Horváth Balázs és a Pataki Ménes kancája, PM Quintera, akik szintén kiválóan vették az összes rövidítést és remek tempót diktáltak, de pár tizedmásodperccel lecsúsztak az első helyről, így a végső sorrendben Técsy Attila győzött Ciaradóval, harmadik El Capitannal, Horváth Balázs pedig második PM Quinteraval és negyedik PM Banderassal. Ötödik lett Papp Péter és Sáripuszta Indigó szintén hibátlanul teljesítve az összevetést, hatodik helyen pedig Zárug Annamária végzett Candyvel.

Fotók: Hajdu Krisztina - Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek