Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök szak indul Debrecenben

Debrecenikepzes1200

2019 szeptemberétől lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki BSc képzést indít a Debreceni Egyetem. Az új szakot dr. Szabó Csaba egyetemi docens, szakvezető, nemzetközi 3-as szintű díjugrató bíró mutatja be a Riderline olvasóinak:

„A Debreceni Egyetemen jelenleg csak felsőfokú szakképzés keretében van lovas irányultságú képzés, amely azonban a korosztály egy bizonyos részét nem feltétlenül elégíti ki. A képzés megalapozottságát tovább növeli, hogy számos volt ménesgazda hallgató is érdeklődik a most induló lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök alapszak (BSc) iránt. A régióban különösen hiánypótló ez a szak, hiszen az állattenyésztés más ágazataihoz hasonlóan jelentős a lótenyésztés és a lovassportok iránti érdeklődés is.

A felvételi eljárás menete hasonló bármely más államilag finanszírozott szakra benyújtott eljáráshoz. A hétféléves képzés gyakorlati jellegű. A nap egy tekintélyes részét a hallgatók az intézmény lovardájában töltik, még az elméleti tárgyak oktatásának egy része is ebben a környezetben folyik, hiszen erre alkalmas tanteremmel is rendelkezik a lovas oktatási központ. A szak oktatói részben az intézmény más szakokon is oktató, minősített oktatói, részben olyan lovasedzők, akiknek nemzetközi szinten is eredményesen szereplő tanítványai voltak, vannak.

Lovasakademia Debrecen 2
Debreceni Lovasakadémia

A gyakorlati képzés legfontosabb bázisa a Debreceni Lovasakadémia, mely az elmúlt években teljes rekonstrukción esett át, és fejlesztése jelenleg is folyik. A képzést szolgáló lovak az 1785-től Mezőhegyesen kezdődő tenyésztés eredményeként létrejött gidrán fajtához tartoznak. A fajta Magyarországon nemzeti kincsé lett nyilvánítva és génmegőrzés keretében fenntartott. Így a hallgatók ezen az állományon keresztül közvetlenül tapasztalhatják meg a génmegőrzési munka lényegét és folyamatát, valamint a hagyományos fajták beillesztését a mai kor igényeinek megfelelő lóhasználatba. A hetedik, gyakorlati félévet a hallgatók a magyar történelmi ménesekben (Mezőhegyes, Szilvásvárad, Hortobágy) és a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Vállalatnál tölthetik el.

Lovasakademia Debrecen 1
Debreceni Lovasakadémia

A szakirányú végzettség, mint szakmai alapfeltétel jogosít ménesekben, magánvállalkozásoknál, a lóversenyzés területén, a tenyésztésszervezés területén, sportkluboknál, sportszervezeteknél, a szakigazgatás terültén való elhelyezkedésre. Emellett a hallgatók elsajátítják azon állattenyésztési és növénytermesztési alapismereteket is, melyek birtokában más agrárvállalkozásoknál is elhelyezkedhetnek. A szakon végzettek számára lehetőség van a kar MSc szakjain való továbbtanulásra is, ami további lehetőségeket nyit az elhelyezkedést illetően.”

Fotó: unideb.hu

Drszabocsaba Debrecen
Dr. Szabó Csaba egyetemi docens, szakvezető, nemzetközi 3-as szintű díjugrató bíró
Kapcsolódó cikkek
Kommentek