Lovastorna: Somogyi Eszter megvédte bajnoki címét

Lovastorna OB2019 og

A hagyományoknak megfelelően Kaposvár adott otthont a lovastornászok Országos Bajnokságának, amelyen idén rekordszámú induló, 104 versenyző, 20 ló és 11 egyesület vett részt.

A néhány éve bevezetésre került amatőr kategória teljes sikert hozott, hiszen itt indult a mezőny egyharmada. Ennek megfelelően nagyon komoly verseny zajlott, a fiatalabb műlovas számban a Pinokkiót megtestesítő Papp Lili (Berri SE) győzőtt (5,927 pont), míg az idősebbeknél Imre Dorina, a Tündérkert versenyzője nyert 6,306 ponttal. A lovas számban bebizonyosodott, hogy a saját ló és futószárazó mindig otthonos helyzetet teremt, így győzni tudott a Kiskunhalasi Lovasbandérium képviseletében Kocsis Linett Brutus hátán, nagyon magas, 6,877 ponttal. Az amatőr versenyben a párosok megmérettetése is népszerű volt. A hat induló közül a Tündérkert testvérpárja, Csendes Hanna és Míra győzött a műlovon 6,627 ponttal. Az amatőr csapatoknál a Berri SE fiataljai most sem találtak legyőzőre, ha csak hajszállal is, de megelőzték a Szárnyaló együttesét 6,126 ponttal.

Az utánpótlás versenyben a fiatalabbaknál Töreky Sophie (Pasaréti Honvéd LSE) most sem talált legyőzőre Fecske hátán (6,188 pont), míg az idősebbeknél a BLK versenyzője, Keller Csenge (Dollár) vihette haza az aranyat (6,476 pont). A lovas kategória szintén két korosztályban került megrendezésre, itt a fiatalabbaknál Székely Bianka (Berri SE) győzött Hajnal hátán (6,417 pont), míg az idősebbeknél Regős Kincső (Pasaréti Honvéd SE) és Fecske tudott nyerni 6,378 ponttal. A kategória lépés számában szintén egy Tündérkerti testvérpár, Gyombolai Szonja és Sára diadalmaskodott Accrobat hátán 6,236 ponttal. A csapatoknál szintén Berris győzelem született Hajnal segítségével 6,264 ponttal.

Lovastorna OB2019 Lovasakademia S Cjunior
A Lovasakadémia SC Junior csapata

A vágtás számokban a legkisebbeknél a D2 számban Lázár Noémi révén kaposvári siker született J-Baboskert Chili hátán meggyőző előnnyel, 6,360 ponttal. Az idősebbeknél az NBHA Hungary képviseletében Baranyai Lilla győzött a kölcsönkapott Fecske hátán 6,391 ponttal. C kategóriában szép mezőny jött össze az év végére, a győzelmet végül Király Réka szerezte meg (Berri SE) Hajnal hátán, szépen kivitelezett kűrjével 6,427 ponttal. A B kategóriában két nagyon fiatal, 11 éves versenyző indult, így egyenlő volt a küzdelem. A győzelmet a mindössze 10 hónapja lovastornázó Péter Ella (Lovasakadémia SC) szerezte meg J-Baboskert Chili hátán, aki szinte minden idei versenyen egy kategóriával feljebb lépett. Mostani pontszáma 6,305. Az idén elég népes C csapat kategóriában már csak a Szárnyaló SE csapata indult, így küzdelem nélkül, de szép teljesítménnyel vihették haza az aranyat Monte Cristo hátán (6,159 pont).

Most pedig következzenek azok a kategóriák, ahol már a kűrt is vágtában mutatják be a versenyzők, a legnehezebb követelmények elé állítva magukat és a lovukat is.

A gyermek kategóriában úgy tűnt, Porcsa Lenkét és J-Baboskert Chilit nem lehet majd megverni, hiszen a kötelezők után majdnem egy egész ponttal vezetett a páros, a kűrben azonban sem Lenke, sem a ló nem fogtak ki jó napot, így több rontással végül a második helyre volt elég a produkciójuk (5,756 pont). Így az aranyérem Szloszjár Nóra nyakába kerülhetett (Garfield) a Szárnyaló SE képviseletében 5,818 ponttal.

A felnőtt 2*-os versenyben csak két induló volt, itt végig vezetve győzött Horváth Petra és Rádiháza Juvena a Magyar Póniklub Szövetség képviseletében 6,417 ponttal.

Az ifjúsági mezőnyben Karna Rebeka és Gönczi Dorottya (Pasaréti Honvéd LSE) teljesítménye kiemelkedett a mezőnyből, ehhez nagyban hozzájárult Fecske is, aki magas pontokkal húzta felfelé az összpontszámot. A kötelezők után még minimális különbséggel Dorka vezetett, de a kűrrel Rebeka egyértelműen bizonyította, ezen a versenyen nem lehet legyőzni, és megvédte elsőbbségét (7,353 pont). Gönczi Dorottya így a második (7,038 pont) helyre szorult, míg Nyulasi Zita Garfield hátán (6,409 pont) harmadikként végzett. A fiúk között Basa Máté saját lován, Harry Potteren szintén meg tudta védeni tavalyi elsőségét (6,234). Habsburg Károly (MPKSZ) Kincses hátán 5,909 ponttal zárt, a bronzérmet pedig Mosonyi Ádám (Szárnyaló SE) 5,366 pont szerezte meg Garfielddal.

Lovastorna OB2019 Somogyi Eszter
Somogyi Eszter

Az ifjúsági páros mezőnyben ellenfél nélkül maradt a Szabó Nikolett - Jakab Liza kettős, akik a tőlük megszokott teljesítménnyel Zakariás hátán 6,911 ponttal vihették haza az aranyérmet. Az idén induló nélküli csapat mezőnybe a C-ből lépett fel az OB-ra a Lovasakadémia SC csapata, Elegáns hátán elért pontszámuk 6,273 pont.

A felnőtt mezőnyben csak két női induló volt, a győzelmet meglepetésre Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC) szerezte meg Elegáns hátán (7,127 pont), ezzel megvédve tavalyi címét. Az ezüstérem ezúttal a Kincses hátán versenyző Németh Blanka (MPKSZ) nyakába került 7,106 ponttal. Németh Blanka a párosok között vigasztalódhatott, hiszen Horváth Petrával Hubertus hátán arannyal távozhatott (6,868 pont). A felnőtt csapatban a Magyar Póniklub Szövetség EB-t megjárt együttese szerezte meg a győzelmet, szintén a rutinos Hubertus segítségével 6,842 ponttal.

Lovastorna OB2019 P Kfelnott
Magyar Póniklub Szövetség EB-t megjárt együttese

Forrás és fotó: Lovastorna Szakág

Kommentek