Lovastusában és díjlovaglásban is nyerő Koszta Botond

Kosztabotond1200

Koszta Botond az első olyan lovas a Talent Program eddigi történetében, aki egyszerre két szakágban is felvételt nyert. Lovaglással kapcsolatos céljairól, eddigi élményeiről, tapasztalatairól a Pegazus Magazin kérdezte a gyermek korosztályú lovast a Talent Program első díjlovagló edzőtáborát követően.

A fiatal tehetségre már az előző szezonban is felfigyelt az edzői kar, de akkor egy sajnálatos sérülés miatt nem tudta teljesíteni az egész szezont, ezért nem is záróvizsgázhatott. 2018 őszén újra nekifutott a felvételinek, amelyet két lóval is sikeresen teljesített két szakágban.

Próbáltál más sportokat is a lovaglás mellett?

Igen, a szüleim igyekeztek minél több sportot megismertetni velem – fociztam, aikidóztam, teniszeztem, úsztam –, de számomra mindig is a lovaglás volt a legfontosabb. Egész pici korom óta különlegesen vonzódom a lovakhoz, semmi máshoz nem hasonlítható érzés a közelükben lennem, el sem tudom képzelni a napjaimat nélkülük.

Kivel, kikkel edzettél a kezdetektől?

2010-2013. között egy kis törökbálinti tanyára hordtak a szüleim lovagolni, egy pici shetlandi póni, Parázs volt a társam a tanulásban. 2013-ban csatlakoztam a Sóskúti Manók csapatához, majd néhány hónappal később a Magyar Póni Klub Szövetség versenyzője lettem. Futószáras és díjlovas számokban 2014-ben indultam először a Póni Klub versenyein. Felkészülésemet Habsburg Eilika segítette. 2014. szeptemberében Tuska Pali bácsinál kezdtem el díjugratni, 2015-ben ismerkedtem meg Németh Gáborral. 2016 januárja óta dolgozunk együtt napi szinten Gáborral Fóton. Nagyon sokat köszönhetek neki. Militaryversenyen tavaly indulhattam először, az ugró- és terepedzéseimet Schaller Gábor irányítja.

Mennyit lovagolsz jelenleg? Hol tartod a lovaidat?

Heti öt-hat napot edzünk, általában napi két lovat lovagolok. Bicolort Fóton, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás Központban tartjuk, kb. 45 perc alatt érünk ki a lovardába. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Gábor irányítása mellett több különböző méretű és képzettségű lovat is lovagolhatok Fóton.

Hogyan tudod a tanulást a lovaglással, versenyzéssel összeegyeztetni?

Hatodik osztályos magántanuló vagyok a budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában. A mindennapokban egy tanulócsoportba járok, ahol nem jelent gondot a versenyek és edzőtáborok miatti hiányzás. Négyes-ötös tanuló vagyok, a matematika a kedvenc tantárgyam.

Két edzővel dolgozol jelenleg, hogy esett rájuk a választásod?

Németh Gáborral úgy ismerkedtünk meg, hogy néhány edzését végignézve nagyon megtetszett az edzésmódszere és precíz magyarázatai. Fótra kerülve lehetőségem nyílt sok különböző lovat lovagolni, akkor még nem volt saját lovam. Schaller Gábort az első futószáras Póni Klub versenyemen, mint bírót ismertem meg, akkor elérhetetlennek tűnt, hogy egyszer ő is fog engem tanítani. Aztán az élet úgy hozta, hogy elkezdett Fótra járni edzéseket tartani, és egy idő után már én is ugorhattam nála.

Hogyan épül fel a heti edzésmunkád?

Díjlovammal heti 3-4 díjlovasedzésem van, heti egyszer vagy ugrok vele, vagy terepre megyünk. Military-pónimmal 3-4 napot síkon dolgozunk és heti kétszer ugrunk. Nagy szerencsém, hogy Fóton saját militarypálya és egy vágtapálya is rendelkezésünkre áll, így nagyon változatosan tudjuk edzeni a lovakat.

Az edzések mellett milyen módon fejleszted magad lovasként?

Sportpszichológus és gyógytornász segíti a fejlődésemet.

Milyen eredményedre, teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Nagy öröm volt számomra, hogy az idei országos bajnokságon csapatban L kategóriában második helyen végeztünk. Karvalics Eszter, Lőkös Larissza Anna és Lőkös Lúcia voltak a csapattársaim. Egyéniben pedig negyedik lettem. Fontos megmérettetés volt még számomra az idei fóti verseny, ahol nemzetközi bírók előtt két alkalommal is sikerült Bicolorral 69% felett teljesítenünk.

Milyen terveid vannak a 2018/ 2019-es szezonra?

Nagyon komolyan készülünk a következő szezonra, szeretném minél hamarabb megszerezni a minősülést a gyermek Európa-bajnokságra. A legfontosabb rövid távú cél, hogy ezen a rangos versenyen Bicolorral méltó módon helytálljunk.

És mik a hosszú távú céljaid a lovaglással kapcsolatban?

Évről évre szeretnék folyamatosan fejlődni és egyre magasabb osztályokban versenyezni, egészen a nagydíjig. Felnőttként hivatásszerűen szeretnék lovakkal foglalkozni. Nagy álmom a felnőtt Európa-bajnokságon való részvétel.

Kit tartasz példaképednek és miért?

Ingrid Klimkét és az edzőmet, Gábort. A lovakhoz való hozzáállásuk példaértékű és mindketten több szakágban is saját képzésű lovakkal versenyeznek eredményesen. Gábor olyan edző, aki önzetlenül tanít és mutat nekem újabb és újabb technikákat, elméleti és gyakorlati ismereteket. Az ő segítségével ismerhettem meg és edzhetek olyan fantasztikus lovas szakemberekkel, mint Isabelle von Neumann-Cosel, Susanne von Dietze-Pollak és Joachim Winter.

Az eddigi tapasztalataid alapján hogyan vélekedsz a Talent Programról?

Megtiszteltetés részese lenni ennek a csapatnak! A tavalyi és az idei edzőtáboron is nagyon jól éreztem magam, hasznos és jó hangulatú napokat töltünk együtt. Jó érzés megtapasztalni, hogy milyen egy segítőkész csapat tagjának lenni. Sajnos a tavalyi záróvizsgán nem tudtam részt venni, mert egy szerencsétlen rollerbaleset miatt eltörtem a lábamat, ennek ellenére az elméleti képzésen részt vehettem, ami szintén nagyon érdekes és tanulságos volt. A tavalyi pozitív tapasztalataim alapján mindenképpen szerettem volna részese lenni a programnak az idei évben is. A jelentkezési szabályok változása miatt lehetőségem nyílt a military szakágba is felvételizni. A díjlovaglás mellett a military is közel áll a szívemhez. Hullámmal, a pónimmal két éve versenyzek ebben a szakágban is, nagy lehetőséget éreztem abban, hogy vele is részt vegyek a programban. A felvételi vizsga díjlovas részénél izgultam a legjobban, ott voltak az elvárásaim a legmagasabbak magammal szemben.

Tovább a teljes interjúhoz: Két szakágban nyerő - Beszélgetés Koszta Botonddal >>

Fotó: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikkek
Kommentek