Már az OB lebegett a lovasok szeme előtt Kiskunhalason

Kkhalas Czuczi og

A Kiskunhalasi Hirling József Lovasparkban megrendezett háromnapos Országos Minősítő versenyen lehetőséget kaptak a lovasok, hogy bekerüljenek az országos bajnokság (Fiat OB) döntőjébe.

Jován Richárd nyert 130 centiméteren

Remek időjárással, tíz versenyszámmal és 167 starttal vette kezdetét az országos minősítő díjugrató verseny Kiskunhalason. Az első versenynapon a Hirling Lovaspark füves pályáján mérték össze tudásukat a lovasok.

Az első versenyszámot, a 100 centiméteres kezdő lovas stílusversenyt Csibi Anna Dóra Timpex Csárdaszépe (Prosper LK) nevű lovával hozta nulla hibaponttal 7,9-es értékeléssel. A következő, 100 centiméteres nyitott kört ideális időre rendezték. Itt Garai Zsuzsa nyert O-Katrin nyergében (Agropoint LKSE), második lett a Kiskunhalasi LTSE lovasa, Füzér Flóra Ekano-val.

A harmadik körben, a 105 centiméteres nyitott számban ideális időre versenyeztek a lovasok. Lénárt Tamara (Csikós és Tsa. Kft.) Quinnie-vel nyert. A negyedik számot, az 5 éves lovak 110 centiméteren megrendezett stílusversenyét Kovács Henri (Morris Lovas SE) Gucci IC nyergében hozta első helyen.

Az ifjúsági lovasok 110 megmérettetésében hazai siker született. A lovasok stílusversenyét Füzér Zsófia (Kiskunhalasi LTSE) Carina nyergében nyerte meg, a legmagasabb, 8,2 pontos értékeléssel. A 110 centiméteres nyitott szám győztese Petrik Béla lett (Sion Security Kft.) Ginával, a leggyorsabb hibátlan eredménnyel.

A hetedik versenyszámban, a 6 éves lovak 120 centiméteres magasságon versenyeztek. A lovak stílusversenyét Kovács Henri (Morris Lovas SE) és Tambourino hibátlannal, a legmagasabb értékeléssel hozta elsőként. A rákövetkező nyitott versenyszámot 120 centiméteren időre rendezték. A 29 induló közül Baumann Bori, a Prosper LK lovasa szerezte meg a győzelmet Kiméra nyergében a leggyorsabb hibátlannal.

A kilencedik, nyitott, 125 centiméteres versenyszámot két fázisban megszakítás nélkül teljesítették a lovasok. Itt Piroska Zoltán, a Mezőhegyesi Ménes KH SE lovasa nyert Ízisszel, mögötte a második helyen, alig két másodperccel lemaradva Fazekas István (Határőr Dózsa SE) és Cassia végzett.

A nap utolsó, legnehezebb körét késő délután kezdték meg a lovasok. A 130 centiméteres nyitott számban Roche-val Jován Richárd (Mezőhegyesi Ménes KH SE) zárt az élen. A versenyszámot a leggyorsabb hibátlannal hozta a páros. Ebben a körben a fiatal lovas kategóriában Lakner András (Kiskunhalasi LTSE) Jákobbal győzött.

1 Jovan R
Jován Richárd és Roche

Matajsz János emlékére

Az utolsó szám eredményhirdetése előtt a rendezők megemlékeztek az életének 83. évében elhunyt Matajsz János díjugrató egyéni és csapatbajnok, válogatott lovas versenyzőről.

Matajsz János 1937-ben született Tótkomlóson. Mezőhegyesen kezdett el lovagolni és versenyezni. 1960-ban vonult be a határőrséghez. A Kiskunhalasi Határőr Dózsa színeiben teljesedett ki sport pályafutása. 1963-ban egyéni felnőtt magyar bajnok lett Pillangóval és csapatban sem találtak legyőzőre. Az akkori válogatott oszlopos tagjaként sok nemzetközi verseny győzteseként ünnepelték. Később a törökszentmiklósi ménesbe került. Házasságkötése révén Halashoz kötötte minden és a sport befejezése után Kiskunhalason dolgozott tovább. A Barnevál munkatársaként vonult nyugdíjba. Munkája mellett jutott ideje a fiatal halasi határőr lovasok oktatására is, mint edző. Nem csak lovas, de a MÁV focistájaként, bokszolóként és kiváló futballbíróként is elismert sportember volt. Nyugdíjas éveit Harkakötönyben töltötte.

1 Matajsz J

Ifj. Szabó Gábor nyerte a nap számát

Szombaton 225 startot láthatott az országos minősítő verseny közönsége a Hirling József Lovasparkban.

A nap első számában, a 100 centiméteres, kezdő lovas stílusversenyben Csibi Anna Dóra (Prosper LK) és Timpex Csárdaszépe kapta hibátlan lovaglására a legmagasabb pontszámot és ezzel az első díjat. A következő körben, a 100 centiméteres nyitott számban ideális időre versenyeztek a lovasok. A Határőr Dózsa SE lovasa, Mezei Lívia érte el a legjobb hibátlan eredményt Bognár Rokkaforgatóval és győzött.

A nap harmadik számát, a 105 centiméteres nyitott versenyt (szintén ideális időre) Kunkli Ferenc (Hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület) hozta első helyen Iorek Byrinson nevű lovával. A következő, 110 centiméteres, kétfázisos, megszakítás nélküli ifi számot a Kiss Maja – Captain páros nyerte meg a leggyorsabb hibátlan pályával.

Az ötödik versenyszámban, az 5 éves lovak a 110 centiméteres megmérettetésében a győztesnek járó díjat ifj. Gombos László (Aurora Lovassport Egyesület) vehette át Emerangelo Z nevű sárga heréltjével. A páros hibátlan teljesítménnyel, a legmagasabb pontszámmal nyerte meg a versenyszámot.

A nap hatodik nyitott körében 115 centiméteres akadályok vártak a lovasokra, akik időre versenyeztek. A leggyorsabb hibátlan Hegedűs Titanilla (Mezőhegyesi Ménes KH SE) volt Gepárddal. Az újabb fordulót 120 centiméteres rendezték. A lovak stílusversenyét Kovács Henri (Morris Lovas SE) Action Contendra Breaker nevű lován hibátlan eredménnyel és a legmagasabb pontszámmal nyerte meg.

A következő nyitott körben maradt a magasság 120 centiméteren. Az időre rendezett számot Boda Csenge (Szikszai Military SE) nyerte Cum Laude nevű lovával nagyon gyors lovaglással, közel 7 másodperces előnnyel. A nap utolsó előtti versenyszámát a sokszoros válogatott kiskunhalasi lovas, Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) nyerte tapasztalt, 13 éves sötétpej heréltjével, Filiberttel.

A nap fénypontjának számító, 135 centiméteres akadályokkal nehezített kétfázisos számot napjaink hazai és nemzetközi szinten is legsikeresebb magyar díjugratója, ifj. Szabó Gábor nyerte. Az utolsóelőttiként startoló nyíregyházi lovas 9 éves sötétpej heréltjével, Chabal TH-val a leggyorsabb hibátlan volt a második fázisban. A második helyen Piroska Zoltán zárt Flórával, a harmadik helyen pedig szintén ifj. Szabó Gábort szólították, mégpedig Hellow Yellow nevű lovával.

2ifj Szabo G
Ifj. Szabó Gábor és Chabal TH

Czuczi István és Chanel a vasárnapi versenynap hősei

A háromnapos országos minősítő díjugrató verseny utolsó napján 148 lovas startolt a Hirling Jószef Lovaspark filces pályáján.

Vasárnap reggel hét indulóval vette kezdetét a nap első köre, a 100 centiméteres kezdő lovas stílusverseny, ahol Magyar Balázs (Sion Security Kft.) Balerina nyergében hibátlan lovaglással szerezte meg az első helyet. A második, 100 centiméteres nyitott számban ideális időért mentek a lovasok. Papp Dóra (Sion Security Kft.) Nuella Uno Z-vel, egyedüli hibátlanként szerezte meg az elsőséget.

Huszonnégyen startoltak a 105 centiméteres nyitott, időre rendezett versenyszámban, ahol a taps a Bozai Laura – Semy Colt Móres (Határőr Dózsa SE) párosnak szólt. A 110 centiméteres ifjúsági számot időre rendezték egyszeri összevetéssel. Utóbbira azonban nem került sor, mivel egyedüli hibátlanként végzett az első helyen Varga Fruzsina (Szada SE) Shusha MNM nevű lovával.

Az 5 éves lovak 115 centiméteres versenyszámában időre mentek a lovasok egyszeri összevetéssel. Hárman lovagolhattak hibátlan első körük után az összevetésben, közülük pedig ifj. Petrik Béla (Sion Security Kft.) Jay-Jay nevű lován volt a leggyorsabb hibátlan, és így megszerezte a győzelmet.

A hatodik fordulóban, a 115 centiméteres, nyitott, kétfázisos, megszakítás nélküli számban a Pintér Dóra - T.T. Leonardo (Határőr Dózsa SE) párosnak szólt a taps. A 6 éves lovak 125 centiméteres versenyszámát időre lovagolták. Ifj. Szabó Gábor (Timpex Nyíregyháza LK) Medicivel hibátlanul és a legjobb idővel hozta első helyen a kört. A nyolcadik, 130 centiméteres nyitott fordulót Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes KH SE) Ízisszel nyerte meg.

A nap legrangosabb versenyszámában 140 centiméteres akadályok és egyszeri összevetés vártak a lovasokra. Két hibátlan pálya született. Az összevetésben először Czuczi István (Aranyági LK) lovagolt a pályára Chanel IC-vel (a borítóképen) és jó idővel teljesítette a pályát. A másodikként összevető ifj. Gombos László (Aurora Lovassport Egyesület) BN Silver nevű lovával sokat hibázott, így második lett a páros. A harmadik helyen Réti Dávid (Equitania LC) és Bognár Jenilo végzett, ők verőhiba nélkül, de az időtúllépés miatt egy hibaponttal fejezték be a számot.

A nap utolsó, 125 centiméteres versenyszámában ifj. Gombos László (Aurora Lovassport Egyesület) kettős sikert aratott. Vivant Boy nevű lovával az első, I Am Luidam Jr nevű lovával a második helyet szerezte meg. A harmadik helyen a kiskunhalasi Szikora Beáta (Határőr Dózsa SE) és Nadlin „F” zárta a versenyt.

A háromnapos verseny a minősülések mellett a szervezőknek is jó felkészülés volt az augusztus 16-19. között megrendezésre kerülő Országos Minősítő és Grand Prix III. fordulójára. A rendezők éppen azért biztosítottak a mostani verseny első napján lehetőséget a füvön való versenyzésre, mivel az augusztusi GP is a füves arénában kerül megrendezésre.

Forrás: Halasmédia
Fotó: Tokodi Tícia – Tic Photo; Halasmédia

Kommentek