Steve Guerdat megszerezte harmadik világkupa győzelmét Göteborgban

Steveguerdat 2019Goteborg 1200

Igazán rövid azon lovasok listája, akik már legalább háromszor meg tudták nyerni az FEI Díjugrató Világkupa döntőjét, és kizárólag a sport legjobbjait tartalmazza, úgy mint Hugo Simon, Meredith Michaels-Beerbaum, Marcus Ehning és Rodrigo Pessoa. Most Steve Guerdat csatlakozott ehhez az elit körhöz, begyűjtve harmadik aranyérmét a göteborgi döntőn Alamoval. A svájci lovas megnyerte 2015-ben a Las Vegasi döntőt Albfuehren’s Paille nevű lovával, majd 2016-ban is ő bizonyult a legjobbnak Corbiniannal szintén Göteborgban.

Guerdat elismerte, hogy nem tudta, hogyan fog ez a hét alakulni, hiszen egy fiatalabb és kezdőbb lovat választott a bajnoksághoz a 11 éves Alamo személyében, mivel legjobb lovát, Albfuehren’s Biancát a jövő évi tokiói olimpiára tartogatja.

Ez volt Alamo első nagyobb bajnoksága és sosem ugrott még egyhuzamban három napon keresztül ilyen nehézségű pályán” – nyilatkozta Guerdat, aki ezzel a győzelemmel átvette a vezetést a Longines Világranglistán. „A legnagyobb félelmem a második napon volt, mivel az első napi vadász szám gyorsasága után nem tudtam, hogyan fog reagálni. Kicsit izgultam, mert nem éreztem olyan jónak a melegítőben, mint az első napon, de több mint lenyűgöző volt a versenypályán. Azt éreztem, hogy igazán harcol értem. Nem volt egyszerű, de mindent megtett értem.”

A döntőben utolsóként pályára lépő Guerdat tudta, hogy egy verőhiba már a győzelmébe kerülhet, mert barátja, a svájci csapattárs Martin Fuchs lenullázott. Viszont Alamo dupla hibátlan teljesítménye nem hagyott reményt Fuchsnak.

„Csak volt a barátom” – javította ki Fuchs nevetve. „Nem, természetesen gratulálok Stevenek. Ha valaki legyőz engem, a minimum hogy a barátom, és egyben edzőtársam, Steve legyen az. Természetesen győzni akartam, és Clooney mindent meg is tett ezért. Főleg ma, amikor ilyen nehéz feladatok voltak és ennyi nagy ugrás, amiket Clooney rendkívül könnyedén teljesített. Ő sosem hagy engem cserben.

A svéd közönség örömére Peder Fredricson szintén dupla hibátlant lovagolt a döntőben, amivel a harmadik helyre sikerült feljönnie Catch Me Not S nevű lovával.

„Nagyszerű érzés volt a dobogón állni” – mondta Fredricson. „Ez a verseny volt sportágunk legteteje, nagyszerű közönséggel és atmoszférával. A lovam egy igazán fantasztikus ló, sajátos technikával, és hatalmas képességgel, ami tüzes vérmérséklettel párosul. Régebben versenyeztem militaryban, és szerintem ő remekül helytállna ott is.”

Steveguerdat 2019Goteborg 2

A legjobbak az FEI Longines Díjugrató Világkupa döntőjében:

  1. Steve Guerdat – Alamo
  2. Martin Fuchs – Clooney 51
  3. Peder Fredricson – Catch Me Not S
  4. Daniel Deusser - Scuderia
  5. Niels Bruynseels - Delux van T & L.
  6. Beezie Madden - Breitling LS.

Forrás: The Chronicle of the Horse
Fotó: FEI/ Liz Gregg

Kapcsolódó cikk
Kommentek