Minden idők legerősebb mezőnye a Nemzeti Lovardában zajló Világkupán

Jufer alain og

Tíz izgalmas versenyszámot láthattak a díjugratást kedvelők a CSI***W Világupa / Széchenyi István Emlékverseny pénteki és szombati versenynapján.

A 13 éves ifj. Szuhai Gyula nyerte a Bronze Tour középdöntőjét

Rendkívül izgalmas versenyt hozott a Budapesti Lovasklub Díjáért megrendezett 130 centiméteres versenyszám, a lovasok sorra múlták felül egymás eredményeit, és a mezőny több mint fele hibátlanul tudta teljesíteni ezt a magasságot. A leggyorsabb több mint két másodperces fölénnyel a gyermek válogatottunk oszlopos tagja, a 13 éves ifj. Szuhai Gyula volt Chacco Boy nevű lovával. A második helyen holtversenyben a Timpex Emléket lovagló Csuka Balázs és Krucsó Szabolcs Caremos nevű lovával századra azonos időeredménnyel végeztek.

Szuhai chacco boy
Ifj. Szuhai Gyula - Chacco Boy

Román győzelem a VIP Tourban

A 115 centiméteren megrendezett VIP Tourban a román színekben versenyző Catalina Sfetea bizonyult a leggyorsabbnak Eliot Du Maquis nevű lovával. A második és harmadik helyezett között mindössze egy századmásodperc volt a különbség. Olimpiai ezüstérmes cselgáncsozónk, Ungvári Miklós London után itt Budapesten is második lett, csak ezúttal díjugratásban, harmadik helyre szorítva az orosz Daria Kazakovát.

Sfeta catalina Eliot Du Maquis
Catalina Sfetea - Eliot Du Maquis

Magyar tenyésztésű lovak a fiatal lovak dobogóján

A fiatal lovak versenyszámában a 6 évesek 125 centiméteren, a 7 évesek pedig már 130 centiméteres magasságon állhattak rajthoz ugyanazon a pályán. Az előző napi második helyezett, ifj. Tóth László ezúttal esélyt sem adott a többieknek, és elképesztő sebességgel teljesítette a pályát saját tenyésztésű kancája, Ching hátán. A lett színekben induló Kristaps Neretnieks végzett a második helyen Tako Dilaittal, megelőzve Kovács Henrit, aki szintén saját nevelésű lovát, Tambourinot lovagolta.

Tóth ching
Ifj. Tóth László - Ching

Laura Renwick nyerte a pénteki világranglista pontot adó versenyszámot

A pénteki nap legjobban várt versenyszáma a Silver Tour középdöntője volt az EXIM bank díjáért, ahol a 25.000 eurós összdíjazás mellett értékes Longines Világranglista pontokért is versenyeztek a lovasok. 118 lovas próbált szerencsét a 145 centiméteres összevetéses számban, ami hazai rekordnak számít, sosem volt még ennyi induló egy versenyszámon belül.

A Karádi László nemzetközi pályaépítő által megálmodott pálya a verseny színvonalához méltó volt, igazi kihívás volt lovaknak és lovasoknak egyaránt, ennek ellenére 25 lovas kvalifikálta magát az összevetésbe, köztük egy magyarral, Técsy Attilával, és a magyar, de jelenleg finn színekben versenyző Kovács Henrivel.

Az összevetés során vágni lehetett a feszültséget, amint a világ élvonalában tartozó lovasok mindent kockára téve küzdöttek az első helyért. Sok dupla hibátlan lovaglás született, így igazán sietni kellett, ha valaki a helyezettek közé szeretett volna kerülni. Végül nüansznyi különbségek döntöttek, az első három lovas 5 századmásodpercen belül ért célba. A leggyorsabb az angol válogatott tagja, Laura Renwick volt Dublin V nevű lovával. Második lett a portugál Rodrigo Giesteira Almeida Edgarral, a szintén angol Chad Fellows Eindhoven G.H. nevű lovával a harmadik helyen végzett. A magyar lovasok közül a legjobb eredményt Técsy Attilának sikerült elérnie Alkommal, aki egy hibátlan pályával bejutott az összevetésbe a legjobb 25 közé Kovács Henrivel egyetemben, de végül nem sikerült a helyezettek közé kerülniük.

Silver Renwick Laura dublin v
Laura Renwick - Dublin V

Kiss Lizanna győzött az U25 nyitó számában

Az U25 kategória 130 centiméteres hibaidős számában 43 fiatal lovagolt pályára. A leggyorsabb a csehországi korosztályos CSI-ről nemrégiben hazatérő Kiss Lizanna volt Cojanóval, megelőzve a korosztály rendszeres győztesét, Szabó-Máriás Sárát Cantus Clay nevű lovával. Harmadik helyen a Németországból érkező Daniela Theelen végzett.

Kiss lizanna
Kiss Lizanna - Cojano

Ifj. Szabó Gábor másodszor is győzött a Silver Tourban

A Silver Tour 145 centiméterre kiírt kétfázisos fináléja megszakítással zajlott, tehát csak azok a lovasok folytathatták a versenyt, akik hiba nélkül tudták teljesíteni az első fázist. Az alapidő nagyon szűk volt, ami már az első fázisban is kockáztatásra kényszerítette a lovasokat.

Bravúrosan gyors lovaglással ifj. Szabó Gábor hamar átvette a vezetést, amit végig meg is tudott őrizni Timpex Fényévvel. Egyedül Szentirmai Péter tudott rá komoly veszélyt jelenteni, aki Express nevű lovával csupán három századra lemaradva végzett a második helyen. Utánpótlás válogatottunk tagja, Dömse Tamás verőhiba nélkül a harmadik helyet szerezte meg Conquistadorral.

Szabó timpex fényév
Ifj. Szabó Gábor - Timpex Fényév

Ifj. Tóth László a fiatal lovak versenyszámának abszolút győztese

A 6-7 éves lovak döntőjében 56 fiatal ló állt rajthoz 125-130 centiméteres magasságon. A mindkét elődöntőben magabiztosan lovagló ifj. Tóth Lászlónak saját tenyésztésű gesztenyepej kancájával, Chinggel ezúttal is sikerült győzedelmeskednie, megelőzve a szintén végig hibátlanul lovagló Kovács Henrit Tambourinoval. Harmadik helyen a svájci Alain Jufer - Navy Blue Van De Bandam páros végzett.

Tóth ching
Ifj. Tóth László - Ching

Alain Jufer nyerte az EMMI díját 160 centiméteren

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny szombati napjának fénypontja az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjáért kiírt 140-160 centiméteres versenyszám volt. A verseny rangját nem csak a több mint 50.000 eurós pénznyeremény adta, hanem hogy világkupa minősítő pontokat is lehetett gyűjteni. A csütörtöki elődöntő alapján a legjobb 50 lovas kvalifikálódott erre a versenyszámra, akik közül nyolcan képviselték hazánk színeit.

A pálya vonalvezetése rendkívül technikás volt, még ennek az elit mezőnynek is feladta a leckét. Mindössze heten tudták hibapont nélkül tudták teljesíteni az alappályát.

Az összevetésben utolsóként induló Alain Jufer mindent kockára téve lovagolt és 35 másodpercen belül teljesítette az összevetést, ezzel megszerezve a győzelmet Laura Renwick előtt. A harmadik helyen a holland színekben rajthoz álló Johnny Pals végzett, megelőzve a német Elisabeth Meyert, és a brazil Yuri Mansurt. Hatodik helyen szintén egy svájci lovas, Niklaus Schurtenberger végzett.

A hazai színeket képviselő lovasok közül Horváth Balázs érte el a legjobb eredményt, aki verőhiba nélkül teljesítette a pályát, csupán időbüntetés miatt nem került be az összevetők közé. Balázs a 10 éves Laguilot Z-et lovagolta, akinek ez volt az első ilyen rangú megmérettetése. Aktuális magyar bajnokunk, Vándor Zsófia is remekül lovagolt, viszont Quintussal az utolsó 160 centiméteres meredeken hibáztak, így négy hibaponttal zárták a versenyt. A pénteki győztes páros, ifj. Szabó Gábor és XIXO Lord Classic ezúttal két verőhibát vétettek.

8632

Forrás: CSIO Budapest
Fotó: Hajdu Krisztina, lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek