Beszámoló a Díjugrató Szakág éves közgyűléséről

Dijugrato Kozgyules Kiemelt

Január 13-án, Budapesten a felújított Nemzeti Lovarda adott otthont a Díjugrató Szakág éves közgyűlésének. A tagság jelentős hányada, közel kilencven egyesület képviselői tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt, mely a hivatalos napirend szerint zajlott.

Elsőként a Szakbizottság 2017. évi szakmai beszámolóját hallgatta meg a közgyűlés, melyben Szotyori Nagy Kristóf, a szakág elnöke ismertette az év legfontosabb történéseit, a szakág nemzetközi sikereit, a szakbizottság munkáját és a bevezetett újításokat. A tagság egy videót is megtekinthetett a magyar díjugratás legemlékezetesebb pillanatairól 2017-ben:

Ezután a szakág 2017. évi pénzügyi tervének (költségvetésének) végrehajtásáról szóló beszámoló következett, melyben Juhász Tibor, a szakbizottság tagja ismertette a szakág 2017-es pénzügyi tervét, és annak tényleges megvalósulását. Mind bevétel, mind kiadás oldalról kis mértékben meghaladták a tervezetet, így a szakág a becslésekkel nagyságrendben megegyező éves eredménnyel zárta az évet.

A következő napirendi pontban a megemlékezésekre és díjátadásokra került sor. A tagság megemlékezett mindazokról a sportolókról, lovas szakemberekről és magánszemélyekről, akik már nem lehetnek köztünk, de életük során aktívan hozzájárultak a díjugrató sport fejlődéséhez, szerepet vállaltak a szakág életében és támogatták a díjugratást.

Szotyori Nagy Kristóf, a szakág elnöke ismertette az év legfontosabb történéseit

A közgyűlésen a Championokon és Magyar Bajnokokon kívül díjat kaptak még a ranglista helyezettek és egyéb díjak is gazdára találtak.

Az ifjúsági ranglistát a legmagasabb ponttal a kiskunhalasi lovas hölgy, Weinhardt Virág zárta, második helyen Szuhai Péter, harmadikon pedig Jármy Vince végzett. A felnőtt ranglista győzelemért járó trófeát egy év kihagyás után ismét Horváth Balázs vihette haza, szoros versenyben megelőzve Krucsó Szabolcsot, és ifj. Szabó Gábort.

Dr. Budai Gyula, Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor, Krucsó Szabolcs

A legeredményesebb egyesület a korábbi évekhez hasonlóan idén is az Airvent Lovasklub lett, a legeredményesebb ló pedig a Világkupát is megjárt Timpex Bölcsész. Most első alkalommal kihirdették a legeredményesebb megyét is, a díjat Bács-Kiskun megye vihette haza. A legjobb versenyhelyszín díját pedig a Hortobágyi Mátai Ménes kapta.

A díjugrató szakág kimagasló teljesítményükért még az alábbi sportolókat részesítette különdíjban:

Hóman Grétát a gyermek Európa-bajnokságon elért 11. helyéért

Pataki Anna Dorottyát az ausztriai CSIO nagydíj második helyéért és a németországi utánpótlás CSIO hatodik helyéért

Jármy Vincét az ifjúsági Európa-bajnokságon elért 11. helyéért

Weinhardt Virágot az ifjúsági Európa-bajnokság döntőjében elért hatodik helyéért, ami minden idők legjobb egyéni, női, ifjúsági magyar eredménye

Hollé Sárát a budapesti világkupa nagydíjában elért második helyéért

Valamint a felnőtt magyar válogatott tagjait, Hugyecz Mariannt, ifj. Szabó Gábort, Horváth Balázst és Krucsó Szabolcsot kimagasló nemzetközi szereplésükért

A tagság felköszöntötte Hugyecz Pált 80., Frank Elemért és Babochay Györgyöt 75., Szűcs Andrást, Gombos Lászlót és Magasházy Lászlót pedig 60. születésnapja alkalmából.

Születésnapi köszöntések

A következő napirendi pont a szakági gyűlés hatáskörébe tartozó 2018. évi versenyszabály módosítások elfogadása volt. Szotyori Nagy Kristóf felsorolta a legfőbb szabályváltozásokat és kiemelte, hogy a korábbi évekhez képest már jóval korábban elkészült a versenyszabály tervezete, mivel a szakbizottság már októberben elkezdte a munkát. Ezzel kapcsolatban fórumot is tartottak, ahol a szakág tagjai észrevételeket tehettek, ezzel is segítve a szakbizottság munkáját. Rengeteg hozzászólás és ötlet volt az új szabályzattal kapcsolatban, amiket mind kielemeztek és esetlegesen beépítettek már az új szabályzatba.

Tovább a 2018. évi szabályzat tervezetre >>

Ezután került sor a 2018. évi hazai versenynaptár elfogadására. Elsőként a szövetségi kapitányok, Németh István és Kövy András ismertették a felnőtt és az utánpótlás válogatott éves programját. Majd Szotyori Nagy Kristóf mutatta be az immár továbbképzésekkel és edzőtáborokkal kibővített versenynaptárt.

Tovább a 2018 évi versenynaptár tervezetre >>

Telt házzal zajlott a Díjugrató Szakág Közgyűlése

A tagság szavazott még a 2018. évi díjugrató licencek módosításáról is. Szotyori Nagy Kristóf ismertette az új licenszrendszert, mégpedig, hogy a korábbi A és B kategóriát a Regionális és Országos licensz váltja fel. Tehát a felnőtt és az ifjúsági kategóriában 3-3 típusú licensz lesz elérhető: a regionális, az országos és a nemzetközi. Emellett bevezetésre kerül a senior a licensz, amit 50 éves kor felett lehet igénybe venni. Ennek költségei nem lesznek, a licensz kiváltása díjtalan.

Az utolsó napirendi pont a 2018. évi pénzügyi terv (költségvetés) volt és annak elfogadása. Juhász Tibor ismertette, hogy nagyságrendileg ugyanazt célozták meg bevételnek és nincs jelentős változás az előző évekhez képest. A startdíjakból várható idén nagyobb bevétel, viszont a kiadások is kis mértékben emelkedni fognak. Évről-évre többet költ a szakág a profi sport támogatására, és ezt a tendenciát idén is folytatni szeretnék. Így a 2018-as tervben eleve a megemelt költségekkel számoltak a válogatottak esetében, így összesen 1.046.000 Ft eredményre számítanak ebben az évben.

Írta: Szalontai Virág

Fotók: Hajdu Kriszta, Lovasfoto.hu

A legfrissebb lovas hírek mindig a Riderline-tól:

Kommentek