Tanulmány bizonyította: a lótartás a karcsúság titka

Lo lany1200

Vékonyabbak, alacsonyabb a testtömegindexük és többet mozognak a lótartó hölgyek, mint azok, akiknek nincsenek állataik, mutatta ki egy néhány napja publikált tanulmány.

Számos kutatás vizsgálta már a fizikai aktivitás és az egészség összefüggéseit, a legnépszerűbb házikedvencek közül pedig a kutyatartás hatásait. Az is ismert tény, hogy a fizikai aktivitás a serdülőkortól a korai felnőttkor felé haladva csökken, illetve hogy a serdülő fiúk jóval aktívabbak, mint lány kortársaik, utóbbiakat nehezebb rávenni a mozgásra – a most publikált tanulmány ismét megerősítette, hogy erre a lótartás és a lovaglás kiváló megoldás lehet.

A cseh kutatók állattartók és állattal nem rendelkező fiatal nők fizikai aktivitását hasonlították össze, és a különféle állatok gazdáik aktivitására gyakorolt hatását is vizsgálták. A kutatásba Csehország 12 különböző pontjáról 111 fiatal nőt vontak be, átlagéletkoruk 21 év volt. Az állattartók létszáma 60 fő volt, köztük lovasok, kutyások, de volt, aki macskát, teknőst, kígyót, egeret vagy épp madarakat tartott.

Az állattartók és az állattal nem rendelkezők között korban, magasságban és képzettségben nem volt jelentős különbség. A testsúly, illetve a testtömegindex azonban jelentős eltérést mutatott: az állattartók alacsonyabb testsúllyal és testtömegindexszel rendelkeztek. A lovasok pedig az állattartók között is élen jártak alacsony testsúlyukkal, testtömegindexükkel és fizikai aktivitásukkal.

A teljes tanulmány a BMC Public Health oldalon jelent meg 2019. december 12-én.

Forrás: Horsetalk

Kapcsolódó cikkek
Kommentek