Világhódító úton a lóéleteket mentő magyar kutatás

Lo Figyel 1200

Magyar állatorvosok kólikával kapcsolatos kutatása mutatkozhat be a világ legnagyobb állatorvos-belgyógyászati konferenciáján, az arizonai Phoenixben júniusban megrendezésre kerülő 2019 ACVIM Forumon.

A kólika még napjainkban is a lótartók legnagyobb fejfájása, egy olyan tünetegyüttes, ami bármikor lecsaphat és amitől egyetlen ló sincs biztonságban. Épp ezért világszerte folynak kutatások, melyek középpontjában a kólika megelőzése, kezelése, vagy épp jelzése áll. Utóbbi területen értek el nemzetközi figyelemre is számot tartó sikert az Állatorvostudományi Egyetem és az MTA Nagyállatklinikai Kutatócsoportjának tagjai.

A piacon ma már számos olyan készülék áll a lótartók rendelkezésére, ami a gyártó szerint képes jelezni, ha a ló kólikától szenved, és értesíteni akár a lótartót, akár közvetlenül az állatorvost. Ezen eszközök jelentős része azonban jellemzően kétféle gyerekbetegségtől szenved: vagy folyamatosan a kötőféken, vagy egy hevederre erősítve vannak a lovon, ezáltal nem praktikus és akár balesetveszélyes lehet a folyamatos viselésük, vagy tudományosan nem tesztelték őket megfelelően, ezáltal kérdéses a megbízhatóságuk. Jellemzően úgy működnek, hogy két hétig "megfigyelik" a ló viselkedését, majd ha az állat aktivitása attól a két hétben regisztrálttól eltér, akkor küldenek figyelmeztetést. Márpedig ez nem elég megbízható.

A Steed névre hallgató, magyar fejlesztésű eszköz azonban az optimizmusra okot adó kivétel lehet, mivel készítői szerint specifikusan felismeri az egyes kólikás mozgásformákat, és azt is ha a ló aktivitása eltér a szokásostól.

A kutatócsoport ezt az eszközt vetette alá tudományos vizsgálatnak, a projekt során arra voltak kíváncsiak, hogy a Steed valóban képes-e felismerni a kólikára jellemző mozgásformákat (has nézegetése, pipálás, a has rugdosása, kaparás, lefekvés-felállás, hempergés) és el tudja-e különíteni azokat a ló normál mozgásformáitól (pl. legelés, lépés, ügetés, vágta).

Steedmontazs
Forrás: Sándor Panna Margit - Lovak kólikájára jellemző mozgásformáinak detektálása szenzor technológiával

A kutatásba 15 egészséges lovat vontak be, akiket etológiai módszerekkel vettek rá a vizsgálni kívánt mozgásformák bemutatására, például lelocsolták, majd homokos talajra vezették őket a hempergéshez, vagy például kívánatos jutalomfalat mozgatásával idézték elő a has nézegetését.

A kutatás során bebizonyosodott, hogy a készülék megbízhatóan jelzi a kólikát. Sőt, miután a Steed egy néhány napos tanulóidőszak során „megismeri” viselőjét, annak napirendjét és szokásait, a téves riasztások száma sem jelentős, tehát nem vezet riasztáshoz, ha például etetéskor kapar a ló.

Steed1
Forrás: Sándor Panna Margit - Lovak kólikájára jellemző mozgásformáinak detektálása szenzor technológiával

Hatalmas szakmai elismerés a kutatásban résztvevő állatorvosoknak (dr. Korbacska-Kutasi Orsolya, Sándor Panna dr. Joó Kinga, dr. Szenci Ottó), biostatisztikus-etológusnak (Nagy Krsiztina) és az eszközt az állatorvosi iránymutatások alapján megépítő mérnököknek, hogy a kutatást a 2019 ACVIM Forumon, a világ legnagyobb állatorvos-belgyógyászati konferenciáján is bemutathatja a csapat képviselője idén júniusban. Az évente megrendezett szakmai rendezvényre több mint 3200 érdeklődőt várnak, és összesen 355 kutatás kapott helyet az idei programban. A kutatások bemutatására pályázni kell, a beküldött pályázati anyagok közül egy szakmai zsűri választja ki azokat az anyagokat, amiket az ACVIM Forum közönsége megismerhet.

Kommentek