Miért létfontosságú a csikók számára a föcstej?

Csiko Szopik1200

Az újszülött csikó nem rendelkezik immunfehérjékkel, így védtelen a kórokozókkal szemben. A kórokozókkal szembeni védelem kulcsfontosságú lépése a megfelelő minőségű és mennyiségű föcstej felvétele. Akkor se ess kétségbe, ha csikód nem jut elegendő mennyiséghez, mert szerencsére ma már több módszer áll rendelkezésre a probléma megoldására itthon is.

Az ember méhlepénye háromrétegű, ez azt jelenti, hogy három sejtréteg található az anya és a magzat vére között, így a csecsemők a méhlepényen át megkapják a létfontosságú molekulákat. Ezzel szemben a lovak méhlepénye más felépítésű, hat rétegből áll, aminek köszönhetően a kanca véréből a nagyobb méretű molekulák szinte egyáltalán nem jutnak át a magzatba a vemhesség során. Ez azért lényeges, mert a nagyobb méretű molekulákhoz tartoznak az ún. immunfehérjék, másnéven globulinok is.

Az immunfehérjéket az immunrendszer meghatározott sejtjei termelik. Az immunválasz során a globulinok a kórokozók sejtfelszínéhez kapcsolódnak, aminek köszönhetően a szervezet fehérvérsejtjei felismerik és bekebelezik azokat.

Csikóban az első egy-két hónapban szinte egyáltalán nem termelődik immunfehérje. Számukra a védelmet a kórokozókkal szemben a föcstej (kolosztrum) jelenti. A vemhesség utolsó 7-10 napjában a kanca keringésében található globulinok bonyolult folyamatok révén a tejmirigybe, majd a föcstejbe kerülnek. A kancák átlagosan egy-két liter kolosztrumot termelnek.

A csikó az első pár szopás alkalmával föcstejet vesz fel, amelynek a megemésztésével hozzájut a számára nélkülözhetetlen immunfehérjékhez. Az újszülött csikó vékonybelében olyan speciális sejtek találhatók, amelyek segítségével a bélből fel tudnak szívódni globulinok. Ezt a folyamatot a passzív védettség transzferének nevezzük. Csak akkor lesz a csikó védett a különböző kórokozókkal szemben külső segítség nélkül, ha ez a folyamat hiba nélkül és a lehető leghamarabb végbemegy. A vékonybél sejtjei ugyanis maximum 24 órán keresztül képesek erre a feladatra, így a csikónak ennyi ideje van arra, hogy a kolosztrumból az immunglobulinok felszívódjanak a szervezetébe. Fontos azt is tudni, hogy a felszívódás hatékonysága az órák előrehaladtával drámain csökken, míg az első hat órában a felszívódás igen hatékony, a folyamat 18. óra után már szinte elhanyagolható.

A csikók 25%-a sajnos nem jut hozzá olyan mennyiségű immunfehérjéhez, ami védelmet nyújtana számára. Ezt a problémát számos tényező okozhatja:

  • Túl kevés föcstej termelődik
  • Nagy mennyiségű föcstej termelődik, de az nem elég jó minőségű
  • Ellés előtt valamilyen oknál fogva elcsepeg a föcstej és így csikónak nem jut belőle
  • A csikó betegség, gyengeség miatt nem vesz fel elég föcstejet

A föcstej ellés előtti elcsepegésének a hátterében a legtöbbször méhlepénygyulladás áll. Ez azért is fontos, mert egyben arra is utalhat, hogy a csikó az utolsó hetekben, napokban nem fejlődött megfelelően. A méhlepénygyulladásról bővebben itt olvashattok:

Kapcsolódó cikk

A kolosztrum mennyiségét és minőségét lótartóként nem igazán tudod befolyásásolni. Azonban minősége meghatározható, erre többféle módszer is létezik. Kereskedelmi forgalomban kaphatók ún. kolosztrométerek, amelyekkel a kolosztrum sűrűsége alapján indirekt módon következtetni lehet a benne található globulinok mennyiségére. Ettől elterjedtebb eljárás a refraktométeres módszer, ahol egy speciális brix refraktométer segítségével a helyszínen egy csepp föcstejből megállapítható annak minősége. Az Equi-Med Kft. szakállatorvosai is ezt a módszert alkalmazzák. Természetesen a legpontosabb a laboratóriumi meghatározás, azonban ez néhány napot vesz igénybe és igen költséges.

Tudományos kutatások azt mutatják, hogy egy csikónak átlagosan 1-2 g/testsúlykilogramm globulinhoz kell hozzájutnia ahhoz, hogy immunrendszere megfelelően működjön. Tehát egy körülbelül 50 kilogrammos csikónak 50-100 g globulinra van szüksége.

A jó minőségű föcstej sötétsárga színű, nyúlós folyadék, angol nyelvterületen „liquid gold”-nak, azaz folyékony aranynak is nevezik, ami 100-200 gramm globulint is tartalmazhat literenként. Ha tehát utánaszámolunk, a jó minőségű föcstejből egy csikónak 0,5-1 liter is elegendő.

A rossz minőségű föcstejek a tejhez hasonlítanak és általában mindössze 10-20 gramm globulint tartalmaznak literenként. Az ilyen kolosztrumból a csikónak akár 4-5 litert is meg kellene innia, hogy a védettsége kialakuljon, sajnos azonban ez 12 órán belül lehetetlen.

A passzív védettség transzferének (FTPI) zavara esetén a csikó gyakran nem fog azonnal tüneteket mutatni, az egészségügyi problémák leggyakrabban a csikó néhány napos-hetes korában jelentkeznek. Gondolj erre, ha pár hetes csikódnál a következő tüneteket tapasztalod:

  • kitelt ízületek
  • hirtelen jelentkező, súlyos fokú sántaság
  • bélgyulladásra utaló tünetek: hasmenés, láz
  • tüdőgyulladásra utaló tünetek: láz, köhögés, orrfolyás, nehezített légzés

Fontos, hogy ha úgy gondolod, hogy a csikó nem jutott elegendő mennyiségű jó minőségű kolosztrumhoz, akkor ne ess pánikba, hanem az új jövevény biztonsága érdekében mihamarabb vedd fel a kapcsolatot állatorvosoddal.

Szerencsére ma már van lehetőség a csikó globulin ellátottságának ellenőrzésére istállókörülmények között is, egy csepp vérből gyorsteszt segítségével. A vizsgálatot a születés után 12-24 órával érdemes elvégezni.

Csiko Kolosztrum
A csikó globulin ellátottságának ellenőrzése istálló körülmények között is lehetséges egy csepp plazmából

Ha a csikó megfelelő mennyiségű és minőségű föcstejet fogyasztott, ami sikeresen fel is szívódott a bélrendszeréből, akkor ellenanyagszintje 800 mg/dl felett lesz. Ha a mért eredmény 400-800 mg/dl közé esik, akkor részleges védettsége van és javasolt további állatorvosi vizsgálat. 400 mg/dl alatti értéknél a csikónak nincs megfelelő védettsége és mindenre kiterjedő állatorvosi vizsgálatra van szüksége.

Tehát ha a csikó globulin ellátottsága jó és semmilyen egyéb panasz nem merül fel, akkor nincsen további teendő. Minden további esetben a csikót egyedileg kell értékelni és felmérni, hogy rizikópáciens-e.

Ha 12 órán belül van a csikó, akkor lehetőség van a föcstejet szondán keresztül pótolni. Ebben az esetben mindenképp bevizsgált globulin tartalmú kolosztrumot szükséges adni.

Csiko Kolosztrum2
Mélyfagyasztott kolosztrum felolvasztás után. Jól látható a jó minőségű föcstej sötétsárga színe.

Ha ez a lehetőség nem adott, akkor kereskedelmi forgalomban kapható föcstej liofilizált por formájában, amit vízben oldva szintén érdemes szondán át beadni.

Ha az időkeretet a csikó túllépte és rizikópáciensnek számít, akkor plazma-átömlesztésre van szüksége. A plazma-átömlesztés rutin eljárás és a vénás infúziókhoz hasonlóan körülbelül 1-2 órás procedúra.

Csiko Plazma
Az Equi-Med Kft. állatorvosai előkészülnek a plazma-átömlesztéshez

Az Equi-Med Kft. mindent megtesz azért, hogy a csikók magas színvonalú ellátásban részesüljenek, ezért állatorvosainknál az idei évtől globulin méréshez szükséges gyorsteszt, liofilizált kolosztrum és plazma, valamint csikótejpótló is elérhető.

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikók ellátását. Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az Equi-Med Kft. állatorvosai rendelkezésedre állnak:

  • dr. Horti Klára: +36 (30) 360-11-18, valamint horti.klara@equimed.hu
  • dr. Tóth Balázs: +36 (30) 181-38-87, valamint toth.balazs@equimed.hu

Cikk szerzője: Equi-Med Kft., dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs
Fotók: Equi-Med Kft.
Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek