Zebracsíkokkal a lovak nyugalmáért

Zebracsikos1200

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai – és úgy tűnik, ebből a lovak is profitálhatnak.

Két feltételezés élt sokáig a zebrák csíkjaival kapcsolatban: egyrészt, hogy összezavarják a ragadozókat, másrészt, hogy az állatok hő-leadását segítik. Azonban egyikre sem sikerült eddig meggyőző bizonyítékot találni.

2014-ben egy tudóscsoport rámutatott, hogy a bögöly- és cecelégy-fajok elterjedési területe nagy átfedést mutat három zebrafajéval (az alföldi-, a hegyi- és a Grévy-zebráéval). Akkor felvetették, hogy a csíkos patások különös mintája azért alakulhatott ki, hogy elkerüljék a veszélyes betegségeket is terjesztő légyfajok csípéseit. Most pedig sikerült erre bizonyítékot is találni.

A kutatást az Egyesült Királyság területén végezték. Három fogságban élő zebrát és kilenc egyszínű lovat figyeltek meg egy legelőn, ahol természetes módon előfordulnak a bögölyfélék európai fajai. A kísérlethez három lovat takarókval fedtek: egyet feketével, egyet fehérrel, egyet pedig zebracsíkossal.

Az első megfigyelések alapján a csíkos mintázat nem riasztotta el a legyeket, a kísérletben résztvevő összes állat felett ugyanannyi bögöly körözött. Azonban közelebbről vizsgálva a patásokat észrevették, hogy a csíkos állatokat megközelítő böglyök nem tudtak lelassítani a leszállás előtt. Ennek eredményeképpen vagy átrepültek fölöttük, vagy nekirepültek az állatoknak. A zebrákra átlagosan negyedannyi légy tudott leszállni, mint a lovakra. Sőt mi több, az 5,3 órán át tartó közvetlen megfigyelés alatt a zebrák bőrén egyetlen bögölycsípést sem láttak a tudósok, míg a takaró nélküli lovaknál 11 óra alatt 239 alkalommal jártak sikerrel a rovarok.

A zebracsíkos takarót viselő lovaknál a 30 perces megfigyelési időszak alatt mindössze öt légy landolását regisztrálták, eközben az egyszínű fekete és fehér takarós lovakra 60 rovarnak sikerült leszállni.

A csíkok rovarriasztó hatása ugyan csak egészen közelről érvényesül, de ez alapján is úgy tűnik, hogy a zebramintás takarók hatékony védelmet biztosíthatnak a lovaknak a rovarcsípések ellen.

Horze Zebra Lgymaszk
Horze Zebra légymaszk

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Fotó: Flickr, lizsmith

Kommentek