A lóvásárlás új trendje: az online aukció

Loaukcio illusztracio flickr 1200

Az utóbbi években egyre nagyobb tért nyernek és növekvő népszerűségnek örvendenek az online aukciók, ennek köszönhetően mára a lókereskedelemben és a lótenyésztésben ténylegesen megszűntek a határok. A koronavírus járvány okozta nehézségek pedig méginkább ráirányították a figyelmet az online lóárverések előnyeire.

Az online lóárverések világszerte egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak, a minőségi lóállomány jelentős része már így cserél gazdát, legyen szó bár csikókról, sport- vagy versenylovakról, yearlingekről, tenyészkancákról, vagy fedezőménekről. De nem csak lovak: embriók és örökítőanyag is értékesítésre kerülnek ezen a módon. Európa legnevesebb ménesei (pl. Zangersheide) és sportlótenyésztői (Paul Schockemöhle) rendszeresen hirdetnek meg online árveréseket, amelyek a magyarországi vásárlókat is vonzzák.

Az online lóárverések előnyei

Az online árverések egyik legérdekesebb sajátossága, hogy egyaránt kedvező megoldást kínálnak az eladók, illetve lótenyésztők és a vásárlók számára is:

  • Egy helyen összpontosul a kereslet és a kínálat: a potenciális vásárlók több, előzetes minősítésen átesett eladó lovat tekinthetnek meg és vásárolhatnak meg biztonságosan, kockázat nélkül. És fordítva: a meghirdetett lovakra számos potenciális vásárló figyelme koncentrálódik.
  • Nincsenek határok: az online árverések közönsége jellemzően nemzetközi, míg a hagyományos árverések esetében jelentős visszatartó erő az utazásra fordított idő és költség.
  • Hatékony: a vásárlók kényelmesen, számítógépükön vagy okostelefonjukon böngészve válogathatnak a lovak között és választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.
  • Minőséget képvisel: az online aukciókon válogatott, előszelekción átesett lóállomány kerül bemutatásra, profi csapat által felkészítve, minőségi kép- és videóanyaggal bemutatva.
  • Biztonságos:
    • A meghirdetett lovak az előszelekció során a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő állatorvosi vizsgálaton esnek át, a származásukat igazoló okmányok pedig adatlapjukról letölthetők. Az állatorvosi vizsgálat költsége online aukció esetében az eladót, nem pedig a vevőt terheli.
    • Az aukció rendszere garantálja, hogy az eladó biztosan megkapja a neki járó összeget, a vásárló pedig az áhított lovat, hiszen a ló vételára egészen addig letétben marad az aukció szervezőjénél, amíg a ló átadás-átvétele meg nem történik.
  • Egyszerű: az online aukciós rendszert előzetes regisztráció után a világ bármely pontjáról, akár okostelefonról is egyszerűen használhatják a vásárlók és az eladók is.

Végeredményben mindenki jól jár, hiszen az eladók az online aukció adta lehetőségek révén magasabb áron értékesíthetik lovaikat, míg a vásárlók a bemutatott állományból a legmegfelelőbbet vásárolhatják meg a rendelkezésükre álló összegből.

FEST202105cover4
Tovább a FESThorseauction oldalra

A borítókép illusztráció. Fotó: Office of Public Affairs - USMS Rita Crundwell Auction 148

Kapcsolódó cikkek
Kommentek