Egy hőskor vége: grandiózus online aukcióval búcsúzik a Stud Hero

Studhero og2

Idén véget ér egy 25 éves sikertörténet: felhagy a lótenyésztéssel Luc Henry, aki karácsonyra időzített nagyszabású online aukción értékesíti tenyészetének legértékesebb gyöngyszemeit, sőt, még a márkanévtől is megválik. A tenyészet egyik kitűnő kancája, Gattoucha van’t Roosakker igen tekintélyes összegért, 570.000 eurós vételáron kelt el.

A neves belga lótenyésztő, Luc Henry a Stud Hero teljes tenyészállományát elárverezi, 94 ló kerül a virtuális kalapács alá. A kínálatban szerepelnek a ménes elsőosztályú tenyészkancái is a világ legjobb kancavonalaiból (Liscalgot, Usha van’t Roosakker, Baluka Hero, Prima Donna van’t Paradijs és Ta Belle van Sombeke), a legjobb ugró párosításokból származó embriók, csikók és fiatal lovak. Az embriók 10.000, a csikók 12.500, a fiatal lovak 15.000 eurós kikiáltási árról indulnak az online aukcióban, melynek három etapjából kettő (december 18-22. és 22-23.) már lezárult, az utolsó pedig december 29-30. között zajlik majd a Stud Hero Auction oldalon.

Az árverést hatalmas nemzetközi érdeklődés övezi, ezt az árak is tükrözik. A rekordot eddig egy tenyészkanca, Gattoucha van’t Roosakker tartja. A 2006-os születésű kanca 570.000 eurós vételáron (206 millió Ft) kerül egy cseh konzorcium birtokába.

Studhero 2

Mindezt ráadásul úgy, hogy a kanca egy héttel az aukció előtt megsérült olaszországi istállójában és meg kellett operálni egy Veronához közeli klinikán.

The best Christmas present...after one week spent at the clinic, Gatoucha is already back at the stud in great shape! 👌🏻🐴💪🏻

Közzétette: Stud Hero - Luc Henry – 2020. december 25., péntek

Egy kanca csikó, Capriola van’t Roosakker 55.000 euróért kelt el, egy belgiumi vásárló szerezte meg.

Studhero 1

Szintén tekintélyes összeget hozott egy évjárati méncsikó: Tip Top van’t Roosakker 40.000 euróért kelt el Svájcba.

Studhero3

A tenyésztő nem csak lovait, de a ménes nevét is elárverezi, a bevételt pedig egy belgiumi iskolának adományozza.

Luc Henry 20 éve van ott a világ top sportlótenyésztői között. Az elsők között volt, aki az akkor még sportkarrierje elején álló Kassander van’t Roosakker-t tenyésztésbe vonta. Mára Kassander a neves lanakeni ménes legjobbjainak egyike. Luc Henry több lovát is Jérôme Guéry mutatta be a sportban, közük azt a Tic Tac du Seigneur-t is, aki 2016-ban Rióban Ben Maher alatt szerepelt. Szintén a ménes hírnevét öregbíti a 2002-es világbajnok Liscalgot (lovasa Dermott Lennon), Kaprice (lovasa Kent Farrington), Tic Tac du Seigneur és Bogeno.

A Stud Hero lovai nem csak a versenypályákon, de az aukciókon is kiválóan teljesítettek az elmúlt évek során. Quasibelle du Seigneur (Rubens du Ru d’Asse × Ta belle van Sombeke) például 150.000 euróért kelt el, Cascade Heureka Z (Casall ASK × Calgot Verdi) 105.000 euróért, Chacco-Blue és Gattoucha van’t Roosakker embriója pedig 30.000 euróért.

Luc Henry vallja, hogy szívből jövő szenvedéllyel dolgozott karrierje során, de hosszas mérlegelés után arra jutott, hogy ideje váltani. „Míg mások ragaszkodnak a sikerhez és nem szívesen engedik azt el, én pontosan az utóbbi mellett döntök. … Ez alatt a 25 év alatt nagyon szerencsés voltam. A megfelelő emberekkel és a megfelelő lovakkal találkoztam a megfelelő pillanatban. És bár a puszta szerencse nem elegendő a sikeres tenyésztői karrierhez, fontos része annak. Remélem, mindenkinek hasonló szerencséje lesz ezen az aukción. Szerencséje, hogy rátaláljon egy ritka gyöngyszemre” – írta a ménes weboldalán.

Forrás: Stud Hero Auction, St. Georg
Fotó: Stud Hero - Luc Henry

Kapcsolódó cikkek
Kommentek