Három előfutamon minősültek a lovasok a Nemzeti Vágta döntőjére

NV elofutam illusztracio

Gyenesdiáson, Zircen és a rendezvénysorozatba idén először bekapcsolódó Orosházán zajlottak az idei Nemzeti Vágta első előfutamai.

Bajai lovas nyerte a Festetics-vágtát

A bajai Németh János nyerte a gyenesdiási Faludi-síkon megrendezett Festetics-vágtát. A felnőttek mezőnyében a második helyen a mezőberényi Vámos Mercédesz, a harmadikon a sármelléki Pék László, a negyediken a keszthelyi Nánássy Ákos végzett. A kishuszárok közül a hernádnémeti Éles Virág lovagolt be elsőként, a második helyen pedig az uszodi Varga Maja haladt át a célon.

Eredetileg augusztus 16-án zajlott volna a Nemzeti Vágta első előfutama Gyenesdiáson, de a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék miatt életveszélyessé vált a pálya, a szervezők ezért egy héttel későbbre halasztották a versengést.

Csetény lovasa nyerte a Bakonyi Vágtát

Nyolc település lovasa közül az állatorvos hatnak engedélyezte az indulást, ők három-három lovasból álló előfutamokon mérték össze tudásukat, ahonnan az első két helyezett jutott a döntőbe.

A Bakonyi Vágta döntőjét Csetény lovasa, Vörös József nyerte, mögötte sorrendben a soltvadkerti Somogyi József, a decsi Schvarzenbart Bálint és a zirci Fekete Roland végzett. Mind a négyen továbbjutottak a Nemzeti Vágtára.

A Bakonyi Vágtát a koronavírus-járvány miatt meghívásos formában, nézők nélkül rendezték meg.

Először zajlott előfutam Orosházán

Tizenöt lovas részvételével zajlott az Nemzeti Vágta első orosházi előfutama az Orosházi Szabadidőpark és Lovassport Egyesület szervezésében.

A versenyt Varga Mátyás nyerte a romániai Kézdialmásról, második az abonyi Zboray Viktória, harmadik a szilvásváradi Mellár Péter, negyedik pedig a mándoki Gór Anikó lett. Ők, valamint a Kishuszár Vágta első két helyezettje, az újkígyósi Makovicki Martin és az orosházi Hajdu Fanni képviselhetik Orosházát az októberi döntőn a Hősök terén. Szabadkártyával Orosháza lovasa jut a fővárosi rendezvényre.

Az egésznapos rendezvényen kishuszár vágtát, pusztaötös bemutatót, 1800 méteres sprint ügetőversenyt, fogathajtó versenyek, emellett díjlovas bemutató és póni kettesfogathajtás is volt. A bogárzói lóversenypályán megszervezett versenyeken közel százötven ló vett részt.

Az idei előfutamok

A Nemzeti Vágta idei előfutamait országszerte nyolc településen tartják, a Kishuszár Vágtát hét helyszínen rendezik meg. A nyolc elővágta után alakul ki a mezőny, minden helyszínről az első négy helyezett indulhat a budapesti döntőben október 10-11-én a Hősök terén.

Augusztus 29-én Érden, 30-án Hernádkak-Belegrádban, szeptember 12-én Sarkadon, 19-én Hevesen, 26-án pedig Vácdukán rendeznek még előfutamot.

A négy határon túli - vajdasági, felvidéki, muravidéki és székelyföldi - elővágta rendezői három-három települést küldhetnek októberben a Hősök terére. A Kishuszár Vágták előfutamairól az első és második helyezettek jutnak a döntőbe, valamint további négyen szabadkártyával kerülhetnek be.

Forrás: MTI
Fotó: Nemzeti Vágta

Kapcsolódó cikkek
Kommentek