Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gála: íme 2018 éllovasai

Gala Kiemelt

Idén is kitüntetésben részesültek az ország legkiválóbb lovasai és lovas szakemberei a Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gáláján.

Gróf Széchenyi István Emlékérem

Gróf Széchenyi István Emlékéremben részesült a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű kimagasló munkásságáért:

Berényi Miklós

1987-ben dr. Mándi Barnabásnál Kaposváron tett díjlovas bírói vizsgát és lett az egyik legtöbbet foglalkoztatott, nagydíjas szintű díjlovas bíróvá. A díjlovas közösség nagyon sokat köszönhet neki. Pozitív életszemlélete és végtelen empátiája rengeteg lovast segített át a mélyponton. Ő a díjlovas közösség „Miki Bácsija”, aki a következőket üzeni a lovasoknak:

„A lovas amikor a ló közelében van, mindig arra törekedjen arra – akár ápolja, akár ül rajta és versenyez vele -, hogy öröme teljen abban, amit csinál. Soha ne érezzen kényszert, ha le kell mosnia a ló lábát, vagy föl kell vennie a patát kikaparni. Elkötelezetten addig csinálja, ameddig öröme telik benne. Aki kényszer alatt tesz bármit, az nem jut ötről a hatra. A lovas találja meg azokat a pontokat, amelyek számára a sikerélményt jelentik.”

Berenyimiklos

Dallos Andor (posztumusz)

A kitüntetett a hazai és a nemzetközi lovasélet kiemelkedő személyisége, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója, a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) első alelnöke, agrármérnök, az Állatorvostudományi Egyetem) lovastanára, ízig-vérig tenyésztő volt.

1984-ban, a hatalmas sikert hozó VII. Négyesfogathajtó Világbajnokság idején érkezett Szilvásváradra. 35 év alatt a gyakornokságtól kezdve végig járta a szakmai lépcsőfokokat és jutott el az igazgatói tisztségig. Egyik fő megbízatásaként az erdőgazdasági státuszból mezőgazdasági-, ménesgazdasági üzemmé szervezte a vállalatot (1997). Sikeresen megvalósította a lipicai fajta génmegőrzését és genealógiai vonalainak fenntartását, gazdagítását.

Munkássága kiemelkedő eredménye a 6,8 milliárd forint állami támogatásból épített és 2018-ban átadott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont lovas szakmai munkájának irányítása, nemzetközi színvonalú programjainak szervezése.

Tenyésztői munkásságának sikerét jelzi, hogy a magyar tenyésztésű Siglavy Capriola mént a Bécsi Spanyol Lovasiskolában állították fel. Favory XXVII. törzsmén Európa Champion. Nagydíjas lovak sora jelzi – és ezt mindig hangsúlyozta – a munkatársaival közösen elért tenyésztői sikereit (Az Év Tenyésztője, 2013, a Magyar Lóért Díj 2017).

Az európai lipicai ménesekkel kölcsönösen előnyös szakmai és baráti kapcsolatokat ápolt. Jelentős szerepe volt abban, hogy a lipicai lótenyésztést 2018-ban felvették a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországi Nemzeti Jegyzékébe és várhatóan felkerül az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára is.

Eredményes fogathajtó, tagja az 1999. évi Kecskeméti Kettesfogathajtó Világbajnokság válogatott keretének.

Sallay Sándor

Kiképző mesterei valamennyien örkénytábori lovastanárok, ahogyan édesapja, Sallay Bertalan is.

1957-től a Tattersallban hivatásos belovagló, majd 1958-ban a Kiskunhalasi Határőrség Lovasiskolájában, katonaéveiben id. Bodó Imre és Bábel József keze alatt lovagol. 1961-ben Bábolnán dr. Autonovics Dániel ménesvezető és Szemerényi Lajos törzstenyésztő asszisztense, Babochay Farkas Sándor irányításával ivadékvizsgáló és belovagló. 1962-tól Jászberényben tenyésztési felügyelő. Máchánszky Gyula és Magyar Imre felügyelete mellett Ramzes Junior belovaglója.

1966-ban külföldre távozik, majd 1971-ben Warendorfban lovaglótanári vizsgát tesz és felveszik a Német Hivatásos Lovasok és Hajtók Szakcsoportjába. Klaus Wagnertől, dr. Reiner Klimkétől, Egon von Neindorfftól tanul. A Trakehneni Szövetség megbízásából húsz éven át, nyugdíjazásáig ménesvezető és lovaglótanárként vezeti a würtembergi Trakehneni Mintaménest.

1998-tól a Furioso-North Star Tenyésztő Egyesület tenyésztőbizottságának tagja, 2004-től pedig ismét Magyarországon él. A Seniorok a Magyar Lovassportokért Egyesület és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat elnökségi tagja, jelenleg is aktívan részt vesz a hazai lovassportban.

Sallaysandor

Szegedi Gábor

A nyolcvanas-kilencvenes években Kiskunhalason, a Határőr Dózsa színeiben az egyik legismertebb lovas-közéleti személyiség. Kettesfogathajtó csapat-világbajnok és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres magyar fogathajtó bajnok, háromszoros Hajtó Derby-győztes. Ludwig Koch német festőművész megálmodott képe nyomán a nagy hírű Lénárt Béla Koch-ötösét vitte tökélyre. A tizennégyes hajtótechnika kidolgozója, sokáig hajtója, virtuóz Guinness-rekordere. Az Állatorvostudományi Egyetem lovastanára, a Lázár Lovaspark ménesgazdája, nemzetközi színvonalú bemutatóinak főszereplője.

Szegedigabor

Magyar Lovassportért Emlékérem

A Magyar Lovassportért Emlékéremben részesült a lovassport érdekében kifejtett kimagasló menedzselési és oktatási munkásságáért, nemzetközi szintű versenyeredményéért, a sportolók felkészítéséért, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységéért:

Balogh Levente

2011-től volt a Magyar Lovassport Szövetség Western Reining Szakágának elnöke, aki tudását, tapasztalatát át megosztotta a vezetőséggel, versenyszervezőkkel, jelentős pénzügyi és szakmai segítséget nyújtva az országos bajnoki versenyek szervezéséhez. Kiemelt figyelmet fordított a fiatal lovasokra. Az elmúlt években nevéhez köthető az edzői program létrehozása, aminek eredményeként nagy létszámú fiatal sportoló került előtérbe. A Szentkirályi Kupa alapítója, ahol a versenyzők jelentős pénzdíjakért léptek pályára.

Baloghlevente

Fábiáncsics-Nagy Andrea - Nemzeti Lovardáért Alapítvány

A Nemzeti Lovarda a nemzetközi lovas élet figyelmét 2012-től a CSIO-k rendezésével vívta ki ismét. A sorozat csúcspontja a 2018 augusztusában rendezett 5*-os verseny, az Európai Divízió II. fináléja volt.

A nagyszerű magyar sporteredmény és a közönségsiker mellett kiemelkedő sportdiplomáciai elismerés övezte a négynapos versenyt, amit a Nemzetközi Lovas Szövetség főtitkára és elnöke, valamint az Európai Lovas Szövetség teljes vezérkara is megtisztelt látogatásával. Ez a sikeres rendezvény nem jöhetett volna létre a szervezőbizottság meghatározó tagja, Fábiáncsics-Nagy Andrea nélkül.

Fabiancsicsnagyandrea

Dr. Pál János

Agrármérnök, címzetes egyetemi docens, közel hét évtizede a lótenyésztés, a lovassport és a lovas hagyományőrzés meghatározó személyisége. Két alkalommal (1963-73, 1976-83) volt a Magyar Lovas Szövetség elnöke. Elnöksége alatt a Vadászati Világkiállítás keretében került megrendezésre a nagy sikerű I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság (1971), valamint a kecskeméti Négyesfogathajtó Világbajnokság (1978).

Az FM Lótenyésztési Igazgatóság és az Országos Lótenyésztési Felügyelőség igazgatója. A magyar fogathajtósport sikersorozatának idején csapatvezető. Az Európa-szerte nagy sikerű Magyar Lovas Népi Együttes alapítója. A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Egyesület ügyvezető elnöke.

Drpaljanos

Kovács Iván

Lovas újságírói munkásságát az 1980-as évek végén kezdte a Határőrség Lovasiskolájában. Helytörténeti kutatásainak köszönhetően korábban elveszettnek hitt dokumentumok kerültek elő. A nemzetközi és a magyar lovassport szerves részét képező kiskunhalasi lovas életet, valamint a lovas katonai hagyományokat dolgozta fel írásain és kisfilmjein keresztül.

A hazai lovas szaklapokban lovasokról, sportvezetőkről, rangos nemzetközi és országos versenyekről évtizedek óta publikál fényképes beszámolókat.

Közel egy évtizeden át a díjugrató magyar bajnokságok sajtófőnöke, önálló tartalmú, arculatú honlapjának szerkesztője. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az országos díjugrató versenyrendszer legrangosabb eseményeinek televíziós megjelenítésében, szervezésében és népszerűsítésében. A Testnevelési Egyetemen szerzett sportmenedzseri képzettségét nemzetközi és országos lovasversenyek szervező munkájában a kilencvenes évektől napjainkig kamatoztatja.

Kovacsivan

Sándor Móric Díj

Gróf Sándor Móric Díjban részesült a lovassportért tett kiemelkedő támogatói munkásságáért:

Horze Lovasáruház – Kalkó Róbert és Kalkó József

A Horze Lovasáruház Kalkó Róbert és József tevékenységének köszönhetően már egy évtizede aktívan jelen van a honi lovas életében. A Horze kiemelt támogatóként jelenik meg a díjugrató, díjlovas, gyermek- és pónilovas, illetve szabadidőlovas versenyeken, továbbá a hazai lóversenysportban, számos nemzeti és nemzetközi lovas rendezvény szponzora.

Horze

Kiemelkedő sporteredményeket elért lovasok

Idén is díjjal jutalmazták a lovasok és lovas szakemberek 2018. évi kiemelkedő teljesítményét.

Jármy Vince

18 évesen verőhiba nélkül lovagolta végig JB Koronaőrrel a Fiatal Lovak Világbajnokságának pályáit, majd októberben a Buenos Aires-ben megrendezett Ifjúsági Olimpián az Európa-csapat tagjaként ezüstérmet szerzett és egyéniben 12. helyen végzett.

Jarmyvince Gala

Aszódi Richárd, a junior póni kettesfogat kategória egyéni bronzérmese.

2016. óta hajt fogatot, 2018-ban kezdett el junior póni kettesfogat kategóriában versenyezni. A válogató versenyekre és a kisbéri Európa-bajnokságra Szabó Erika és Böhler János segítségével készült fel.

Aszodirichard

Palkovics Dávid, a fiatal hajtó póni egyesfogat kategória egyéni bronzérmese

Az egyetlen olyan magyar fogathajtó, aki mindhárom póni kategóriában magyar bajnoki címet szerzett. A kisbéri Európa-bajnokságon Caramello nevű pónijával versenyzett, bronzérmével Magyarország századik világverseny érmét szerezte meg. 2018-as sikerével Palkovics Dávid három egymást követő Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogóra.

Palkovicsdavid

FEI Gyermek, Junior és Fiatal Hajtók Európa-bajnoksága, korosztályos fogathajtó csapat

Az ezüstérmet szerzett magyar csapat tagjai:

  • Juhász Péter és Saru Dániel, a gyermek póni egyesfogat kategória versenyzői (12-14 év)
  • Majoros Anna és Szaller Zsófia, a junior póni egyesfogat kategória versenyzői (14-18 év)
  • Szajkó Liliána – fiatal hajtó póni egyesfogat kategória (16-21 év)
  • Margitai Máté – fiatal hajtó egyesfogat kategória (16-21 év)
Fiatalfogathajtok

Rigó Loretta, a Kishuszár Vágta győztese

Diszkvalifikálás miatt a Rendező Bizottság megváltoztatta a 11. Nemzeti Vágtán rendezett Kishuszár Vágta végeredményét. A Hősök terén Zirc színeiben Virág nevű pónija nyergében Molnár Gyöngyi tanítványa, Rigó Loretta a győztes.

Kishuszar

Az Év edzője: Villányi Krisztina

Évek óta a lovastorna szakág legeredményesebb edzője. Irányításával Bence Balázs negyedszer is bejutott a világ legjobb lovastornászai közé, a FEI Lovastorna Világkupa 2018-19. évi versenysorozatának résztvevője, a tryoni világbajnokságon egyéni tizedik helyezést szerzett. Másik tanítványa, Király Ákos 2018-ban a Kaposváron rendezett junior Európa-bajnokság döntőjében a hetedik helyen zárt.

Villanyi

Az Év szövetségi kapitánya: ifj. Kövy András

Vezetésével 2018-ban kiemelkedő sikereket értek el utánpótlás lovasaink: a gyermek válogatott az Európa-bajnokságon több mint 20 csapat között az ötödik helyen végzett. Fiatal lovas válogatottunk a magyar díjugratás történetében másodszor a legjobb tízben végzett. Négy Európa-bajnoki döntősünk volt, hárman a legjobb tizenöt versenyző közé kerültek. A Buenos Aires-ben zajló ifi olimpián Jármy Vince csapat ezüstérmet és egyéni tizenkettedik helyezést ért el. Gyermek válogatottunk a Nemzetek Díja világdöntőjében a negyedik helyet szerezte meg.

Kovy

Az Év tenyésztője: Timpex Ménes

A ménesben tenyésztett Timpex Bölcsész a magyar bajnokságon öt pályán hibátlanul teljesített, majd ezt a teljesítményt az 5*-os CSIO Nemzetek Díja második pályáján is megőrizte, hozzájárulva ezzel a magyar válogatott második helyezéséhez. Timpex Bölcsész a tryoni világbajnokságon az elődöntőben legjobb magyar lóként az élmezőnyben végzett.

Timpex

Lovas Család díjban részesült: Dallos Gyula és családja

A családfő Dallos Gyula a lovastársadalom meghatározó személyisége. Iskolateremtő mesteredző, Örökös Magyar Bajnok, egyetemi lovastanár.

Versenyzői pályafutása egyedülállóan sikeres:

  • 1962-től a lovassport három olimpiai szakágában eredményes versenyző
  • 1967-ben a Lovasiskolák Országos Díjlovagló egyéni bajnoka
  • 1969-ben felnőtt magyar bajnok
  • 1979-2003 között folyamatosan 24 alkalommal nyerte meg a Magyar Díjlovagló Bajnokságot, ami nem csupán hazánkban, hanem nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítmény

Két nemzetközi szintű lovával közel húsz éves korukig versenyezhetett: Bordal révén ismerte meg nevét a világ, Aktionnal pedig egyedülálló történelmi lovas sikereket ért el és az olimpiai szakágak első magyar Európa-bajnoki bronzérmét szerezte egy EB és egy VB helyezése mellett. Aktionnal 11 Világkupa fordulót nyert, hatszor Világkupa Döntőn lovagolt 5-10. helyezést és több mint 150 nemzetközi győzelmet jegyez.

15 éven át, a honi díjlovagló sport legeredményesebb időszakában volt a Díjlovagló Szakág szövetségi kapitánya.

A család összetartó lelke, közel ötven éve jóban-rosszban társa, felesége Beáta, aki a mérnöki hivatását a lovassportért adta fel. A Tattersallban ismerkedtek meg. A legnehezebb időszakban járták a világ legjelentősebb lovasversenyeit Aachentől Stockholmig, Párizstól Stuttgartig, Göteborgtól Rómáig.

Bea három főtitkár mellett, 15 éven át volt a Magyar Lovas Szövetség munkatársa, majd irodavezetője. 10 éven át volt tagja a díjlovagló válogatottnak. Az országos bajnokságokon ezüst és bronzérmeket nyert Bahama nevű lovával. Több mint tíz évig volt a szakbizottság tagja, három évig szövetségi kapitány.

Huszonöt éve családi vállalkozásukat és klubjukat vezeti, hazai és nemzetközi versenyeiket, az edzőtáborokat, a szakmai előadásokat szervezi. A lovas élet aktív szereplője, rangos versenyek versenyigazgatója.

Leányuk, Zsófia a Tattersallban nőtt fel, kicsi kora óta lovagol, kilenc éves korától folyamatosan versenyzik. A hazai díjlovas sport egyik legismertebb és legeredményesebb tagja. Ifjúsági Európa-bajnoki egyéni nyolcadik helyével sporttörténelmet írt. Többszörös junior és ifjúsági magyar bajnok, háromszoros magyar bajnok. Világkupa forduló és számos nemzetközi Nagydíj győztese, helyezettje. Az 1996-os Aacheni Lovas Világjátékok legeredményesebb magyar résztvevője Leonardó nevű lovával. Válogatott versenyző, a Díjlovagló Szakág szövetségi kapitánya, kétdiplomás szakedző, a Testnevelési Egyetem tanára.

Párjával, Bencével lovas kiképző központot építettek és sikeresen üzemeltetnek napi családi és szakmai kapcsolatban a szülőkkel. Kislányuk, Emma 7 éves, aki nagy örömmel lovagol.

Takács Bence, Zsófia párja agrár-közgazdász, lovasember, közel 20 éve a család tagja. Díjugratásban, díjlovaglásban versenyzik, a galoppsportban tulajdonosként és tenyésztőként van jelen. Legjobb telivére, Alcobaca 2013-ben a Magyar Derbyben második, a Magyar Kancadíj győztese. Első saját tenyésztésű lova, az Overdose apaságú Aurora Borealis 2018-ban a Magyar Háromévesek Nagydíjában második.

Kiváló Lóápoló (Best Groom): Szabó Magdolna

2018 legeredményesebb lovassportolójának, Krucsó Szabolcsnak segítője és legeredményesebb lovának, Chacco Blue II-nek ápolója.

Groom

Nem feledjük nagyjainkat: dr. Kósa-Reznek Jenő

Spártai egyszerűségben, magánosan élő, érdes modorú, a társaságot kerülő, ritkán mosolygó, zárkózott, csak a lovaglással foglalkozó ember volt dr. Kósa-Reznek Jenő. A jó lovaglási feltételek megteremtéséért harcoló vezető, de a lovasokat is keményen bírálta, s ezért sokan szálltak vitába vele. Válaszaiban élesen és harapósan vágott vissza, egyedülálló szakmai ismereteit azonban senki se kérdőjelezte meg. Nagy felkészültségű, még az elzártság, az elszigeteltség éveiben is jól tájékozott, s mint mondta magáról, „Isten-adta tehetséggel” megáldott gyakorlati lovas és nemzetközileg elismert lovaglótanár, a korszerű magyar lovassport egyik meghatározó, nagyon markáns egyénisége volt.

1929 őszén három tiszttársával együtt az olaszországi pinerolói lovaglótanárkepző tanfolyamra küldték ki. Hazatérve Örkénytáborban lett lovaglótanár, 1937-től pedig az Örkénytáborban levő állandó olimpiai ugróosztály vezetője 1940-ig.

Első lovasmérkőzésére 1924-ben készült fel, s mint egyik visszaemlékezésében írta, lovával (Bankár) gyalogmenetben jött fel Szegedről Budapestre. 1935-ig rendszeresen részt vett a belföldi és nemzetközi lovasmérkőzéseken. 1928-ban az Amszterdamba kiküldött olimpiai csapat tagja. 1937-től 1940-ig az Örkénytáborban dolgozó Honvéd Olimpiai Ugróosztály és a nemzetközi versenyekre kiküldött magyar csapat vezetője.

A világháborút követően a Honvédségtől való elbocsátása után a Jóvátételi Bizottságnál, majd a Lóértékesítő Nemzeti Vállalatnál dolgozott. 1949-ben sikertelenül próbált illegálisan külföldre távozni, börtönbe került.

1952-ben részt vett az Országos Társadalmi Lovas Szövetség megalapításában, majd az edzői tanács munkájában. Rövidesen az FM sportistállójának, illetve a válogatott keret istállójának lett a vezetője, és ebben a beosztásban 1953-tól 1958-ig a válogatott ugrókeret, majd Keméry Pál halála után 1958-tól a díjlovasok edzője lett. Egykori mestere, Joszipovich Zsigmond szerette volna, ha az iskolalovaglás mellett kötelezi el magát, de őt inkább az ugrómunka vonzotta.

A magyar nyelvű lovassport irodalmának legtermékenyebb szerzője. Első írásai Olaszországba történt vezénylésekor jelentek meg a Szent György című lapban „Pineroloi levelek” címmel. Az 1936-os olimpia után az ugrócsapat vezetőjeként elemző cikkekben számolt be a magyar lovasok külföldi szerepléséről. A háború után cikkei a Pegazusban és a Lovassportban jelentek meg.

A Lovas Szövetség szakírói munkaközösségének társszerzője. Máchánszky Gyulával közösen készítették el a Magyar Testnevelési Főiskola Lovaglás (1962) című jegyzetét, amely az Edzőképző Intézet által szervezett lovasoktatói tanfolyam anyaga lett.

Jó barátság fűzte Adriano Bondi olasz lókereskedőhöz, aki szintén Pinerolóban végzett, és rendszeresen vásárolt lovakat Magyarországon. 1965-ben lóról esett, súlyos belső sérülésekkel jött haza Olaszországból. Budapesten hunyt el 1965. október 10-én. Hamvait a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

(Ernst József írása alapján)

Kosareznek

Fotó: Tokodi Tícia, Tic Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek