A Magyar Lovas Szövetség kitüntetettjei 2018-ban

900Gala Kiemelt

Idén is kitüntetésben részesültek az ország legkiválóbb lovasai és lovas szakemberei a Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gáláján.

Az országos bajnok lovassportolók díjazása mellett kiosztásra került a Gróf Széchenyi István Emlékérem, a Magyar Lovassportért Érem, a Sándor Móric Díj, elismerésben részesült az Év Edzője, az Év Szövetségi Kapitánya és az Év Tenyésztője is.

A díjakat Lázár Vilmos, prof. dr. Sótonyi Péter, dr. Budai Gyula és Szotyori Nagy Kristóf adták át. A díjazottakat Stróbl Dorottya és Szebényi Dániel szólította a pódiumra.

Stróbl Dorottya és Szebényi Dániel

Gróf Széchenyi István Emlékéremben részesült a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett kimagasló munkásságáért:

Bálint Gábor

Versenyzőként a díjugrató sport legmagasabb szintjéig jutott el, majd edzőként, versenybíróként és szpíkerként immár öt évtizede szolgálja a hazai lovaséletet. Színes, barátságos személyiségének köszönhetően rendkívül népszerű a fiatal lovasok körében is. Széleskörű műveltségének, ló iránti szeretetének és megbízhatóságának köszönhetően méltán nélkülözhetetlen tagja lovastársadalmunknak.

Bálint Gábor

Kocsis László

Veszprém megye lovassportjának meghatározó személyisége, aki lovasként, tanárként, edzőként, sportvezetőként több mint öt évtizede szolgálja Magyarország lovassportját. Az ötvenéves jubileumát ünneplő Pápai Lovasklub alapítója, vezetője, a Veszprém megyét átfogó lovas szervezet elnöke. 25 éve szervez és rendez lovastusa és díjugrató versenyeket. A Magyar Lovas Szövetség elnökségének több évig tagja volt. Folyamatosan munkálkodik, hogy lovas idegenforgalmunk vonzó célpont legyen a turisták számára.

Dr. Prutkay János

Több mint négy évtizede magas szakmai színvonalon szolgálja a magyar lóversenysport ügyét. A Kincsem Parkban fontos beosztásokban dolgozott, volt műszaki- és gazdasági vezető, igazgatóhelyettes. Számtalan fejlesztés, beruházás és újítás köthető a nevéhez. A Vállalat három telephelyén tevőlegesen működött közre a korszerűsítési munkákban. Kitűnő kapcsolatot ápolt a német és az osztrák versenyüzemmel. Nyugdíjazása után is a szakmában maradt, tapasztalatával és tanácsaival segíti a fiatal kollégák, valamint a versenyszervezők munkáját, a versenynapokon pedig protokoll feladatokat lát el. Élete a hivatása. Pályája, becsületessége és szakmai alázata követendő példa a fiatalok számára.

Dr. Prutkay János

A Magyar Lovassportért Emlékéremben részesült a lovassport érdekében kifejtett kimagasló menedzselési és oktatási munkásságáért:

Hurme Kristina Satu – posztumusz

Tisztesség, következetesség, megbízhatóság, magas szintű szakmai műveltség, a lovak és a lovasszakma iránti alázat jellemezte a Finnországban született és közel két évtizeden át Magyarországon sikeres szakembert. Szentendrén az ország egyik legkiválóbb utánpótlásnevelő lovasiskoláját üzemeltette. Mindhárom olimpiai szakágban – díjugratásban, díjlovaglásban és militaryban – tanította, nevelte növendékeit. 2017-ben edzői pályájának csúcsára érkezett: tanítványa felnőtt magyar military bajnoki címet nyert. Hálás tanítványai, tisztelői, a lovastársadalom emlékét kegyelettel megőrzi.

Rásky Péter

A média területén betöltött munkásságáért javasolták az emlékéremre. Alapítója és 2001 óta főszerkesztője a Lovasélet magazinnak, melynek állandó szakírója, a versenysporttól a lótenyésztésen át a lovassport szinte összes szakági rendezvényének hiteles, ugyanakkor humoros krónikása. Lótenyésztési szakmérnök, aki lovardát működtetett. Jelenleg Bábolnán tanárként segíti a fiatal generációt.

Lovasakadémia, Kaposvár

A Lovasakadémia Sport Club (és jogelődje a Kaposvári Gazdász SE) közel 40 éve szolgálja a magyar lovassportot. A Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémia oktatási programját – jelentős infrastrukturális háttér birtokában – szinte valamennyi szakágban magas szintű gyakorlati munkával, versenyeztetéssel és önálló versenyszervezéssel biztosítja. A Póni Európa-bajnokság szervezőjeként a Lovasakadémia Sport Club 2017-ben ismét bizonyította felkészültségét. 35-50 fős hallgatói és edzői gárdájával időt, energiát nem sajnálva teremtette meg a legmagasabb nemzetközi elvárásnak megfelelő feltételeket a verseny színvonalas lebonyolításához.

Halas Áron, Kaposvári Lovasakadémia

Tóth Tamás

2013-2017. között a négyesfogathajtók szövetségi kapitánya. Ez alatt a magyar fogathajtók a világ- és Európa-bajnokságokon 10 érmet (4 arany, 2 ezüst és 4 bronz) nyertek. A válogatott – négy bronzérmet hozó évek után –2016-ban ismét csapat ezüstérmet szerzett. 2014-ben a kettesfogathajtó válogatott irányítását is átvette és részese a 2015-ben Fábiánsebestyénben rendezett világbajnokságon nyert egyéni- és csapat-aranyérem kivívásának. Irányításával a 2017. évi lipicai világbajnokságon Hölle Martin egyéni-, valamint a Hölle, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán csapat világbajnokságot nyert. Mindkét kategóriában – Lázár Zoltán szakági edzővel közösen – összefogta, szervezte és eredményesen menedzselte a válogatott hajtók munkáját.

Hölle Martin

A 2017.évi Lipicai Kéttesfogathajtó Világbajnokságon, minden idők legfiatalabb hajtójaként egyéni- és Lázár Vilmossal, Lázár Zoltánnal – csapatvilágbajnoki címet nyert. A Nemzetközi Lovas Szövetség világranglistáját vezeti. Pónifogathajtó világbajnok. Korosztályos egyéni- és csapat Európa-bajnok. Magyar bajnok. Példája bizonyítja, hogy az élsport és az egyetemi szintű tanulás összeegyeztethető.

Gróf Sándor Móric díjban részesült a lovassportért tett kiemelkedő támogatói munkásságáért:

Fábiáncsics Gábor

A Nemzeti Lovarda az elmúlt 100 évben a magyar lovassport legmeghatározóbb helyszíneként szerepelt. A Lovarda, népszerű nevén: a Tattersall, 2006-ban a bezárás szélére sodródott. Közös akaratból, alapítvány formájában azonban sikerült a Kerepesi út 7. szám alatt nyilvántartott lovardát megmenteni. 2011-ben a Nemzeti Lovardáért Alapítvány Fábiáncsics Gábor személyében olyan lovasembert bízott meg a vezetéssel, aki elhivatottságával és kiváló szakértelmével újra színes életet varázsolt a Budapest szívében álló patinás intézménybe, amivel nem csak az ország, hanem az egész világ lovaséletének figyelmét és elismerését elnyerte. A 2016-os, remekül szervezett, magyar győzelemmel zárult CSIO után, a magyar kormány jóvoltából teljes körű rekonstrukción esett át lovassportunk fellegvára. Ahhoz, hogy a II. világháború előtti korszak szellemiségét közel nyolc évtized után ismét megérezhessük, szükség volt arra a vezetőre, aki nap, mint nap végzett áldozatos munkájával elérte, hogy olyan Nemzeti Lovarda szolgálja a magyar lovastársadalmat, amire mindannyian büszkék lehetünk.

Fábiáncsics Gábor

Kiemelkedő sporteredményéért különdíjban részesült:

Weinhardt Virág

A kiskunhalasi lovashölgy a 2017-es ifjúsági Európa-bajnokságon – közel 120 indulóból – a döntőben dupla hibátlant lovagolva, egyéni 6. helyezést ért el. Díjugrató sportunk egyetlen Európa-bajnoka eredményével ismét felbecsülhetetlen sikert ért el. A teljesítményért járó ifjúsági olimpiai kvóta azt jelenti, hogy Magyarország lovassportja első ízben részt vehet a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián.

Az Év edzője díjban részesült:

Krucsó Ferenc

A korábbi olimpikon lovas tanítványai az országos bajnokságon kiemelkedő eredményeket értek el. A 12 éves Törő Csongor a gyermekek között 2. helyen végzett, az ifjúságiaknál Jármy Vince, a felnőtteknél Krucsó Szabolcs egyéni és országos csapat bajnoki címet szerzett. Versenyzői kiemelkedő eredményeket értek el nemzetközi versenyeken is. Jármy Vince a 2016-os 4. helye után 120 indulóból 11. helyen végzett az Ifjúsági Európa-bajnokságon. Krucsó Szabolcs a göteborgi EB-n a legjobb 50 lovas közé került.

Az Év szövetségi kapitánya díjban részesült:

Villányi Krisztina

A díjazott nem csak az év szövetségi kapitánya, hanem az egyik legeredményesebb edzője is a szakágának. Irányításával Bence Balázs a 2017-18. szezonban harmadszor is bejutott a világ legjobb lovastornászai közé, akik résztvevői az FEI lovastorna világkupa versenysorozatának. Kriszta és Balázs Madridból bronzéremmel, Párizsból ezüstéremmel, Mechelenből pedig egy negyedik helyezéssel tértek eddig haza.

Az Év tenyésztője díjban részesült:

Timpex Ménes – Nyíregyháza

Szinte egyedülálló Európában az a tenyésztői munka, amit egy család önerőből, Nyíregyházán megvalósított. A Timpex Ménes tenyésztette Coralt, aki olimpián, Centet, aki világbajnokságon, Cabalét, aki Európa-bajnokságon szerepelt, Centest, aki fiatal lovak világbajnokságán győzött. De 2017-ben, a Ménesben tenyésztett Timpex Bölcsész, akinek anyja és apja is a Ménesben született, hírnevet szerzett Magyarországnak. A 12 éves sárga kanca hazánkból felkészülve eljutott az egyesült államokbeli Omahába, ahol a Világkupa döntő döntőjében is nagyszerűen helytállt. Tárbály István és fiainak csapata idén ismét méltóvá vált a Magyar Lovas Szövetség legmagasabb tenyésztői elismerésére.

Best Groom díjban részesült:

Pál Dominika

8 éve tagja az Airvent csapatnak, segítője az ötszörös magyar bajnok Horváth Balázsnak. Valóban segítője, a szó szoros értelmében, hisz Domi minden hazai és külföldi versenyen ott van. Rendkívül szakszerűen ápolja, szereli, szépíti a lovakat. Nyírásban és sörényfonásban verhetetlen. Készségesen segíti, tanítja a fiatal lovasokat, tanáccsal és gyakorlati útmutatással is, ha hozzá fordulnak kérdéseikkel. Szabadidejében maga is nyeregbe száll. Pál Dominika példaképe lehet minden lóápolónak szakszerűség, gondozás, türelem, hűség és lószeretet terén.

Lovas Család díjban részesült:

Fülöp Család

A családfő Fülöp Sándor agrármérnök, a magyar csapat tagjaként már 1972-ben startol Münsterben (Németország), hogy aztán két év múlva a svájci Freuendfelben első magyar világbajnokként aranyérmet nyerjen. „Úgy hároméves lehettem, amikor édesanyám egy ló alatt üldögélve az istállóban talált rám” – mesélte egyszer. Négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A család összetartó-lelke a feleség Sándor Mária, Marcsi, aki a gödöllői egyetemi lovardában ismerkedett meg az akkori egyetemista Sándorral. Stabil hátországként támogatta férje, majd később gyermekei lovas pályafutását. Ő maga is szívesen ül lóra – ha teheti, még ma is.

Ifjabb Fülöp Sándor agrármérnök, kétszeres lovastusa magyar bajnok és egyetemi világbajnok. Edző. Legmagasabb szintű FEI bírói minősítésével nemzetközi versenyeken, felnőtt és korosztályos EB-n, Fiatal Lovak Világbajnokságán bírált. A Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskolában tanít. A Magyar Póni Klub Szövetség alapító tagja.

Felesége, az agrármérnök Kovács Eszter a gödöllői egyetemi lovardában díjlovasként kezdte lovas pályafutását. A Magyar Póni Klub Szövetség egyik alapítója, elnökségi tagja, az Euro Pony Club titkára. Lovasoktatóként vesz részt a Fülöp lovarda munkájában. Lovas szakfordító.

Gyermekeik Dorottya és Eszter. Lovastusa középiskolás csapat és egyéni bajnokok.

A Fülöp család

Szakági Magyar Bajnokok 2018-ban:

Díjugratás: Krucsó Szabolcs

Díjlovaglás: Szalai Nikolett

Military: Soha Glória

Fogathajtás: ifj. Dobrovitz József (4-es)

Távlovaglás:

hosszútáv: Szösz Letícia

távhajtás: Illés Barna

Lovastorna:

Bence Balázs

Somogyi Eszter

Western-Reining: Fássy Evelin

A Díjátadó Gálát a Riderline élőben közvetítette:

Gratulálunk a díjazottaknak!

2018.02.26. Forrás: Nemzeti Lovarda

Fotó: Tokodi Tícia, Tic Photo

Te se maradj le a legfrissebb lovas hírekről:

Kommentek