Ötödik a magyar junior csapat a Lovastorna Eb-n

Lovastorna EB2022 og

Nagy sikerrel zárult a kaposvári Junior- és Fiatal Lovastornász Európa-bajnokság. A versenyzők és szakemberek egyöntetű véleménye alapján minden idők egyik legjobban megrendezett Eb-jén több, mint 200 lovastornász vett részt.

Magyarország igyekezett minden kvótát kihasználni, így egy csapat, két páros, egy férfi és egy leány junior versenyző, míg a fiatal lovastornászoknál egy férfi és a sérülés miatt visszalépni kényszerült Bohácsi Melinda nélkül két női versenyző vágott neki a négy napig tartó küzdelmeknek.

Legsikeresebben a magyar junior csapat szerepelt, amit ezúttal a Lovasakadémia SC együttese alkotott. A cseh Condor nevű lovon szinte hibátlan produkciókkal minden nap egy helyezést javítva végül az ötödik helyezést szerezték meg (6,530 pont), és ezzel az elmúlt 20 év legjobb csapat eredményét szerezték meg.

A magyar párosok is jól szerepeltek a népes mezőnyben. Habsburg-Lotharingen Károly Konstanin és Hantos Orsolya kettőse a szlovák KCM Vaultinghorses Lord hátán végül a hatodik helyen zárt (6,617 pont). Az első fordulóban lovuk egy kissé izgatott volt, így az a produkció nem sikerült maradéktalanul jól, azonban a második napon már egy remekül bemutatott, felszabadult gyakorlatot láthatott tőlük a közönség, amivel előre tudtak jönni a hatodik helyig. A hetedik helyen szintén magyar kettős, Szász Janka és Szloszjár Nóra zárt Cornetto hátán, ők is a második körben mutattak be pontosabb programot, végeredményük 6,536 pont lett.

A junior egyéni versenyben Habsburg-Lotharingen Károly ezúttal is KCM Vaultinghorses Lord-on indult. Kiegyensúlyozottan versenyzett, teljesítménye végül a 13. helyre volt elég, eredménye 6,593 pont lett.

A lányoknál mindössze egy versenyző szerzett indulási kvótát Csipkereki Brigitta személyében, aki a német Belasco nevű lovon versenyzett. A kategória alsó korhátán remek gyakorlatot mutatott be, a népes mezőnyben végül a 29. helyen végzett (6,468 pont), amivel ezúttal nem került döntőbe.

A fiatal lovastornász kategóriában a női mezőnyben a teljes kvótát ki tudta használni a szakág. Sajnos Bohácsi Melinda az utolsó héten szerzett sérülése miatt visszalépni kényszerült, Karna Rebeka kiváló svájci lova pedig az eredeti svájci versenyző COVID betegsége miatt végül nem utazott Magyarországra, ami így az utolsó pillanatban nagyon nehéz helyzetbe hozta a versenyzőt. Végül a német Belascóra esett a választás, a nagyon rövid idő alatt nem alakult ki harmónia a versenyző és a ló között, így Rebeka végül a 19. helyen zárt 5,959 ponttal. Legjobban Hutton Florencia szerepelt, aki Svájcban készül, és saját lovával tudott pályára lépni. Luki du Soufflet hátán remekül sikerült produkciókkal a 11. helyen zárta első Eb-jét 7,124 ponttal.

A fiúk között Basa Máté képviselte a magyar színeket. Máté is új lóval kényszerült indulni, neki is kellett volna még pár nap, hogy teljesen tudjon adaptálódni a lóhoz, ezért igazán a harmadik napra tudta a legjobbját nyújtani. Végül hetedik helyen zárta a versenyt 6,598 ponttal.

Az Eb mellett két kategóriában CVI versenyt is rendezett Kaposvár. A gyermek kategóriában a legjobb magyar versenyző Szász Janka lett, aki Rádiháza Horka hátán a nyolcadik helyen végzett (6,141 pont). A további eredmények: 10. Lázár Noémi (Autómata) – 6,056 pont, 12., Péter Ella (Autómata) – 5,828 pont, 13., Fórján Elmira (Rádiháza Horka) – 5,651 pont. A felnőtt 3*-os versenyben teljes magyar siker született a Herningbe készülő lányoknak köszönhetően. Németh Blanka a lengyel Bastion hátán megnyerte a versenyt 7,647 ponttal, míg Somogyi Eszter a második helyen végzett a svéd Feel Good segítségével, valamikori csapattársa, Bence Balázs által futószárazva.

Forrás: Lovastorna Szakág
Fotó: FEI és Lovastorna Szakág

Kommentek