Így telt 2018 a díjlovasoknál

Dijlovagloob2018 Kiemelt

A korosztályos EB-n mindhárom korosztályban képviselte lovas hazánkat, két korosztályban csapat is indult, szintén csapat vett részt a Póni EB-n, az U25 Európa-bajnokságon első alkalommal tudott magyar lovas indulni, a Fiatal Lovak Világbajnokságán három magyar ló vett részt, és mindemellett számos értékes helyezéssel tértek haza a magyar díjlovasok a nemzetközi versenyekről. - A 2018-as év eredményeit Dallos Zsófia szövetségi kapitány foglalta össze.

A 2018-as év minősülési rendszere hasonló volt a 2017-es évihez, azonban a korábbi tapasztalatok alapján a lovasok minősülése egyszerűbbé vált, attól függetlenül, hogy az U25 és felnőtt korosztályban a minősülési százalékok emelkedtek.

A magyar díjlovasoknak 15 hazai rendezésű CDNA versenyen volt lehetőségük minősülést szerezni a nemzetközi versenyekre, ez a korábbihoz képest jelentős emelkedés. 2017-hez képest szintén sokkal több lovas került a válogatott A és B keretbe, és a minősültek listájára úgy, hogy mind a minősülési, mind a keretbe kerülési százalék emelkedett.

A lovasok felkészülését 2018-ban is számos edzőtábor és továbbképzés segítette, a Szakág a hazai szakembereken kívül neves külföldi szaktekintélyeket is bevont a hazai munkába: Maja Stukelj, Leunus van Lieren, Leif Törnblad, Isabell von Neumann-Cosel, Susanne van Dietze, Cristoph Hess és Nicolette van Leuween is tartott kurzusokat a magyar díjlovasoknak.

A nemzeti bajnokságok rendszere 2018-ban új struktúrát kapott: az öt bajnokság két csoportra oszlott. A Magyar Bajnokság foglalja magába a felnőtt, a korosztályos, és a fiatal lovak bajnokságát, a Championátus keretein belül az U25 bajnokság, valamint a korábbi és újragondolt Talentum Kupa Döntő került megrendezésre. Mindkét Bajnokság helyszíne a Nemzeti Lovarda volt.

A Magyar Bajnokság mind színvonalában, mind a versenyzők létszámát tekintve bőven felülmúlta a megelőző évet. A fiatal lovak bajnokságában 37 ló (tízzel több, mint az előző évben) jóval több 80% feletti eredménnyel zárt. A korosztályos lovasok is népesebb mezőnnyel képviseltették magukat, legtöbben a junior és a gyermek kategóriában indultak. A hat bajnoki kategóriában öt különböző klub tagjai szerezték meg a bajnoki címet. A felnőtt mezőnyben 13 lovas indult Nagydíj szinten a bajnoki címért, több mint kétszerese a 2017-es mezőnynek.

Az U25 Bajnokság és a Championátus mezőnye a 2017-es évhez hasonló volt. Az U25 Bajnokságban az indulók száma a három nehézségi szinten közel azonos, míg a Championatusban résztvevő lovasoknál az előző évekhez hasonlóan az alacsonyabb versenyszámokban jóval népesebb mezőny jött össze. A korábbi Talentum döntőhöz képest még három kategóriában hirdettek bajnokot azoknak az I-es licensszel rendelkező lovasoknak, akik az adott évi Magyar Bajnokságon nem tudtak dobogós helyezést elérni, illetve két éven belüli nemzetközi versenyeredménnyel nem rendelkeztek.

A 2018-as évben 12 nemzetközi versenyen 31 magyar díjlovas 42 lóval összesen 49 dobogós helyezést, ezen belül 13 első, 21 második és 15 harmadik helyet szerzett. A két hazánkban megrendezett nemzetközi verseny (Máriakálnok és Fót) egyben világkupa forduló is volt. A máriakálnoki verseny keretein belül a Nemzetek Díja versenyszámokban póni lovasaink (Hoffer Hanna, Lázár Zsófia és Plutzer Zsófia) a negyedik helyen végeztek, míg junior (Berczi, Iván, Lázár, Rapi) és fiatal lovasaink (Borza Dominik és Zengő Réka) a harmadik helyet szerezték meg.

A Tryonban megrendezett Világbajnokságra az előző évi Európa-bajnokságon résztvevő csapatból csak Ács Róbertnek sikerült minősülést szereznie Rasputin nevű lovával, a ló eladása miatt viszont ő sem vett részt a VB-n.

A Korosztályos Európa-bajnokságon gyermek kategóriában kettő, a juniorban három, fiatal lovasok mezőnyében szinén három díjlovas képviselte hazánkat. A helyszínt az óriási területtel rendelkező francia fontainebleaui lovaspálya biztosította mindhárom olimpiai szakág lovasai számára. Gyermek kategóriában az immáron rutinos Hoffer Hanna French kiss-el (edzője Szalai Nikolett) végig 69% feletti eredményekkel magabiztosan került a vasárnapi döntőbe, ahol a nyolcadik helyet szerezte meg az előző évinél jóval népesebb mezőnyben, de az eredményhirdetés előtt a lovat kizárták a versenyből szabálytalan zablahasználat miatt. Balogh Zsófi Zoé Labanccal (edző: Csáki Mónika) a gyermek kategória másik lovasaként jóval több hibával és rutintalansággal versenyzett. Az EB-re Balogh Sára lova sérülése miatt nem tudott eljönni.

Junior lovasaink a csapatversenyben a 12.helyet szerezték meg a 16 csapatot számláló mezőnyben:

  • Lázár Zsófia – Balerina Royal, edző: Szeicz Erika
  • Nagy Panka – Guilty, edző: Pachl Péter
  • Rapi Kitti – Dancing Queen BC, edző Gémes Barnabás

Egyéniben egyiküknek sem került döntőbe jutnia.

A fiatal lovasok csapattal indultak, de Gálfi Antónia és Heavens Dark Lady páros kizárása miatt a csapatverseny lehetőségei a magyar versenyzők számára meghiúsultak. Zengő Réka Ronaldinhoval (edzője Ács Róbert) és Kökényesy Anna Zsófia (edző: dr. Fonyódi Ildikó) folytathatták a versenyzést. Zengő Réka könnyedén jutott a döntőbe, ahol nagyon korrekt lovaglással a 18. helyet szerezte meg.

A jövőben is cél, hogy a magyar díjlovasok csapattal is részt vehessenek a kontinensviadalon.

Bishop Burton adott idén otthont a Póni Európa-bajnokságnak, az 53 lovast számláló mezőnyben három magyar díjlovas képviselte hazánkat:

  • Nagy Rita Laura – Dano’s Miracle
  • Plutzer Zsófia – Haverstein’s Olymic
  • Rajnai Emerencia – Comtesse van de Beekerheide

Edzőik: Pachl Péter és Nébel Viktória.

A csapatversenyben a magyar lovasok a 12. helyen zártak. A csapatversenyben Rajnai Emerencia volt a legsikeresebb 68,8%-al a 29. helyet szerezte meg. Az egyéni feladatból sajnos nem került magyar lovas a döntőbe.

Első alkalommal vett részt magyar lovas az U25 Európa-bajnokságon: a hollandiai Exlooban Yom-Tov Jázmin (edzője: Sjef Janssen) a 36 fős mezőnyben 21 és 23. helyezést ért el.

A fiatal lovak Ermeloban megrendezett Világbajnokságára három magyar páros utazott. A hatéves Jamiroquait Gémes Barnabással kizárták sántaság miatt. A 7 éves lovak versenyében első alkalommal szerepelt magyar lovas, rögtön két lóval: Decsi Enikő Robin Hooddal és Jazzmine-nel. A 41 indulót számláló mezőnyben végül Robin Hood szerepelt jobban, a vigaszdöntőben 70,664% eredménnyel a 15. helyen zárt.

2018-ban Weikersdorf, Dunatőkés, Máriakálnok és Brno szolgált a DBT fordulók helyszíneként, a döntő Dunatőkésen került megrendezésre, ahol egyedüli magyar lovasként Ambach Fanni Schufro Armani nevű lovával az L kategóriában a második helyen végzett.

A Talent program keretei között a 2018/19 évi felkészülést összesen 12 páros kezdi meg. A 2018-as felvételi vizsgát rekord számú jelentkezés, és elég magas színvonal jellemezte. Végül kilenc lovas került be a programba és csatlakozott a korábbi évben benn maradt három lovashoz. A Talentek a következő évi vizsgára Johann Rockxs holland edzővel készülnek fel.

A legeredményesebb magyar díjlovasok (október 31-i adatok):

  • Világranglista: 368. Németh Gábor – Le Baldi - Sajnálatosan ősszel Balu távozott az örök legelőkre.
  • Közép-európai Világkupa rangsor: 12. Szalai Nikolett – Willi the Hit
  • U25: 42. Yom-Tov Jázmin - Zodinde
  • Fiatal lovas: 19. Zengő Réka - Ronaldinho
  • Junior: 52. Rapi Kitti Krisztina – Dancing Queen B.C.
  • Póni: 49. Hoffer Hanna – Macciato
  • Gyermek: 8. Hoffer Hanna – Ferrari

2019 során is cél, hogy a magyar díjlovasok minden kontinensviadalon részt tudjanak venni.

Nagyon köszönöm mindazoknak, akik az idei évben elősegítették a szakág fejlődését: a lovasoknak, az edzőknek, a szponzoroknak, a szülőknek, a lótulajdonosoknak, a versenyrendezőknek, a bíróknak és a szakág vezetésének!” – zárta beszámolóját Dallos Zsófia.

Forrás: Díjlovagló Szakág

Fotó: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikkek
Kommentek