Időt kell hagyni a fiatal lovaknak

PC borító 4 é

Kansas VL nyerte a négyéves lovak döntőjét a Kecskeméten zajló Tenyészversenyen. Szép, egyenletes vágta, jó ugróstílus, remek küllem jellemzi ezt a lovat. Hajdu Krisztina Eszes Ferencet, Kansas VL lovasát kérdezte egy rövid riport erejéig:

22 éve lovagolsz, 10 éve pedig profiként, speciálisan a fiatal és az eladó lovakra koncentrálva. Úgy gondolom, kellő tapasztalatod van a még kezdő lovak terén. Mi a véleményed a Tenyészverseny négy éves lovaknak kiírt kategóriájáról?

Eszes Ferenc: Nagyon örülök neki, hogy ennyi ló jött össze, ebből a számból elég jó képet kaphatunk az országos szintről.

Werner Deeg világhírű pályaépítő, úgy gondolom, hogy kellő útmutatást adott nekünk, hogy hol tartunk. A helyszín, az elhelyezés, a pályák minősége egyaránt kiváló, minden feltétel adott itt Kecskeméten.

Az első napi pálya nekem kezdésnek nehéz volt ugyan, mert szűk távolságok voltak a vonalakban és az ilyen kezdő lovaknak komfortosabb, ha nem kell annyira összetolni őket. Erre figyelni kellett. A mai nap pedig egy tökéletes döntő pálya volt. Szerintem már az első és a második ugrás között eldőlt, hogy milyen lesz a folytatás. Ha ott nem tudtad, hogyan lovagolod meg, majd folytatod az ívet, nem nagyon volt esélyed egy normális pályára, ugyanis onnantól folyamatosan jöttek a feladatok. Egyenletes iramban és éberen kellett tartani a lovad, csak az utolsó ugrás után lehetett kicsit szusszanni.

A legnehezebb része talán a kombináció előtti vonal volt, mert addigra a ló akarva-akaratlan felgyorsul, és ha hagytad szétfolyni, akkor ebben a szűk öt vágtás vonalban elvéreztél. Úgy gondolom, itt volt a legjobban tesztelve a lovak képzettségi szintje.

PC 01 4é döntő kansas VL eszes ferenc
Eszes Ferenc és Kansas VL

Mint profi kiképző, mi a véleményed a magyar állományról?

Eszes Ferenc: Úgy gondolom, nincs hiány a jó lovakban. Amit kicsit komolyabban kéne venni, az a síkmunka, az idomítás. Rengeteg lovagolatlan ló van. Vagy a képzésben vagy a menedzselésben, vagy ennek a kettőnek a kombinációjában csúsznak el a dolgok. Jellemzően nem hagynak időt a fiatal lovaknak, túl hamar viszik el versenyre, nem vigyáznak rájuk. Túl hamar, túl gyorsan akarnak sok jó eredményt tőlük, ahelyett, hogy azok kapnának egy kis időt beleerősödni, ami által hosszú távon eredményesebbek és egészségesebbek lennének. Kansas-nek ez volt a negyedik pályája…

Sokáig nem láttunk a versenypályákon, mi a változás oka?

Eszes Ferenc: Nemrégiben istállót váltottam, most Hárskúti Lovasklubnál dolgozom, ahol kiváló körülmények között készülhetek, már szinte csak rajtam múlik a siker.

Mik a további tervek a bajnokkal?

Eszes Ferenc: Kansas most pihen pár hetet, és utána folytatjuk a munkát. Szeretném őt kipróbálni, de ha Lászlóval kapunk megfelelő ajánlatot, akkor elmegy az istállóból, mert a realitások talaján állok.

PC eredmény02

Szöveg és fotó: Hajdu Krisztina, lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek