Rekord pénzdíj a 37. Tenyészversenyen

Tenyeszverseny2020 og

Második alkalommal ad otthont a kecskeméti Airvent Lovas Club a díjugrató Tenyészversenynek. Közel 190 minősült ló tulajdonosa adta le nevezését a három napon keresztül zajló országos döntőre.

Négy kategóriában 6,4 millió forint pénzdíjat osztanak szét a győztesek és helyezettek között. A verseny pályaépítője a német Werner Deeg, a stíluspontokat Krucsó Balázs adja, a versenybíróság elnöke dr. Burucs Balázs.

A négyéves lovak elődöntőjével kezdődött a hétvége. Óriási öröm, hogy míg pár évvel ezelőtt még csak 8-10 induló volt, ma 42 négyéves ló állt rajthoz. A stílusversenyt a mezőny nagy része szépen abszolválta, ettől függetlenül mindössze négy ló kapott 8 vagy a feletti stíluspontot.

„Óriási öröm számomra, hogy ennyi négyéves ló vesz részt a Tenyészversenyen. A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete elnökségi tagjaként nagyon jó visszaigazolás, hogy olyan mének végeztek az élen, akik a körungon is kiválóan szerepeltek.” – nyilatkozta Szebényi Dániel nemzetközi 2-es szintű bíró.

Első helyen a kiváló stílusban ugró, remek vágtájú, szép küllemű mén, Kansas VL (Kannan x Zanna/Com Air) végzett, 8,5 stílusponttal, lovasa Eszes Ferenc. For Lexcis (For Pleasure x Viola VD Tojope Hoeve Z/Vigo D’Arsouilles) 8,2 stílusponttal a második helyen zárt, lovasa Zárug Gyula. A harmadik El Corlensky (Cornet Obolensky x Utopi/Calato) volt, csak egy tizeddel lecsúszva a második helyről, 8.1 stílusponttal. Lovasa Mráz Tamás.

8 pontot két ló is kapott, így holtversenyben a negyedik helyen zártak. Meru (Cornet Obolensky x Idea/Diamant De Semilly) Babinszki Lászlóval és Lanting (Hertog-Jan Weering x Wanted T/ Tangelo Van De Zuuthoeve) Eszes Ferenccel.

Az ötéves lovak 39-en voltak az első versenynapon. Itt sem osztogatták ingyen a 8 és az a feletti stíluspontokat, ez mindössze öt lónak sikerült. Látványosan erősebbek és ügyesebbek voltak a négyéves korosztálynál, de ez természetes, egy év alatt rengeteget tud erősödni és fejlődni egy ló. A győztes páros 8,2 stílusponttal egy csodaszép pej kanca, Carola (Carpaccio x Casina/Ciacomo) és Kurnyák Ágnes. Második helyezett Cordiss (Casallco x Courbette/Baloubet du Rouet) Faluhelyi Ádámmal,8,1 stílusponttal. A harmadik helyen pedig holtversenyben három ló is végzett, mindegyik 8 stíluspontot kapott. Xixo Borgia (Big Star x Santuria/Sandro Boy) - ifj. Szabó Gábor, Caribina (Cariba Dam x Ronalda/Koppány) - Mráz Tamás és végül, de nem utolsó sorban King Cornet PGO (Cornet Obolensky x Domizia CSG/Verdi) és Kotroczó Róbert.

Gucci IC-t (Calato x Chanel IC/Calido I) nyugodtan átnevezhetnék Gucci InterCitynek, hiszen körülbelül úgy száguld át korosztályos mezőnyén. A tavalyi Tenyészversenyen fölényesen megnyerte az 5 éves lovak döntőjét, ezek szerint idén sem teszi tulajdonosa és tenyésztője, Czuczi István lejjebb a lécet, most a 6 éves korosztályon száguld át. Lovasával, Kovács Henrivel 8,1 stílusponttal győztek ma az elődöntőben. A 41 indulóból mindössze 4 ló kapott 8, vagy a feletti pontszámot, és elég vegyes volt a mezőny. Második helyen 8 stílusponttal dupla Casper végzett. Holtversenyben Casper (Caspar x Grand Bijouet/Baloubet du Rouet) ifj. Lázár Zoltánnal és Casper (Conthargos x Dialouba/Diarado) Bandi Zsanettal.

Az utánpótlás, 7-8 éves lovak hibaidős versenyszámot kaptak a mai megmérettetésre. 36 hét- és 18 nyolcéves ló állt starthoz, összesen 54 az elődöntőben, közülük 29-en hiba nélkül teljesítették a pályát. Ahogy várható volt, a nyolcéves lovak domináltak a díjkiosztásnál. Sáripuszta Indigó (Lupicor x Üzenet/Justboy) Mráz Tamással 75,65 másodperces idővel győzött. Második helyen holtversenyben Lady Gréti (Lordanos x TT Gigi/Leonce) - Füzér Gábor és Action Boy (Action Braker x Sangeorgia/Sandro Boy) - Zárug Gyula párosa végeztek, mindketten 76,90 másodperces idővel. Negyedik helyezett a Caremos (Casall x Asterne/Cayado) - Krucsó Szabolcs páros lett 77,26 másodperccel.

A legjobb hétéves ló ma Jennifer volt (Koppány x Scherly/Der Kleine lord) Fazekas Istvánnal, hibátlannal és 78,13 másodperc idővel, ez az elsőhöz képest mindössze 2,48 másodperces időkülönbség.

A 110 centiméteres nyitott versenyszámban a legjobb Marosi Diána és PM Cassandor volt, második lett Pataki Anna és Hannibál, harmadik Botos-Fábián Valéria és Agropoint Nektár.

A pénteki napot a 120 centiméteres nyitott versenyszám zárta. A győztes Stieber Sztella - Elise, második Berkes Máté - Cornett, harmadik Szuhai Rodrigó - Clintapoint.

Szombat délután kerül megrendezésre a négyéves lovak fináléja, míg vasárnap az ötéves, hatéves és az utánpótlás lovak (7-8 éves lovak) fináléi következnek.

Start-és eredménylisták >>

A verseny élő közvetítése az Airvent Lovas Club - Pataki Ménes Facebook oldalán látható.

Szöveg és fotó: Hajdu Krisztina, lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek