Tenyészverseny Kecskeméten: bemutatkoztak a jövő bajnokai

Tenyeszverseny OG

Harminchatodik alkalommal rendezték meg a fiatal lovak legrangosabb nemzeti döntőjét, a Tenyészversenyt. A közel négy évtized alatt Kiskunhalas, Mezőhegyes, Kaposvár, Bábolna és a Nemzeti Lovarda volt a helyszín, idén azonban először az Airvent Lovasklub adhat otthont a rangos eseménynek.

A Díjugrató Szakbizottság jelentősen megemelte a pénzdíjakat, így a négyéves lovaknál 500.000 Ft, ötéveseknél 1,5 millió forint, hatéveseknél 2 millió forint és az utánpótlás kategóriában 2,4 millió forint az összdíjazás. A pályák építését a világ egyik leghíresebb építőjére, a német Werner Deegre bízták, a stílusbírók, Krucsó Balázs és Szebényi Dániel voltak, versenybíróság elnöke pedig Abay Pál.

170 ló az elődöntőkben

Az elődöntőket a négy korosztályos kategóriában ( 4-5-6-7 és 8 éves korú lovak) összesen 170 ló teljesítette.

A négyévesek mezőnyében 32 induló stílusversenyben mérkőzött meg egymással. A legjobb Carola (Carpaccio x Casina/ Ciacomo) volt 8,2 stílusponttal, lovasa Papp Péter.

PC 01 papp péter carola

A második helyre azonos pontszámmal (8,1) két ló került, a hortobágyi tenyésztésű Liliom (Carpaccio x Fiorella/ Leonce) Szladek Mátéval és a Nagy Sándor által tenyésztett Chocholate Brown (Chacco Blue II x Szikrázó I Bajadér/ Szikrázó-3) Krucsó Szabolccsal a nyergében. A negyedik helyen is duplázás, történt: Kardashian Kovács Henrivel és Borgia ifj. Szabó Gáborral 8.0 stílusponttal zárt, és a hatodik helyezésen is holtverseny alakult ki: Miami De Garder Burucs Borbálával és Criss-Cross Bujtor Rolanddal osztozott a helyezésen. Érdekesség, hogy Miami De Garder apját és anyját is Bora lovagolta nehéz kategóriákban.

Az ötéves lovak elődöntőjében 55 lovaglást láthatott a közönség. A legjobb 8,1 ponttal a Czuczi István által tenyésztett Gucci IC (Calato x Chanel IC/ Calido I) lett Kovács Henrivel.

PC 01 kovács h gucci ic

Az első helyezett párost három ló is követte 8 pontos eredménnyel: Cossack (Calato x Sylvia/ Silvio I) Burucs Barnával, a Fábiáncsics Horses lova, Messi 4 (Messenger x Conthara Blue/ Conthargos) és Faluhelyi Ádám illetve Erdélyi Lóránt lova, El Conthero (Contendro I x Erlinneke/ Contador) Mráz Tamással.

Ötödik lett 7,9 ponttal Carillo Páli Dáviddal. Ebben a számban négy darab hatodik helyezettet köszöntöttek: Kármen - Piroska Zoltán, Kóma - Burucs Barna, Obeliszk Van De Vaart - ifj.Máté István és Cartoon Hero - Bujtor Roland párosát.

A 6 éves lovak elődöntőjében 46 páros indult. Kovács Henri elsőként lovagolva egy gyönyörű kilenc stíluspontos pályát mutatott be Tambourinoval (Tangelo v.d. Zuuthoeve x Baccara/Kemál 36) és senki nem tudta megelőzni. Ennek a lónak az anyja az a kanca, akivel Henri fiatalabb korában abszolút legyőzhetetlen párost alkotott: Baccara.

PC 1 kovács tamburino

Második helyen zárt Tam Tam (Toulon x Ela Electra/ N-Aldato) 8.7 stílusponttal, őt szintén Henri lovagolta. 8,5 pont kellett a harmadik helyezéshez, ez a Don’t Forget Galante (Malito De Reve x Iris Saint Clair/ Alasca) és ifj. Máté István párosnak sikerült.

8,4 sílusponttal Messcotoon és Faluhelyi Ádám került a negyedik helyre. Ötödik helyen zárt 8,2-vel Vivant Boy - Török Sándor párosa és Convey Fábiáncsics Gáborral.

Az utánpótlás 7 és 8 éves lovak hibaidős pályát teljesítettek. A leggyorsabb hibátlan páros a 7 éves Sáripuszta Indigó (Lupicor x Üzenet/Justboy) és Mráz Tamás volt.

PC mráz sáripuszta

Mindössze kilenc tizeddel lemaradva tőlük Medáll (Quirado x Badár/Merano I-38) és Máriás Sára lett az ezüstérmes. Quinadore (Quintender x Lanciana/Lanciano) Bandi Zsanettel a harmadik helyezést szerezte meg. Negyedik lett Castro és Czékus Zoltán, ötödik Stakkaira és ifj.Máté István, hatodik El és Técsy Attila.

A nyitott, 110 centiméteres versenyszámban Kollár Péter hozta szokott formáját és Freya S nyergében megnyerte a hibaidős számot. Második Drabant Zoltán és Zsargon, harmadik Lukács Zsófia és Döniz.
A nyitott, 120 centiméteres versenyszámban Szekeres Ágota és Equest Balou Belle győztek. A második helyen végzett a Braunitzer Enikő - PM Balouvelle páros, harmadik Jován Richárd és Frodó.

Criss Cross a négyéves kategória győztese

A XXXVI. Tenyészverseny második napján a középdöntőket és a négyéves lovak fináléját láthatta a közönség.

Az ötéves lovak között Divino (Diarado's Boy x Gina Blue/ Baloubet du Rouet) Faluhelyi Ádámmal 8,1 stílusponttal győzedelmeskedett.

PC faluhelyi divino

Hármas holtverseny alakult ki a második helyért: Owen van Herent (QP Castellane x Evita van Herent/ Obourg) és Mráz Tamás, Jay Jay (Emir R x Bashirah/Sydney) ifj. Petrik Bélával, és Gucci IC (Calato x Chanel IC/ Calido I) Kovács Henrivel egyaránt 8,0 stíluspontot ért el.

Két ötödik helyezettet díjaztak 7,9 stílusponttal: a versenyről versenyre mindig jobb képet mutató Nanga Parbat Técsy Attillával, illetve a Fábiáncsics Horses tulajdonában lévő Messi 4 és Faluhelyi Ádám párosát.

A hatéves lovak szintén stílusversenyben mérték össze képességeiket. Fantasztikus 8,8 stíluspontos pályával stílusos győzelmet aratott a legendás Baccara csikója, Tambourino (Tangelo v.d. Zuuthoeve x Baccara/Kemál-36) Kovács Henrivel a nyergében. A tenyésztő Henri édesapja, Kovács Szilveszter.

PC kovács tambourino

8,2 ponttal Aranykapu Con Lordan (Con Lapilot x Lesmona/ Lordanos) lett a második Krucsó Szabolccsal. Holtversenyben két 8,1 pontos harmadik helyezés született: Don't Forget Galante (Malito De Reve x Iris Saint Clar) és ifj.Máté István, valamint Big Bang (Comme II Faut x Call Me/ Diamant de Semilly) Cser Attilával.

Három párosnak sikerült elérnie az ötödik helyhez szükséges 8,0 stíluspontot: Norton Z - Török Sándor, Con Chacco - ifj. Lázár Zoltán, Stakkair - Zárug Gyula.

Az utánpótlás lovaknál ismét a leggyorsabb hibátlan győzhetett a középdöntőben. Ez pedig a Máriás család által tenyésztett gesztenyepej Medáll (Quirado x Badár/ Merano I- 38) volt Máriás Sárával.

PC máriás medáll

A második helyre egy nyolcéves lónak sikerült beférkőznie, mégpedig Conquistadornak (Contendros x Chicca Blue/ Chacco-Blue) Dömse Tamással. Mindössze egy századmásodperccel maradt le tőlük a harmadik helyezett páros, Chiara (Cezaro x Glenn Maire/ Glenn Alme) tulajdonosával, Füzér Flórával. Negyedik lett a Pataki Mihály tulajdonában lévő PM Quintera és lovasa Horváth Balázs, mögöttük El Capitan és Técsy Attila végzett, a hatodik helyre pedig Candide került ifj. Lázár Zoltánnal.

A négyéves lovak fináléja stílusverseny volt visszahívással, a bajnokság helyezései a két nap összesített stíluspontjai alapján kerültek kiosztásra, azonos pontszám esetén a dobogós helyekre visszahívással hat akadályon. Bár ez a korosztály még sportkarrierje legelején jár, mégis rendkívül izgalmasra sikeredett a döntő. A 32 párost számláló mezőnyből végül két lovas vetett össze az első helyért, melyből végül Criss-Cross (Cristo 5 x Achillea/ Acord II) - Bujtor Roland került ki győztesen. Roland ezzel duplázott, hiszen 2018-ban is ő volt lovával a kategória győztese.

PC bujtor

Második lett Kahuna (Etoulon VDL x Unique/Calato) tulajdonosával, Fekete Györggyel. Harmadik helyezett Chocolate Brown (Chacco-Blue II x Szikrázó I Bajadér/ Szikrázó-3) és Krucsó Szabolcs. Borgia került a negyedik helyre ifj. Szabó Gáborral. A hortobágyi Mátai Ménes által tenyésztett és annak tulajdonában lévő Liliom Szladek Mátéval az ötödik helyet szerezte meg, Nobel Szentirmai Péterrel hatodik lett.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek