A sportlovak döntő megmérettetése: szabadonugró bírálat

Mslt Men Szabadonugrovidi Kiemelt

A magyar sportló elsősorban sportcélokra lett kitenyésztve, egyedei leginkább a díjugratásban és lovastusában bizonyítanak. Így magától értetődik, hogy a fajta teljesítményvizsgálatában az ugróképességnek rendkívül nagy szerepe van.

A Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének rendezvényein mindig a szabadonugró bírálat vonzza a legtöbb érdeklődőt. A fajta - ahogy neve is mutatja - elsősorban sportcélokra, hátaslónak lett kitenyésztve. Ezen belül főként a díjugratásra vagy lovastusára alkalmas egyedeket ad. Így érthető, hogy a küllemi és mozgásbírálat mellett az ugró bírálat is szerves része a sportlovak teljesítményvizsgálatának. A lovak várható ugróteljesítményét a szabadonugró folyosóban értékelik.

Hogyan zajlik a szabadonugró feladat?

A szabadonugró feladatot egy épített ugrófolyosóban végzik. Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 méterre egy kis meredek a beosztó ugrás áll, azt követi 6,5 méterre egy kis oxer, majd 7,3 méterre egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 centiméter. Hároméves lovak részére 130 centiméterig, négyévesek részére pedig 140 centiméterig emelhető az oxer.

A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést. Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

Rl Regi Kiemelt

Stílus, készség és képesség: a szabadonugró feladat bírálata

A bírók 0-10 pont között értékelik a stílust, készséget és képességet. Az eredményt a szabadonugró bírálati lapon rögzítik.

A készség jelenti a ló együttműködő képességét, a lelkesedését, hogy mennyire szívesen veszi az ugró feladatot.

A stílus jelenti a ló ugróstílusát, amit sokszor a bascule-lel szoktak azonosítani, de annál sokkal több. A bascule a ló ugrás legmagasabb pontján felvett testhelyzete, amit a leggyakrabban szoktak fotókon is megörökíteni. Itt remekül megállapítható a ló mellső lábtechnikája, illetve hogy mennyire használja az ugráshoz a hátát, viszont ami nem látszik, hogy milyen a hátsó lábtechnikája, mennyire könnyen jön el a ló a talajtól, vagy hogy milyen gyorsak a reflexei. Tehát a jó bascule szükséges de nem elégséges feltétele a jó ugróstílusnak.

A képesség pedig a ló azon képességet jelenti, hogy mekkorát tud ugrani.

Szokás mondani, hogy a felsorolt három tulajdonság közül legalább kettőnek meg kell lennie egy lóban ahhoz, hogy eredményesen tudjon szerepelni a díjugrató versenyeken. Ha kevésbé jó a stílus, viszont lelkes a ló és nagy képesség van benne, akkor még lehet eredményes. Ugyanez igaz, ha mondjuk remek a stílus és megvan a képesség is, de kevésbé készséges. Egy profi lovassal még érhet el eredményeket. Viszont ha már kettő hibádzik, akkor nem sok reménnyel kecsegtet az egyed a sportban. Viszont ideális esetben mindhárom tulajdonság jelen van, így a ménkiválasztásnál sem érik be kevesebbel. Olyan lovat keresnek, aki bátran és lelkesen keresi a feladatot, könnyen teljesíti a nagyobb ugrásokat is és kiváló technikával ugrik.

Tovább az MSLT Tenyésztők Hétvégéjének részletes programjára >>

MSLT2020 og

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek