Az égi díjugratópályákon vágtat tovább Diamant de Semilly

Diamantde Semilly 1200

Ugrólóként vált híressé, majd fedezőménként még nagyobb hírnévre tett szert. Utódai most is sikert sikerre halmoznak a díjugratópályákon. 31 éves korában átvágtatott a szivárványhídon Diamant de Semilly (1991-2022).

"Elveszítettem a lovamat, de mindenekelőtt a legjobb barátomat" - írta Eric Levallois, aki csikókora óta volt a legendás mén társa.

Diamant de Semilly apja Le Tot de Semilly, tenyésztőjük Jules Mesnildrey. Le Tot de Semilly 1977-ben, még csikókorában került Eric Levallois apja, Germain Levallois tulajdonába. Eric Levallois 1984-ben csapat Európa-bajnok lett a ménnel, egyéniben a negyedik helyen zártak.

Diamant de Semilly anyja, Venise des Cresles egy órával a csikó világrajötte után elpusztult. A tenyésztő, Jules Mesnildrey nem akart vesződni az árva csikó felnevelésével, ezért értesítette Germain Levallois-t: vagy eljön a csikóért és elviszi, vagy a kicsi elpusztul. Germain Levallois gondosan felnevelte az árva csikót, majd Eric Levallois képezte ki.

Eric Levallois és Diamant de Semilly 1999-ben megnyerte a francia bajnokságot, 2002-ben pedig bekerültek a válogatottba, ami Jerezben csapatvilágbajnok lett. Egyéniben a kilencedik helyen zárták a vb-t. A 2003-as donaueschingeni Európa-bajnokságon a második helyezett francia csapat tagjai voltak.

Diamant de Semilly 8 éves korától volt aktív a tenyésztésben és fedezőménként még nagyobb hírnévre tett szert, mint sportkarrierje során. 2015-ben és 2016-ban vezette a WBFSH ranglistáját, 2021-ben pedig a második helyre került, ami jól mutatja hatását a tenyésztésben. Számos sikeres ugróló apja, mint például Christian Ahlmann Dominator Z-je, vagy Mumbai, akivel Christian Kukuk Riesenbeckben az Európa-bajnoki második helyezett csapat tagja volt 2021-ben, vagy Harrie Smolders Don VHP-je, és Philipp Weishaupt Asathir nevű lova.

Diamant de Semilly sok sikeres lovastusa lovat is adott: a brit Tom McEwen és Toledo de Kerser a tokiói olimpia bajnoki csapatának tagjai, egyéniben pedig másodikként zárták az ötkarikás játékokat. De szintén Diamant de Semilly az apja a Sandra Auffarths által lovagolt Viamant du Matz-nak is.

Diamant de Semilly nagy küzdő volt. 17 évesen három hét alatt három kólikaműtéten esett át, azóta napi öt alkalommal kapott speciális, pépes takarmányt. Eric Levallois egészen 27 éves koráig naponta lovagolta. Elválaszthatatlanok voltak. A 30. születésnapját megünnepelték. Február 15-én Eric Levallois végleg el kellett, hogy búcsúzzon élete lovától.

Forrás: ReiterRevue, St-Georg, World of Showjumping
Fotó: Haras de Semilly

Kapcsolódó cikkek
Kommentek