Timpex Cent: fajtája és szakága kiválósága volt

Timpex Cent Hajdu Kriszta1200

Timpex Cent, a magyar sportló fajta egyik kiválósága 17 éves korában váratlanul eltávozott.

A fedezőmént Tárbály István tenyésztette, apja Aldato holsteini mén, anyja pedig Hargita Hihető, aki olyan utódokat hagyott hátra, mint a 2008-as pekingi olimpiát megjárt Timpex Corál, a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságán középdöntőt nyerő Timpex Centes, valamint Timpex Queen, aki szintén indult a Fiatal Lovak Világbajnokságán.

Cent már csikókorában kimagaslott társai közül, számtalan küllemi bírálatról és szabadonugró feladatról távozott győztesként. A 2008- as és 2009-es Országos Mén- és Kancaverseny legszebb ménje lett, továbbá 2011-ben OMÉK Nagydíjat nyert. 2009-ben ifj. Szabó Gáborral részt vett a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságán, majd ezt követően Csehországba került, ahol mindössze hétévesen megnyerte a Felnőtt Cseh Csapatbajnokságot Jindra Jaroslavval. A következő évben Ales Opatny versenyzett vele, és értékes helyezéseket szereztek a vilamourai és a wiener neustadti nagydíjakban.

2012 végén Cent ismét Magyarországra került, így a 2013-as versenyszezont már újra ifj. Szabó Gáborral a nyergében kezdhette meg. Ebben az évben bronzérmesek lettek a Felnőtt Magyar Bajnokságban, az OTP Lovas Világkupa 160 centiméteres Nagydíjában pedig az ötödik helyezést érték el. 2014-ben történelmi sikert ért el a páros, hiszen a budapesti CSIO***-W verseny 160 centiméteres nagydíjának összevetését egyedüliként tudták hiba nélkül teljesíteni, ami a győzelem mellett kvalifikációt is jelentett mind az Európa-, mind a Világbajnokságra. A magyar válogatott oszlopos tagjaiként több Nemzetek Díjában is eredményesen képviselték hazánkat.

Cent 2015-ben egy második helyezéssel búcsúzott a közönségtől, az Airvent Lovasklubban megrendezett GP felnőtt Nagydíjában szerzett ezüstérmet 150 centiméteren.

Timpex Cent nem csak a versenyzésben, hanem a tenyésztésben is aktív szerepet vállalt. Számos fiatal utódja versenyzik eredményesen, többek között fedezőmén fia, Timpex Fényév, aki a hazai díjugrató sport egyik feltörekvő tehetsége.

Ifj. Szabó Gábor így emlékezett meg társáról:

„Fájó szívvel tudatom veletek, hogy vasárnap tragikus hirtelenséggel itt hagyott minket Timpex Cent! A LÓ, akinek szinte mindent köszönhetek. Akivel együtt nőttem fel, váltam lovassá és sportolóvá. Az elmúlt évtizedben minden sikerünk és kudarcunk közös volt. Ismertük egymás rezdüléseit, hibáit és szokásait. Számomra Cent volt az etalon, akit minden lovamban kerestek, amivé próbálom formálni a csikóimat és magamat is, amilyen lovat kívánok minden sporttársamnak. Felfoghatatlan, hogy nem vagy! Múlt héten még ugrottunk és jókedvűen repítettél a pályán. Hatalmas űrt hagysz magad után, de annyi gyönyörű emléket, amiből egy életen át táplálkozni tudunk mindannyian, akik ismerhettünk. Még életedben legendává váltál és az is maradsz örökre.

Isten Veled, igaz BARÁTOM! 🖤”

Timpex Cent május 31-én futószárazás közben kapott aortarepedést.

Borítókép: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek