Eltávozott a díjlovaglás legendája: ég veled, Totilas

Totilas kiemelt ff

A lenyűgöző szépségű fekete mén, Totilas Edward Gallal szinte mindent elért, amit csak egy díjló elérhet, ráadásul addig soha nem látott pontszámokkal érték el győzelmeiket. Totilas sikereinek köszönhetően világszerte kiemelt figyelem irányult a díjlovas sport felé.

Totilas tenyésztői Jan Schuil és Anna Visser. Karrierjét Jiska van den Akker-rel kezdte, a 2005-ös Fiatal Lovak Világbajnokságán Verdenben hívta fel magára a figyelmet, ahol negyedikként végzett. Verden után a holland milliomos, Cees Visser vásárolta meg a fiatal mént, lovasa pedig Edward Gal lett.

A páros első nagy sikerét 2008-ban Aachenben érte el, majd 2009-ben megnyerték a Holland Bajnokságot és részt vehettek a Windsorban megrendezett EB-n, ahol rekord pontszámaikkal új korszakot nyitottak a díjlovaglás és a díjlovaglás bírálatának történetében is. 2010-ben megnyerték a Világkupa döntőt, a Világjátékokon bemutatott emlékezetes programjukat 91,8%-os eredménnyel jutalmazták a bírák, Totilas és lovasa pedig három aranyéremmel térhetett haza utolsó közös versenyéről, Kentuckyból.

A mént nem sokkal később Paul Schockemöhle vásárolta meg, az adásvételről az egyetlen biztos adat az, hogy a neves lótenyésztő addig soha nem látott összeget fizetett ki a szépséges fekete ménért. A pletykák szerint Totilas 11.200.000 euróért cserélt gazdát.

Schockemöhle Isabell Werth-nek és Emma Hindle-nek is felajánlotta a lóval való versenyzés jogát, végül a német csapatban lovagló Ann Kathrin Linsenhoff mostohafia, Matthias Rath lett Totilas új lovasa. Legeredményesebb szezonjuk a 2011-es volt, amikor megnyerték a Német Bajnokságot és képviselhették az országot a Rotterdamban megrendezett EB-n, itt csapatban a második, egyéniben az ötödik helyen végeztek.

Rath 2012-ben edzőt váltott, Klaus Balkenhol helyett Sjef Janssen vezetésével folytatta a Totilasszal való munkát. 2012-es aacheni győzelme után Totilas lesérült, és két évig nem tudott pályára lépni. A hosszú kihagyás után a páros 2014-ben egy kisebb belgiumi versenyen debütált, majd Aachenben indultak két versenyszámban, de a zenés kűrtől egy újabb sérülés miatt visszaléptették a lovat. 2015-ben egy kisebb versenyen való indulás után a párost beválogatták a 2015-ös aacheni EB csapatába. Itt a Nagydíjban 75.971%-ot értek el és a hatodik helyen végeztek, de szereplésük igen ellentmondásos volt. A közönség egy része a bírák felé fejezte ki elégedetlenségét az alacsony pontszámok miatt, a másik fele pedig azért, mert egyenetlenséget véltek felfedezni a mén mozgásában. A csapatverseny másnapján Totilast visszaléptették a további versenyzéstől és egy belga klinikára szállították kivizsgálásra, ahol a bal hátsó láb sántaságát állapították meg. Másnap, 2015. augusztus 18-án a két tulajdonos, Paul Schockemöhle és Ann Kathrin Linsenhoff bejelentették, hogy Totilas visszavonul a versenyzéstől.

Totilas nyugdíjasként ideje nagy részét résztulajdonosa, Ann Kathrin Linsenhoff birtokán töltötte, de hogy fedezőméni kötelezettségeinek eleget tehessen, időnként Paul Schockemöhle mühleni telepére szállították.

Paul Schockemöhle 2017 szeptemberében bejelentette, hogy a fekete mént soha többé nem mutatják be nyilvánosság előtt. Azonban 2019-es KWPN ménszemlén Hertogenboschban még egyszer felvezették rajongói legnagyobb örömére.

Wat een show en wat een emotie! Bekijk nu de compilatie van 🖤Black Magic🖤 met prachtige beelden van de show en een...

Közzétette: KWPN – 2019. február 3., vasárnap
Totilas, a világ legismertebb díjlova 20 évesen, december 14-én éjszaka kólika következtében pusztult el.

Forrás: Eurodressage

Így búcsúzott a lovas világ a legendás Totilastól

Nachruf zum Tode von Totilas am 15.12.2020 „Wir sind geschockt und sehr, sehr traurig, dass Totilas uns zu früh...

Közzétette: Deckstation Schockemöhle – 2020. december 16., szerda

Rest in Peace, Moorlands Totilas. ❤️ Thank you for the records broken, memories made and the history your hoofbeats...

Közzétette: Fédération Equestre Internationale – 2020. december 15., kedd

Good bye my friend • Heaven has a new star today. But my heart is broken. • Rest in peace #Totilas. You will always be...

Közzétette: Glock Horse Performance Center – 2020. december 15., kedd

Rest in Peace Totilas; you were a dominant horse of our time and will always be remembered. My thoughts and...

Közzétette: Charlotte Dujardin – 2020. december 15., kedd
Kapcsolódó cikkek
Kommentek