Az olimpiai szakágaknak is lendületet ad a hazai rendezésű négyesfogathajtó világbajnokság

Fogat VB sajtotajekoztato 2

A 2024-es, szilvásváradi rendezésű négyesfogathajtó világbajnokság az olimpiai programban szereplő díjugratásnak és a díjlovaglásnak is lendületet ad majd Magyarországon - mondta el az agrárminiszter szerdán a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.

Nagy István felidézte: a nemzetközi szövetség június közepén jelentette be, hogy 2024-ben Szilvásárvárad rendezi a vb-t, ami azért is kiemelt jelentőségű, mert az előző, 1984-es ott megrendezett vb is reflektorfénybe állította Magyarországot.

"A kormány által támogatott kiemelt beruházások, az infrastrukturális fejlesztések Szilvásváradon hatalmas lendületet adtak a hazai lovassportnak. A díjlovaglásnak, díjugratásnak és fogathajtásnak egyaránt" - jelentette ki. Hozzátette: a rendezéshez minden támogatást megadnak. Kiemelte: bíznak a sikeres lebonyolítás mellett az eredményes magyar szereplésben, amiből reményei szerint a szilvásváradi ménesgazdaság versenyzői és lovai is kiveszik majd a részüket.

Az agrárminiszter elmondta: a helyszín rendszeres találkozóhelye a lovasoknak - legyenek azok olimpiai szintű sportolók, profi kaszkadőrök vagy történelmi hagyományőrzők -, valamint a lovakért rajongóknak. Ilyen találkozó lesz augusztus 20-án este A Lipicai – Nemzetközi Történelmi Lovas Gála. "Az előadás díszbemutató is egyben. A gála egyes jelenetei a jövőben Európa számos helyszínén kívánják bemutatni hazánk népzenei kultúráját, lovas és katonai hagyományait a nemzetközi lovas rendezvények keretében" - hangsúlyozta. Hozzátette: a lipicaitenyésztésben Szilvásváraddal együttműködnek az egykori Osztrák-Magyar Monarchia utódménesei, ennek jegyében Szlovénia és Szlovákia nemzeti ménesei is bemutatkoznak a gálán.

224561974 4109840785730499 4358974322031308617 n
A Lipicai – Nemzetközi Történelmi Lovas Gála - tovább az esemény oldalára

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója kifejtette: hosszú út vezet a 2024 vb megrendezéséig, annak első állomásaként azonban idén már Masters sorozatot szerveztek és bonyolítottak le nagy sikerrel fogathajtásban, valamint díjugratásban és díjlovaglásban. Hozzátette: a versenyzők tapasztalatai, valamint a nemzetközi szövetség technikai küldöttének értékelése szerint a helyszín tökéletesen vizsgázott nemcsak foghajtásban, hanem a másik két szakágban is. "Így megnyílt az út, hogy az olimpiai szakágakban is hasonló szintű nemzetközi versenyt tudjunk rendezni a jövőben" - mondta.

Az augusztus 20-i gáláról elmondta, hogy a produkció egy lovas színházi előadás, amely a lovas kultúrtörténet múltját, jelenét, jövőjét meséli el, a történelemhez hasonlóan teli fordulatokkal, örömmel és szomorúsággal. "Ebben világszintű lovas sportolók és amerikai filmekben dolgozó kaszkadőrök mellett olyan művészek, táncosok, énekesek és zenészek vesznek részt, akiknek munkássága még soha nem fonódott össze a lovakkal" - hangsúlyozta.

Fogat VB sajtotajekoztato 1

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó cikk
Kommentek