Fedeles Fogathajtó OB Döntő Szilvásváradon rekord pénzdíjjal

Dobro 202104 Szvarad Pinter A og

2021. április 12-én került megrendezésre a Fedeles Fogathajtó Országos Bajnokság Döntője Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpont stadionjában. A versenynapon összesen 57 start került lebonyolításra a hat kategóriában a póni egyesfogattól a négyesfogatok versenyéig.

A COVID-19 járványhelyzet és az EHV-1 herpeszvírus kitörése után első alkalommal nyílt lehetősége a hajtóknak a versenyzésre, az esemény a kiírásnak megfelelően nyílt országos bajnokságként került meghirdetésre. A fedeles szezon záró versenye a veszélyhelyzeti előírásoknak megfelelően a szabadtéri pályán került megrendezésre. A Magyar Lovassport Szövetség támogatásával a versenyen összesen 2.000.000 Ft pénzdíj került kiosztásra a helyezettek között, ami rekord összegnek számít a szakág történelmében.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a verseny zárt kapuk mögött, a nézők kizárásával zajlott. A szigorú előírásokat a hajtók és a személyzet is felelősségteljesen betartotta, és egy remek hangulatú versenynappal zárult a fedettpályás versenyszezon.

Hosszú évek után az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot egyszerre három fogat is méltó módon képviselte. Az Európa-bajnokságra készülő Váczi István és ifj. Galbács Ferenc négyesfogat, az intézmény vezetője, Cseri Dávid pedig elsőbálozóként kettesfogat kategóriában hajtott a pályára.

Fogat Szvarad 202104 Pinter A 15

A Fedeles Fogathajtó OB Döntő Bajnokai és helyezettjei:

Póni egyesfogat:

  1. Szajkó Liliána (Idős Jámbor Vilmos LSE)
  2. Szunyogh Bence (Balogh-Liget LK)
  3. Juhász Péter (Besenyőtelki LHE)

Póni kettesfogat:

  1. Polgár Anna (Szilvásváradi LSKE)
  2. Papcsák Balázs (Napkori Hagyományőrző LK)

Egyesfogat:

  1. Mráz László András (Chamions Team LKE)
  2. Kun Andrea (Tápiósági Lovas SE)
  3. ifj. Bozsik József (Tápiósági Lovas SE)

CAN-C Kettesfogat:

  1. Sarka István (Nyírbátori LE)
  2. Magyar Zoltán (Marcali Város Szabadidő SE)
  3. Linczenbold Gergő (Napkori Hagyományőrző LK)

CAN-A/B Kettesfogat:

  1. ifj. Fekete György (Nyírbátori LE)
  2. Fekete György (Nyírbátori LE)
  3. ifj. Simon József (Vin Bau SE)

Négyesfogat:

  1. ifj. Dobrovitz József (Vecsés SE LSZ)
  2. Dobrovitz József (Vecsés SE LSZ)
  3. Tóth Simon Sándor (Vecsés SE LSZ)

Az esemény záró perceiben a rendezők és a versenyzők megemlékeztek Fülöp herceg pénteki haláláról. A herceg a fogathajtó sport nagyköveteként közel 40 esztendeje, a szilvásváradi versenypálya gyepén ért el harmadik helyezést a sportág egyik legtöbbet emlegetett világbajnokságán.

Szilvásváradon az év egyik legjobban várt fogathajtó eseménye a közel tíz év után megrendezésre kerülő nemzetközi fogathajtó verseny lesz 2021. július 22. és 25. között, mely világkupa pontokat is ad.

Szöveg: Rácz Zsófia, Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Fotó: Pintér András és Császár Fotó

Kapcsolódó cikk
Kommentek