Hét magyar fiatal indul a franciaországi korosztályos fogathajtó Európa-bajnokságon

Utanpotlas fogathajtok

Egyéniben hét magyar fiatal indul a franciaországi korosztályos fogathajtó Európa-bajnokságon, közülük öten csapatban is. A pandémia miatt rendkívül szigorú intézkedések közepette készülnek a fiatal sportolók, több járványügyi szabályt először itt alkalmaznak. A szövetségi kapitány eredményes szereplésre számít.

Majdnem százan vesznek részt a legjelentősebb idei kontinentális fogathajtó utánpótlásversenyen augusztus 26. és 29. között a franciaországi Selestat-ban. Az Európa-bajnokságon három korosztályban hét magyar fiatal indul. Jámbor Blanka, Juhász Bertold, Majthényi Panna és Nagy Vanessza a gyermekek, Farkas Fanni és Juhász Péter a juniorok között szerepel póni egyesfogatával, míg Görög Gábor az ifi kategóriában versenyez egyesfogattal. Közülük öten csapatban is indulnak a magyar nemzeti válogatott tagjaként.

A felkészülésre rányomta bélyegét a világjárvány. Sokáig bizonytalan volt, hogy hol és mikor rendezik az Eb-t, miután a franciaországi helyszín először visszalépett. Emellett kevés lehetőség volt a megmérettetésre, különösen nemzetközi szinten. A mostani verseny körülményei is eltérnek a korábbitól, a nemzetközi szövetség szigorú regisztrációs és részvételi szabályait először ezen a kontinensviadalon alkalmazzák.

„A nehézségek ellenére sikeres időszakon vagyunk túl. A válogatókon jól szereplő fiatalok nemcsak fizikailag és technikailag készültek fel az Eb-re, hanem mentálisan is jó állapotban vannak, lelkesek, várják a versenyt. Nehéz megbecsülni az esélyeket, hiszen a járvány miatt már majdnem két éve nem volt nemzetközi megmérettetés, de eredményes szereplésre számítunk” – mondja Mátyus Zsuzsanna utánpótlás szövetségi kapitány.

A fogatsportban az utánpótlásversenyek a felnőttekhez hasonlóan három részből állnak. A díjhajtásnál a lovak idomítottságát, elengedettségét, a jármódok szabályosságát, a feladatok pontosságát, a hajtó szárkezelését bírálják. A maratonhajtás több szakaszból álló, több kilométer hosszú, terepakadályokkal nehezített pálya, ahol a gyorsaságot és az akadályok leküzdését figyelik. A harmadik rész az akadályhajtás, ahol bóják között kell áthajtani, a pálya akadályokkal nehezített.

A Takarékbank tizenhárom utánpótlás versenyző felkészülését támogatja, elősegítve, hogy a jövőben is legyenek a nemzetközi élvonalhoz tartozó magyar hajtók a fogatsportban.

Kapcsolódó cikk
Kommentek