Tűrd fel az ingujjad: ezeket a munkákat kell elvégezned, mielőtt folytatódik a versenyszezon

Lo lovas sziluett 1200

A karácsonyi ünnepek alatt sokunk adott egy kis pihenőt a lovának, hiszen ilyenkor nekünk, lovasoknak is vannak kötelező családi programok, illetve februárig amúgy sincsenek versenyek. Így még csak most rázódunk vissza a napi rutinba, és szembesülünk azzal, hogy nyakunkon a versenyszezon. Közben a nyeregszekrényünkben bombát robbantottak, a lovunk inkább néz ki dagi póninak, mint sportlónak, a cuccainkat meg elnyelte a föld, hiszen az ünnepek alatt csak letettük valahol egy üres sarokba. Nem akarlak nyaggatni, de itt az ideje összeszedned magadat...

Nyírd újra a lovad

Ha korábban nyírva volt a lovad, itt ez ideje ezt felfrissíteni. A hideg miatt valószínűleg a fején és lábán hosszabb szőrt növesztett, viszont most, hogy melegebbre fordul az idő, ideális időpont ezt egységesíteni, hogy gyönyörűen mutasson a versenypályán. Ha úgy gondolod, ezzel végeztél is a nyírási feladatokkal a szezonra, ahelyett, hogy eltennéd a pengéd októberig, inkább vidd el éleztetni. Így amikor eljön az ideje, nem kell azon stresszelni, hogy kibírja-e az egész lovat a következő alkalommal.

Ellenőrizd a vakcinákat

Mielőtt benevezel az első versenyre, érdemes átfutni a lóútlevelet, hogy a kötelező oltások és a vérvétel mikor jár le, kell-e ezeket újítani. Érdemes beiktatni egy féreghajtást és egy patkolást is az első szereplés előtt. Ha decemberben nem nézetted meg a fogait, most még gyorsan megteheted, hogy ne egy rossz fog miatt küzdj a zablával egy egész szezon alatt.

Tedd rendbe a licenszeket

Itt az ideje a licenszek befizetésének is, vagy ha rajtengedély vizsgára készülsz, akkor elkezdheted ennek a szervezését. Ha ezt mindig elintézed év elején, akkor nem fog az a meglepetés érni, hogy szezon közben nem tudsz nevezni a lejárt igazolás miatt.

Tervezd meg a versenynaptáradat

Publikálásra kerültek a versenynaptárak, így lassan kitűzheted az idei céljaidat, és összeválogathatod a szükséges versenyeket. Persze mindezt az edződ bevonásával, aki féken tart, ha túlzásba esnél mind célok, mind versenyek terén.

Ellenőrizd a felszereléseidet

Nézd át alaposan a felszereléseidet, hogy mi az, ami már cserére szorul. Ha meggyengült a heveder vagy a kengyelszíj, mindenképp selejtezd ki, mert komoly baleset lehet belőle, ha épp akkor adja meg magát, amikor a lovon ülsz. Érdemes a kantárok, szárak állapotát is ellenőrizni, mert ezek is el tudnak öregedni. Mindezt megteheted egy szezon előtti nagytakarítással egybekötve, amikor leápolod a felszereléseidet, és kiüríted a versenyládádat. Valószínűleg soha nem fog az a nap eljönni, amikor a nyeregszekrényed mélyén lévő törött kötőfék, ami „majd jó lesz még valamire”, tényleg jó lesz valamire, így érdemes inkább kidobni.

Állítsd össze a szettjeid

És nem utolsó sorban karácsonyra valószínűleg sok új dologgal gazdagodtál, így érdemes átgondolni, hogy milyen összeállítások passzolnak egymáshoz. Ami feleslegessé vált, azon most túladhatsz, hiszen ami neked már nem kell, lehet másoknak kincs. Ha valami mégis hiányzik, még be tudod szerezni kedvezményesen, mert sok lovasboltban még ilyenkor is vannak akciók.

Forrás: Horse&Hound

Kapcsolódó cikk
Kommentek