A négy legfontosabb tudnivaló bőrfelszereléseid ápolásához

Lo felszereles 1200

A téli időjárás rendkívül megviseli a bőrfelszereléseket, így ilyenkor még fontosabb az alapos karbantartás, hogy kiállják az idő próbáját. A lenti egyszerű szabályokat betartva jelentősen megnövelheted felszereléseid élettartamát, hogy hosszú távon is ugyanolyan mutatósak legyenek, mint amikor megvetted őket.

Kevesebb víz, több súrolás

Sok lovas rögtön egy vödör szappanos vízbe teszi lovaglócipőjét vagy -csizmáját egy sáros-latyakos nap után, de ez roncsolhatja a finom bőröket. Inkább nedves ruhával távolítsd el a piszkot, majd hagyd a bőrt természetes úton megszáradni, mielőtt ápoló balzsamot alkalmaznál. Ha extrém mennyiségű kosztól kell megválni, akkor speciális nyeregszappant használj, mert ez nem szárítja ki úgy a bőrt. Ha a bőr vizes maradt, töröld szárazra, mert megkeményedhet és húzódhat az anyag, ami főleg egy nyereg esetében nem szerencsés. Ha eláztál, akkor is érdemes a felszerelésedet szárazon eltenni, hiszen a fém alkatrészek és szegecsek rozsdásodhatnak. De semmiképp se használj radiátort vagy hajszárítót a szárítás felgyorsításához, mert ezzel könnyen kirepedezhet a bőr.

Ne felejts el kondicionálni

Miután a bőrt megtisztítottad és megszáradt, alkalmazz kondicionáló bőrzsírt vagy -olajat. Ha a termék azonnal felszívódik, vigyél fel egy második réteget is. Ezt hagyd rajta éjszakára, majd másnap fényesítsd át egy száraz rongy segítségével. Lábbelik esetében a színezett cipőboksz jó megoldás a karcok és apróbb sérülések elrejtésére, amellett, hogy ápol, és gyönyörű csillogást ad a bőrnek. De mielőtt ezt alkalmaznád, sose felejtsd el az első lépést, mert alapos tisztítás híján csak a koszt tologatod a zsíros felületen.

Boots 3283686 1920

Impregnálás

A legtöbb cipőboltban lehet kapni impregnáló sprayt, ami egy vékony víztaszító réteget képez a befújt felületen. Ezt alkalmazva kevesebb víz jut a bőrbe, ezzel növelve az élettartamot, illetve gátolja a beázást is, ami nagyban növeli a komfortérzetet egy hideg napon.

Óvakodj a penészedéstől

Ebben a nyirkos időben gyakori a penész kialakulása a bőrfelszereléseken, főleg a fűtés nélküli téglaépületekben. A tárolási hőmérséklet és a páratartalom kulcsfontosságú, így a ritkán használt felszereléseket ilyenkor érdemes hazavinni a lovardából. Ha ez nem megoldható, akkor egy elektromos radiátor, illetve egy páramentesítő is jó szolgálatot tehet a nyerges helyiségben. A penész elszínezi a bőrt, és miután kialakult, nagyon nehéz eltávolítani, így a megelőzés a legfontosabb. Ha mégis megtörtént a baj, egy alapos tisztítás és fertőtlenítés után kondicionáld, és tárold száraz helyen a felszerelést a meleg idő beköszöntéig. Léteznek bőrspecifikus penészgátlók, ha gyakori a probléma, ezt mindenképp érdemes beszerezni.

Forrás: Horse&Hound
Fotók: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek