A Lipicai – Nemzetközi Történelmi Lovas Gála

Névtelen 1

2022. augusztus 20-án 20 órától ismét megrendezésre kerül a Lipicai Nemzetközi Történelmi Lovasgála Szilvásváradon a Lipicai Lovasközpontban.

A díszelőadás hazánk lovas történelmét mutatja be, legfontosabb jelenetei a ménesgazdasághoz kapcsolódva a lipicai fajta évszázadokig hányattatott, ám annál dicsőbb sorsát tárja a nézőközönség elé. Az időutazás visszarepíti a nézőt abba az időbe, amikor a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont átépítésekor bronzkori lószobrokat találtak, ami bizonyítja, hogy évezredekkel ezelőtt is folyt már lótenyésztés a Bükk-hegység lábánál.

A jelenetet követően a rómaiak és a hunok korán keresztül a középkori lovagi viadalok dicső küzdelmeit láthatják. A Honvéd Huszár Díszalegység idén is kiemelt szerepet kap az előadáson. Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia nemzeti ménesei is jelen lesznek produkciójukkal, hiszen a tenyésztés szempontjából fontos a Monarchia utódméneseinek tevékeny részvétele is.

A jeleneteket a világ minden táján foglalkoztatott kaszkadőrök és lovasok teszik felejthetetlenné, élő népzenei aláfestéssel karöltve, az előadást világszintű fényjáték egészíti ki.

A nagyérdemű előtt lovagolnak és hajtanak olyan szakmai tekintélyek, mint Pénzes Gábor, a Honvéd Huszár Díszalegység főhadnagya, ifj. Dallos Andor nemzetközi hírű kaszkadőr és a szilvásváradi ménes válogatott hajtói, ifj. Galbács Ferenc és Váczi István. A narrátor szerepében Benkő Péter színész kalauzolja a nézőket. Az előadás új produkciói között először lépnek színpadra Szilvásváradon Réthy Zsazsa és Nagy Szilárd énekesek.

Az élő történelemóra során a közönség részese lehet a lipicai fajta történelmének, mely az évszázadok során összefonódott nemzetünk sorsával.

Lipicai lovasgala2022 3
Lipicai lovasgala2022 2
Kapcsolódó cikk
Kommentek