Szilágyi Péter: a magyaroknak a ló nem csupán egy állat, hanem nemzeti szimbólum is

Lo Illusztracio900

A magyaroknak a ló nem csupán egy állat, hanem a magyarság több mint 1100 éves szimbóluma, ezért a magyar állam minden segítséget megad a lovas hagyományok ápolásához - hangoztatta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára szombaton Gyergyószentmiklóson.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a XVI. Székelyföldi Lovas Ünnep megnyitóján mondott beszédében kifejtette: a magyaroknak a ló a természettel való kapcsolatot jelenti, a ló megtanítja legyőzni félelmeiket, felállni kudarcaikból, a magyar lélek szilajságára, a magyar virtusra emlékeztet. "Ez a nyers erő, ez a temperamentum, ez itt, Székelyföldön nem ismeretlen, a székelyek még mindig őrzik példaként az egész magyarság, az egész Kárpát-medencei és a diaszpóra magyarsága számára" - állapította meg Szilágyi Péter.

A nemzetpolitikai államtitkárság szívügyének tekinti, hogy megismertesse a fiatalokkal ezeket a szép hagyományokat, ezért tavaly Erdélyre, idén pedig az egész Kárpát-medencére kiterjedő lovasprogramot indított - tette hozzá.

Kifejtette: az erdélyi lovasprogram két szakaszában mintegy 75 erdélyi lovas egyesület kapott támogatást működésre, fejlesztésre, Aradtól Kovászna megyéig. A programot kibővítve idén júliusban elindították a Kárpát-medencei lovasprogramot, amelynek pályázatait szeptember első felében hirdetik meg lovas egyesületek számára a működéstől a fejlesztésig, a különböző pedagógiai foglalkozásokig.

A programok kiemelt célterülete az ifjúság. Az erdélyi lovasprogram keretében mintegy 2500 gyermek lovas oktatását tudtuk támogatni, és szeretnénk, hogyha ebben az esztendőben ez a szám tovább növekedne - mutatott rá a nemzetpolitikai helyettes államtitkár.

A 2008-ban Gyergyói Lovas Napok néven indult, 2014 óta Székelyföldi Lovas Ünneppé alakult rendezvénysorozat főszervezője, Bajkó Tibor a hivatalos megnyitón - köszönetet mondva a társszervezőknek és támogatóknak - kiemelte: a nemzetpolitikai államtitkárság, valamint a Bethlen Gábor Alap segítsége emelte nemzetközi színvonalra a Székelyföldi Lovas Ünnepet.

Az idén négynaposra bővült, csütörtökön kezdődött rendezvénysorozat több mint száz programmal - egyebek mellett lovaskonferenciával, gyermekfoglalkozásokkal, díjugrató bajnoksággal, fogathajtó és "kocsitoló" versennyel, csikós ismertetőkkel és huszár hadgyakorlattal - várja az érdeklődőket a gyergyószentmiklósi Krigel Lovaspályán.

Forrás: MTI

Kommentek