Czékus Zoltán indulhat a 2022-es világkupa döntőben

Czekus og

Hétvégén a lengyelországi Krakkóban rendeztek háromcsillagos nemzetközi világkupát.

Kitűnően lovagoltak a magyar lovasok a Longines világranglista pontot adó nagykör versenyszámban pénteken. Ifj. Szabó Gábor Chabalával az utolsó piros okszernél vert egyet, így négy hibaponttal lovagolt át a célvonalon. A 2021-es év legjobb magyar párosa, Czékus Zoltán és Riccola egy impozáns alappálya után hibátlanul lovagolta le 150-155 centiméteres összevetést is. A harminckilenc fős mezőnyből a győzelmet a lengyel Krysztof Ludwiczak szerezte meg a hazai közönség nagy örömére, míg Czékus Zoltán és Riccola a hetedik helyen végzett.

Vasárnap zajlott a Közép-kelet-európai Díjugrató Liga fináléját. A dupla pontot adó, 155 centiméteres nagydíjban ifj. Szabó Gábor Mezőhegyes Chabalával a hármasugrás közepét ütötte, Czékus Zoltán Riccolával a négyes számú okszernél vétett egy verőhibát, így négy hibaponttal az élmezőny végén zárták a nagydíjban, amit a holland Jack Ansems Fliere Fluiter nyert meg.

A versenyszám után kiderült, hogy a világkupa sorozat ranglistáján Czékus Zoltán 102 pontos eredményével egy ponttal a liga győztes litván Andrius Petrovas mögött, a második helyen végzett. A Nemzetközi Lovas Szövetség szabályrendszere szerint a liga első három lovasa szerez minősülést, hogy a világkupa döntőben indulhasson.

Az 1979-ben kezdődött világkupa sorozatban fennállása óta eddig négy magyar lovas indulhatott: 1991-ben Tampában Rezgő Zoltán, 2002-ben Lipcsében Túri József, 2016-ban Göteborgban Hugyecz Mariann és 2018-ban Omahában ifj. Szabó Gábor. Áprilisban Lipcsében Czékus Zoltánnal folytatódhat a dicsőséglista.

A borítókép 2021 augusztusában a Nemzeti Lovardában készült. Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek