Czékus Zoltáné a FIAT 500 Hybrid és az országos bajnoki cím

Dijugrato OB2021 felnott og

A végletekig szoros versenyt lehetett látni a bábolnai FIAT Országos Bajnokság felnőtt döntőjében. Népes közönség követte az eseményeket a helyszínen és az online TV képernyője előtt.

Az Országos Bajnoki döntő első fordulójában húsz lovas kvalifikálódott, nekik kellett Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő 150 centiméteres pályáját lelovagolniuk, ahol tizenkét számozott akadály, köztük három kettesugrás várta a versenyzőket. Ezután következett 155 centiméteres magasságon tíz számozott akadállyal, egy hármasugrással a második forduló a legjobb tizenöt párosnak.

Az első napi vadászugratásban a 26. helyen álló kisteleki Czékus Zoltán a kimagasló képességű Ricolájával a döntő napján sem tudott hibázni. A pénteki egyetlen dupla nulla után itt is hozták a két hibátlant. A Németh István által felkészített páros mindvégig fölényesen ugrotta az akadályokat, egyedül a második forduló utolsó előtti piros oxerénél mozdult meg biztonsági kanálban a rúd, de a helyén maradt, ami azt jelentette, hogy 5,21 hibaponttal, pályafutása során először lett felnőtt magyar bajnok Czékus Zoltán.

A további öt helyet a fiatal díjugrató generáció szerezte meg. A Némethy Bertalan Alapítvány 21 éves lovasa, Jármy Vince fedezőménjével, JB Koronaőrrel mindkét döntő pályát hibátlanul teljesítette, így ő állhatott a felnőtt Országos Bajnokság dobogójának második fokára. A döntőben szintén nem hibázott a D-Team lovasa, Dömse Tamás, aki Conquistador nevű lovával 10,48 hibaponttal bronzérmes lett, ezzel folytatta idei diadalmenetét, hiszen Grand Prix győzelmek, bravúros lovaglások az Európa-bajnokságon és nemzetközi sikerek után igazán megérdemelte ezt a rangos helyezést. Az idei CSIO nagydíjában elért sikere után a kiskunhalasi Weinhardt Virág ismét bizonyította, hogy Chiclanával az ország egyik legjobb párosát alkotják. Európa-bajnokunk 11,55 hibaponttal a legjobb női lovasként lett negyedik, megelőzve a gyermek, ifjúsági és fiatal lovas országos bajnokságot már nyerő, ezúttal az ötödik helyen végző Pirik Farmos Alasztics Alizt és Concordia HB-t. Hatodik helyen a Gyula Farm versenyzője, Szuhai Péter végzett a sárga Casino Royal Z nyergében 18.30 hibaponttal. A 2016-ban rendezett bábolnai Országos Bajnokság győztese, a debreceni ifj. Szabó Gábor ezúttal a hetedik helyen végzett 21,5 század hibaponttal Mezőhegyes Chabala nyergében, nyolcadik Kalán Eszter Garezával, akik 21,5 hibaponttal fejezték be a versenyt.

Bognár Dóra a fiatal lovas bajnok

A fiatal lovas kategória versenyzőinek két, 140-145 centiméteres pályát kellett teljesíteniük. A kategória első két helye között nyolc tized hibapont sem volt, végül 7,26 hibapontos eredményével Kovács Dóra tanítványa, Bognár Dóra Calli Toppal a tavalyi ifjúsági arany után idén a fiatal lovas kategória bajnoki címét is megszerezte. Réti Dávid tanítványa, Plavecz Szabrina a szürke Aktussal kerek nyolc hibaponttal hódította meg a dobogó második fokát. Tíz hibaponttal a Vas megyei Bosits Boglárka Caremosszal lett a bronzérmes, megelőzve a kiskunhalasi Füzér Zsófit.

PC bognar02 2048x1437

Az Európa-bajnok az ifjúsági Országos Bajnok

Hatszázezer Forint volt a tét a FIAT Ifjúsági Országos Bajnokság döntőjében. A kétfordulós versenyben először egy 135, majd egy 140 centiméteres pályát kellett lovagolniuk a versenyzőknek.

Júliusi Európa-bajnoki címe után a diósgyőri ifj. Szuhai Gyula szerezte meg az aranyérmet Perthy Jacksonnal. A páros minden pályán verőhiba nélkül maradt, így megérdemelten lett övék a győzelem. 1,97 hibaponttal szintén verőhiba nélküli teljesítménnyel a mórahalmi Kiss Lizannáé lett a második hely, aki a fiatal Cloét lovagolta. Bronzérmes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lovasa, Janik Anna Castero nevű lovával. Osztovits Péter Laguilot Z nyergében a negyedik, ötödik Kisgergely Kata Csenge, hatodik Csetényi Lea, hetedik Pataki Anna Dorottya, nyolcadik Pataki Anna Klára.

PC ifj szuhai

Kádár Attiláé az amatőr arany

Harminc páros kvalifikálódott a FIAT Díjugrató Országos Bajnokság amatőr kategóriájának vasárnap reggeli döntőjébe. A verseny úgy alakult, hogy három lovas maradt tiszta hibátlan, így köztük dőlt el az érmek sorsa.

Az összevetést is mindhárman verőhiba nélkül teljesítették. A Pellet Hungary LSE lovasa, Kádár Attila Nevada Van ’T Klavert Je Vier nyergében végig pontosan és gyorsan lovagolt, így megérdemelten lett övé idén a bajnoki aranyérem. A páros edzője Réti Dávid. Második a többszörös amatőr bajnok Bohák-Debreceni Éva Cortez nyergében. Juhász Zoltán tanítványa, Sunyovszky Réka a szürke Rádiháza Generálissal végzett a harmadik helyen. Az amatőr országos bajnokság negyedik helyezettje Márki Zoltán, ötödik Herczog Anna, hatodik Drabant Zoltán, hetedik Gráf Miklós Viktor, nyolcadik Kis Bendegúz Dávid.

PC amator 1 2048x1366

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek