Ifj. Szuhai Gyula a gyermek Európa-bajnok

Ifj Szuhai Gy Villamoura2021 og

Fantasztikus sikerekkel ért véget az utánpótlás díjugrató Európa-bajnokság utolsó napja a portugáliai Villamourában, ahol a gyermek és fiatal lovasok döntője került megrendezésre.

Nagy volt az izgalom a gyermek kategóriában, hiszen ifj. Szuhai Gyula tiszta hibátlannal kvalifikálta magát a döntőbe nyolc másik párossal karöltve, így esélyes volt egy végső helyezésre, és Kiss Maja is csupán négy hibaponttal kezdte meg az utolsó napot.

A döntő két pályából állt, először tizenkét akadályt, majd még nyolcat kellett a párosoknak teljesíteniük 130 centiméteren. Kiss Maja sajnos verőhibát vétett mindkét fordulóban, így végül a 28. helyen zárta a bajnokságot Quipara Z-tel. Viszont legközelebb van esélyük szépíteni, hiszen még jövőre is rajthoz állhat ebben a korosztályban.

Ifj. Szuhai Gyulának viszont ez volt az utolsó éve a gyermekek között, és mivel tavaly elmaradt az Eb, ez az egy esélye volt egy szép helyezésre. A hazai és a nemzetközi versenyeken már egyaránt bizonyította rátermettségét, hiszen korosztályát megelőzve nem egyszer ért el helyezést ennél magasabb kategóriákban is. Viszont egy több napos bajnokság esetében sokszor a szerencse is közrejátszik, hiszen egy verőhiba vagy egy időtúllépés bármikor megeshet még a legjobbakkal is, ezzel elúsztatva a dobogóról szőtt álmokat. De ifj. Szuhai Gyula jól viselte ezt a terhet, és végig higgadtan lovagolva dupla hibátlannal bejutott a végső összevetésbe, ezzel bekerülve a legjobb öt páros közé Perthy Jacksonnal.

Az összevetésben az elsőként induló csapat aranyérmes belga Seppe Wouters verőhibát vétett, majd az őt követő cseh lovas hölgy, Anna Marie Vitek is, így egy biztos hibátlannal már garantált volt a dobogó ifj. Szuhai Gyulának. Előtte még a finn színekben versenyző Hugo Kogelnig lépett a pályára, aki hibátlanul ért célba, viszont kevesebb kockázatot vállalva, így ifj. Szuhai Gyula rendkívül okosan taktikázva csak picit volt nála gyorsabb. Ez azt jelentette, hogy az ezüstérem már biztos volt, az utolsóként pályára lépő Lou Puchon múlott a bajnoki cím sorsa. A svájci lovas viszont hiába volt a leggyorsabb, lova kettő verőhibát is vétett, ezzel az ötödik helyre csúszott vissza.

Így Weinhardt Virág 2013-as sikere után újra magyar lovas nyeri az Európa-bajnokságot, köszönhetően ifj. Szuhai Gyulának, aki reméljük hasonlóan szép eredményeket szerez jövőre immár az ifjúsági csapat részeként.

A fiatal lovas válogatottból két párosunk is kvalifikálta magát a döntőbe, Dömse Tamás Conquistadorral és Jármy Vince JB Koronaőr nyergében. A szintén két forduló alatt sok sorrendbeli változás történt, hiszen rendkívül szoros volt a mezőny, így egy verőhiba a 150 centis akadályokon akár már 4-5 helyezést is jelenthetett a végelszámolásban. Dömse Tamás lova kissé elfáradt a végére, így az utolsó pályájukon több akadályt is leütöttek, ezzel az első napi bravúros helyezését a vadászugratásban nem tudta megőrizni, de így is a huszadik helyen zártak ebben a 83 fős válogatott mezőnyben.

Jármy Vince viszont az egész verseny alatt menetelt előre, és stabilan hozta az egy verőhibás pályákat, amivel folyamatosan jött feljebb a ranglistán saját tenyésztésű lovával, JB Koronaőrrel. A döntő második fordulójában ráadásul hibátlanul értek célba JB Koronaőrrel, ezzel egészen a 14. helyezésig lépve előrébb. A mezőny felkészültségét mutatja, hogy egy verőhibát megspórolva Jármy Vince a nyolcaik helyre ugrott volna előrébb, annyira egyformán teljesítettek a lovasok a három nap során.

Jármy Vince ezzel a 14. hellyel megismételte Weinhardt Virág 2018-ban elért eredményét, ami minden idők második legjobb magyar helyezése volt ebben a korosztályban.

Fotó: Díjugrató Szakág és © FEI/Leanjo de Koster

Kapcsolódó cikkek
Kommentek