Négy magyar fiatalnak szurkolhatunk a díjugrató Európa-bajnokság döntőjében

Mesterek Tornaja2020 V felnott 1

A magyar fiatal lovas válogatott nagy reményekkel indult el hét elején a portugáliai Villamourába, a korosztályos díjugrató Európa-bajnokságra, hiszen sosem volt még ilyen erős ez a korosztály, amit a csapat tagjainak eddig elért eredményei méltán bizonyítanak.

Jármy Vince és JB Koronaőr idén már felnőtt Nemzetek Díját ugrott a budapesti CSIO-n, tavaly pedig a hazai 150 centiméteres GP sorozat három fordulójából kettőt megnyert. Dömse Tamás a Széchenyi István emlékverseny nagydíját, a Kiskunhalasi GP fordulót és tavaly a Mesterek Tornájának nagydíját is magabiztosan nyerte Conquistadorral. Alasztics Aliz és Concordia HB öt nagydíj győzelemmel és egy országos bajnoki címmel lett gazdagabb csak az elmúlt évben. Szuhai Péter pedig sérülése után visszatérve rövid időn belül bizonyította, hogy ott a helye Tanjával a keretben, hiszen többször a legeredményesebb hazai lovasként végzett nemzetközi versenyeken. Így titkon bíztunk benne, hogy idén lesz olyan lovasunk, aki döntőt fog lovagolni ebben a nyolcvan indulót felsorakoztató mezőnyben, ahol olyan nagy múltú lovas dinasztiák tagjai is rajthoz állnak, mint az Allen, Conter, Ahlmann, Philippaerts vagy Whitaker.

A csapat legjobbja Dömse Tamás volt, aki az első napi vadászugartásban az elképesztő ötödik helyen végzett, majd a csapatverseny után a tizenkilencedik helyen várja a vasárnapi döntőt. Szintén kvalifikálta magát az utolsó napra Jármy Vince, aki szenzációs hajrában közel húsz helyet javítva jutott be a legjobbak közé. Szuhai Péter és Alasztics Aliz egyaránt első fiatal lovas Európa-bajnokságukon most nem jutottak be a döntőbe, viszont értékes pályákkal hozzájárultak ahhoz, hogy minden idők eddigi legjobb csapat eredményével a hetedik helyen végezzen a magyar fiatal lovas válogatott, olyan országokat maga mögé utasítva, mint Hollandia, Olaszország vagy Svájc.

A gyermek korosztályban évről évre akad olyan hazai lovas, aki Európa élvonalában is sikeresen tud szerepelni, és most sem volt ez másként. A csapat két legrutinosabb tagja, Kiss Maja és ifj. Szuhai Gyula egyaránt magabiztosan lovagoltak be a döntőbe, ráadásul a Perthy Jacksont lovagló ifj. Szuhai Gyulának van miért izgulnia, hiszen eddigi tiszta hibátlan eredményével esélyes akár a végső győzelemre is. A válogatott két fiatalabb tagja, az első kontinentális tornájukat lovagló Szuhai Rodrigo és Magyar Balázs most nem jutottak be a döntőbe, de aktívan hozzájárultak a csapatverseny végeredményéhez, ami a szintén hetedik helyet jelentett a 19 országot felvonultató mezőnyben.

Az ifjúsági lovasok közül sajnos most senki nem tudta kvalifikálni magát a döntőbe. Tóth Balázs állt hozzá a legközelebb, aki a második és harmadik napon szenzációs pályákat mutatott be Rolf Roys-val, és bízunk benne, hogy jövőre már nekik is szurkolhatunk a bajnokság záró versenyszámában.

A fiatal lovasok döntője vasárnap 9 órakor, a gyermekeké pedig 14 órakor veszi kezdetét, amit a FEI Jumping facebook oldal élőben közvetít.

Gratulálunk az utánpótlás válogatott minden tagjának, a szülőknek, az edzőknek, és a szakvezetésnek! Hajrá magyar díjugrató utánpótlás!

Borítókép: Kovács Petronella

Kapcsolódó cikkek
Kommentek