2018-ban is a díjugratás volt a legnépszerűbb szakág

Dijugratas Illusztracio1200 Pixa

166 verseny, 43107 start, 1612 lovas, 2790 ló, 258 edzőlicensz és 353 rajtangedély-vizsgázó – talán ezek a számok összegzik a leglátványosabban a Díjugrató Szakág 2018-as évét. Népszerű volt a fedettpályás döntő, a felnőtt kategóriával kiegészült championátus és a kiskunhalasi gyepen megrendezett 35. Tenyészverseny. Az elmúlt évet Szotyori Nagy Kristóf, ifj. Kövy András, Schlezák Melinda és Karádi László értékelte.

Szotyori Nagy Kristóf: „a díjugratás példát mutat a sport világának”

Nemzeti versenyrendszerünk a megújított Díjugrató Szabályzattal kezdte a szabadtéri szezont. A licenszek elnevezéséhez hasonlóan regionális, országos, kiemelt és nemzetközi versenyek zajlottak, amik már a magasságoknak megfelelően, leegyszerűsített formában kerültek be a nevezési rendszerbe.

A regionális versenyek kiegészültek a felkészítő versenyszámokkal, amiből több mint 2500 került megrendezésre. Az Agrárminisztérium idén is jelentős számú (161) regionális versenyt támogatott. Az országos elnevezésű versenyek esetében szabadáras részvételi díjakat szabhatott a nyolc szabadtéri és öt fedett pályás versenyrendező, akik biztosítani tudták a lovasoknak, hogy bármilyen időjárási körülmények között megrendezik eseményeiket. Ennek köszönhető, hogy egyetlen kiírt országos verseny sem maradt el. Öt helyszínen öt Grand Prix verseny zajlott, a sorozatba az amatőr lovasok is bekapcsolódhattak. A magyar felnőtt bajnok tizenegyedik alkalommal nyerhetett vadonatúj személygépkocsit, valamint három csapat és öt egyéni címért Kelet-Közép-Európában a legmagasabb díjazásokért versenyeztek a díjugratók.

2018-ban három nemzetközi díjugrató versenyt regisztrált hazánkban a Nemzetközi Lovas Szövetség: a 29. Gróf Széchenyi István Emlékversenyt, a Pettkó-Szandtner Tibor emlékét őrző bábolnai versenyt, ahol 12 nemzet állt starthoz, valamint az év legkiemelkedőbb eseményét, a megújult Nemzeti Lovardában megrendezett ötcsillagos CSIO-t, ami minden szakmai, sportpolitikai és sportág-népszerűsítő elvárást túlszárnyalva, csodálatos magyar eredményekkel zárult. Ennek a rendezvénynek köszönhető, hogy hazánkba látogatott a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke, főtitkára, valamint az Európai Lovas Szövetség vezetői.

2018-ban 166 versenyen 43107 startot lovagolt 1612 lovas 2790 lóval. 258 edzőlicenszet fizettek be és 353 lovas indult rajtvizsgán. Népszerű volt a fedettpályás döntő, a felnőtt kategóriával kiegészült championátus és a kiskunhalasi gyepen megrendezett 35. Tenyészverseny is. A négy regionális döntő sok csapat részvételével zajlott. A szabályzatban bajnoki döntővel helyet kapott a senior kategória és licensz.

Felnőtt válogatottunk legkiemelkedőbb csapateredménye a Nemzeti Lovardában elért második helye, valamint Krucsó Szabolcs Chacco Blue II-vel a linzi és a budapesti CSIO nagydíjakban megszerzett dobogós helyezése. A magyar csapat eljutott és bizonyított a Lovas Világjátékokon is.

Utánpótlás válogatottunk folytatta másfél évtizedes sikersorozatát; gyermek válogatottunk csapatban az ötödik helyet szerezte meg az Európa-bajnokság húszas mezőnyében és negyedik lett Belgiumban a Nemzetek Díja sorozat döntőjében. Törő Csongor és Budai Liza egyéni európa-bajnoki döntőt lovagolhatott, Tóth Balázs pedig CSIO nagydíjat nyert Somorján, ahol a magyar díjugrató válogatott győzelmének szólt a magyar himnusz. Ifjúsági korosztályban az ausztriai CSIO-n Szuhai Péter nagydíj második helyezésével ért el kimagasló eredményt.

Weinhardt Virág kvótáját Jármy Vince kitűnően használta ki a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, ahol az európai csapat színeiben ezüstérmet szerzett, egyéniben pedig 12. helyen zárt. Jármy Vince a lanakeni fiatal lovak bajnokságán verőhiba nélkül lovagolta végig a hétéves lovak pályáit, és itt is 12. helyen végzett.

Fiatal lovas válogatottunk az Európa-bajnokságon a top 10-be került, Lamprechtshausenben a Nemzetek Díjában a második helyen zártak. Markó Rebeka, Hollé Sára és az EB-n az eddigi legjobb egyéni magyar teljesítményt elérve Weinhardt Virág és ifj. Lázár Zoltán nagyszerű magyar fiatal lovas válogatottként számos értékes helyezést szereztek. A nemzetközi U25-ös korosztályban Hollé Sára, Máriás Sára, valamint Vándor Zsófia European Youngster Cupban elért győzelmei kerültek 2018 nagy pillanatai közé.

02 Krucsó

A szakemberképzésünk a stewardokkal bővült, a versenyirodák, stílusbírók, pályaépítők, versenybírók mellé a steward lista is elkészült. Az edzőjelölteket a kaposvári regisztrációs vizsgák rendszere várta, az edzők lovardákkal, egyesületekkel együttműködve, a műhelyprogram támogatást kihasználva kaptak fejlődési lehetőséget.

A Talent Program külföldi és hazai szakemberek bevonásával teljesítette ötödikévadját.

A dopping elleni küzdelemben a Magyar Antidopping Csoporttal és a Nemzetközi Lovas Szövetséggel együttműködve sok ló és néhány esetben már lovas próbát is végezett a Szakág, szerencsére mindet negatív eredménnyel.

Az M4, Digi TV és az Eurosport képernyőin a nemzeti és a nemzetközi díjugratás szinte minden fontos pillanata meg tudott jelenni. A szakág online felületein naprakészen biztosította az információt a lovasoknak. A RiderLine Magazinban mintegy 180 cikkel tovább nőtt az a felület, ahol a díjugrató sport központi szerepet kap. Emellett minden kiemelt verseny startja látható volt az online felületeken, a világon bárhol elérhető Magyarország díjugrató sportja egy okostelefon segítségével.

Felettes szervezetünkkel, a Magyar Lovassport Szövetséggel kitűnően működünk együtt, partnereinkkel, a megyei egyesületekkel, tenyésztő szervezetekkel és a nemrég megalakult Szabadidős Szakággal is hatékony munkát végeztünk.

Szotyori Nagy Kristóf beszámolója végén köszönetet mondott munkatársainak és a magyar díjugrató társadalomnak a 2018-ban elért sikerekért és eredményes munkáért.

Ifj. Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány részletesen is beszámolt a Magyar Utánpótlás Válogatott legfontosabb 2018-as szerepléseiről:

  • Lamprechtshasuenben májusban megrendezett CSIO
  • Bábolna, CSI verseny
  • Kiskunhalas, EB felkészítő edzőtábor
  • Európa-bajnokság, Fontainebleau
  • Samorin, CSIO
  • Nemzetek Díja sorozat Európai döntője, Oglabbek
  • Buenos Aires, III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Bajnokság

Köszönjük a Magyar Utánpótlás Válogatott keret lovasainak az egész éves szorgalmas és eredményes munkáját, az edzők szakmai munkáját, a szülők és támogatók sportszerű segítségét!” – zárta beszámolóját ifj. Kövy András.

Jarmyvince Ifio Kiemelt

Akik nélkül egyetlen verseny sem jöhetne létre: bírók és pályaépítők

Schlezák Melinda számolt be arról, hogy a 2018-as évre 92 regisztrált díjugrató versenybíró váltott licencet. A hazai rendezvények legnépszerűbb versenybírója továbbra is Abay Pál nemzetközi 1-es szintű zsűri, a nemzeti I. osztályúak közül Bálint Gábor erősítette a bírálatot leggyakrabban. A bírók számára az év mindkét továbbképzése Budapesten, a megújult Nemzeti Lovardában került megrendezésre.

Karádi László elmondta, hogy az aktív pályaépítők létszáma 2018-ban nem változott, de kiemelte azt is, hogy a hazai, rendkívül sűrű versenynaptár pályaépítői feladatait felkészült szakemberek látták el. A szabályzatban kialakított új REV előkészítő kategória népszerűsége több mint 2700 starttal bizonyította, hogy kiemelt figyelmet érdemelnek a licenccel még nem rendelkező lovasok és lovak is, és lehetőséget kell biztosítani számukra a versenykörülmények gyakorlásához, színvonalas pályák lovaglásához, tapasztalatszerzéshez.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotók: Pixabay, Hajdu Krisztina - Lovasfotó.hu, FEI/ Liz Gregg, Olympic Information Services

Kapcsolódó cikkek
Kommentek