Vándor Zsófia a bábolnai Grand Prix győztese

Vandorzsofia babolna GP 202204 og

Vasárnap zajlottak az amatőr, gyermek és U25 korosztály GP döntői, valamint a felnőtt GP versenyszám a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok pályáján.

Daria Kazakova a Moody Mares amatőr Grand Prix győztese

Bábolnán húsvét vasárnap reggelén az amatőrök kezdték meg a 2022-es Grand Prix sorozatot. Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő pályáját három lovas tudta hibapont nélkül lelovagolni.

A Moody Mares Lovasbolt által támogatott nagydíj összevetésének első lovasa Mráz Tamás tanítványa, Babos Gréta volt, aki Timpex Inkával egy okszernél hibázott, így négy hibaponttal ért célba. Dunai-Kovács Lilla következett Fess De Bognárral, aki hibapont nélkül maradt, időeredménye a második helyre volt elég. Utolsó lovasként a szürke Carte Noir nyergében Daria Kazakova következett, aki gyors, hibapont nélküli lovaglással megnyerte a kategória és első idei szabadtéri Grand Prix versenyét. A további helyezéseknél az alappályán elért időeredmény döntött a négy hibapontos lovasok között: negyedik Hegyi Panna, ötödik Győry Ferenc, hatodik Kádár Attila.

D Kazakova 4265
Daria Kazakova - Carte Noir

Both Petra nyerte a Horze Gyermek GP-t

Az amatőrök után a gyermekek következtek a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok pályáján a záró versenynapon. A Horze Lovasáruház által támogatott Grand Prix-ben az amatőrökhöz hasonlóan hárman tudták hibapont nélkül lelovagolni a 125 centiméteres alappályát. Az összevetés első indulójaként ifj. Petrik Béla tanítványa, Both Petra Szombati Gábor Casus Bibendijével szédületes sebességgel, kis fordulókkal a leggyorsabb hibátlannal ért célba. Mögötte második helyen Füzér Gábor tanítványa, Bodnár Annabell végzett It’s a Gamble-el, míg harmadik lett a diósgyőri Kelemen Blanka Jerryvel. Az utolsó meredeknél hibázó Fábián Johanna lett a negyedik Katinkával. Az ötödik és hatodik helyet Técsy Attila tanítványa, Hermann Zsófia szerezte meg LNS Cassianával és Nobel Van Het Greevenhof Z-el.

Both Petra
Both Petra - Casus Bibendi

Kovács Roland az U25 legjobbja

Igazán izgalmas összevetést hozott a Goldhorse sportlótáp által támogatott U25-ös nagydíj. Nyolc fiatal lovas tudta lelovagolni az alappályát hibapont nélkül, ezután következett a mindent eldöntő összevetés. A 420 ezer forint összdíjazású nagydíjban mérnöki precizitással kivitelezett összevetéssel a castiliás Kovács Roland tudott győzni rutinos ménjével, Sir Winston C-vel. A kiskunhalasiak Európa-bajnok lovasa, Weinhardt Virág első és utolsó összevetőként két lóval is lovagolhatott a mindent eldöntő körben és végül második lett Equest Cha Chával és ötödik London’s Chaganával. A Sion Security versenyzője, Zárug Gyula tanítványa, Magyar Balázs pej kancájával, Lady Winnerrel is lendületes lovaglást mutatott be, így övé lett a harmadik hely. A DEAC lovasa, Szabó-Máriás Sára Medállal lett a negyedik, hatodik a Hárskúti Lovasklub versenyzője, Bazsó Gergely tanítványa, Simicska Anna és a szürke Courage T Z. A Goldhorse U25-ös nagydíj hetedik helyén Ferencz Dalma Mercédesz végzett, nyolcadik Kiss Dominika.

W kovacs roli
Kovács Roland - Sir Winston C

Vándor Zsófiának szólt a taps

Érdekes versenyt hozott a felnőtt Grand Prix. A 2022-es szabadtéri versenyszezon első kiemelt eseménye a Bábolnán megrendezett 150 centiméteres felnőtt nagydíj volt, aminek összdíjazása idén már 2 millió forint. Tizennyolc lovas állt starthoz a tizenhárom számozott akadályból álló technikás pályán. Borította az eredményeket az idei évben a Nemzetközi Lovas Szövetség által az alapidőről szóló megváltoztatott szabály, amelynek értelmében minden megkezdett másodpercért egy hibapontos büntetés jár.

A versenyszám első részében gyengébb teljesítményeket láthatott a szép számú közönség, majd jött Mráz Tamás Szombati Gábor Sanghatájával és egy kontrollált hibátlant lovagolt, de jelentősen túllépte a szűk alapidőt, így 15 hibapontot kapott. Az utána következő lovasok már tisztában voltak a túl szorosnak tűnő alapidővel és ennek tudatában versenyeztek. A győzelmet és a győztesnek járó dicsőséget Vándor Zsófia szerezte meg. A magyar díjugrató sport egyetlen országos bajnoknője bár tizeddel tudott az alapidőn belül lovagolni, de csupaszív lova, Quintus most is káprázatosan ugorva hozta a hibátlant. Második helyen Nagy Balázs BN Silverjének nyergében Mráz Tamás végzett, aki épp csak túllépte az alapidőt és a vizesárok gyurma csíkjára lépett rá. Egy verőhibával és időtúllépéssel a még csak 15 éves ifj. Szuhai Gyula lett a harmadik, megelőzve öccsét, Szuhai Rodrigót és Jayjayt. A versenyszám ötödik helyezettje tíz hibaponttal a felnőtt válogatott erőssége, ifj. Szabó Gábor, aki Chacrinue nevű lován ült, hatodik egy verőhibával és időtúllépéssel a Cseszterlint Lovasklub versenyzője, Kalán Eszter és Gareza, hetedik a verőhiba nélkül célba érő Mráz Tamás és Sanghata, nyolcadik a diósgyőri színekben versenyző Vándor Zsófia másik lovával, Leopard Of Ballmore-val.

W vandor2 scaled
Vándor Zsófia - Quintus

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek