Bábolnán vette kezdetét a Grand Prix-szezon

Babolna GP 2022 og

A már egy évtizedes múltra visszanyúló díjugrató Grand Prix sorozat idén a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok center pályáján vette kezdetét.

A mezőnyben ezúttal több hiányzó volt, hiszen a felnőtt válogatott nagy része Észak-Németországban, Paul Schockemöhle mühleni versenyistállójában készül a májusi mannheimi és pozsonyi CSIO-ra.

Szentirmai Péter a leggyorsabb pénteken

A csütörtöki legmagasabb számban, a 130 centiméteres hiba-idős versenyszám fiatal lovas kategóriájában a hárskúti Simicska Anna győzött a szürke Courage T Z-el, megelőzve a 15 éves Magyar Balázst és Lady Winnert, valamint a Prosper Lovasklub versenyzőjét, Gimesi Lorenát és Falkyrie-t. A nyitott kategóriában GSH Team versenyzője, Szabó-Máriás Sára volt a leggyorsabb Medállal az ifj. Petrik Béla - I’m Special RV és ifj. Máté István - Lagretta HB párosok előtt.

A fiatal lovaknál az ötéves kategóriát Krecskovszki Evelin lova, It’s All The Go 8,1 ponttal nyerte meg Mráz Tamással a nyeregben, pénteken 8,5 ponttal Zidane és Füzér Flóra kapta a legjobb értékelést. A hatéves lovak nyitónapi stílusversenyében 8,4 ponttal Quel Action VDL és ifj. Szabó Gábor, pénteken 8,3 ponttal Golden Sky C és Kovács Roland voltak a kategória legjobbjai.

A pénteki felnőtt Grand Prix-re minősítő 140 centiméteres kétfázisos versenyszámban a részben hazai pályán versenyző Szentirmai Péter - Expressz páros lett az első. Egy másodperccel a győztes idő mögött ért át a célvonalon ifj. Szabó Gábor Szombati Gábor Chacrinue nevű lovával, így övé lett a második hely. Harmadik a mezőny legfiatalabb lovasa, a diósgyőri Szuhai Rodrigo és a szürke JayJay. A versenynap záró lovasa, Vándor Zsófia Quintusszal negyedik lett, ötödik a kiskunhalasi Weinhardt Virág és Equest Cha Cha, hatodik a hetényegyházi Hugyecz Mariann és Chappeloup.

A Goldhorse versenyló táp által támogatott U25-ös nagydíj minősítőben szédületesen gyors pályákat láthatott a közönség. A közel hatvan indulóból a nyitott kategória győztese Kiss Dominika lett a nem könnyű lovaglású Spartacusszal. Hat századdal a győztes idő mögött tudott célba érni Gráf Edina Nikolett a sárga Mishell Dk-val, övé lett a második hely, harmadik a rutinos Sir Winston C nyergében Kovács Roland.

A fiatal lovas kategória győztese Bosits Boglárka lett Caremosszal, második a Cseszterlint Lovasklub versenyzője, Ferencz Dalma Mercédesz Corradával, míg harmadik Pataki Anna Klára és Je T’Aime.

PC SZENTIRMAI Babolna GP 2022
Szentirmai Péter - Expressz

Ifj. Szuhai Gyula nyert 145 centiméteren

Szombat kora délután rendezték a Grand Prix forduló 145 centiméteres kvalifikációs versenyszámát. Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő pályáját három lovas tudta hibapont nélkül teljesíteni. A győzelmet és az első helyezettnek járó kupát ifj. Szuhai Gyula szerezte meg, aki Perthy Jacksonnal a B fázis leggyorsabb hibátlanját lovagolta. Második helyen az Évadnyitó Bábolnai nagydíj győztes párosa, a cseszterlintes Kalán Eszter - Gareza páros végzett, megelőzve a diósgyőri Szuhai Rodrigót és Jayjay nevű lovát. A 145 centiméteres versenyszám további helyein a négy hibapontos lovasok végeztek, akik között az idő döntött. A DEAC színeiben versenyző ifj. Szabó Gábor lett a negyedik, ötödik a pénteki győztes, Szentirmai Péter, hatodik az új klubjában, a DVTK-ban versenyző Vándor Zsófia.

A 135 centiméteres, hiba-idős versenyszámban szombaton is a Kiss Dominika - Spartacus páros volt a legjobb, így övék lett a győzelem, megelőzve a román színekben versenyző Zárug Gyulát és a pej Confidence-t. Harmadik a Sumi Equi-Sport Kft. lovasa, Varga Balázs lett saját tenyésztésű lovával, Jailbirddel. A fiatal lovas kategóriában két hibátlan teljesítményt láthatott a bábolnai közönség. Itt győzött Ferencz Dalma Mercédesz és Corrada, míg második a diósgyőri színekben induló Lukács Loren és Centadella PSZ.

PC ifj szuhai Babolna GP 2022
Ifj. Szuhai Gyula - Perthy Jackson

Cornet’S Blue SZ és Chili a GP-győztes lovak

A Paul Schockemöhle lewitzi ménesében tenyésztett Cornet’s Blue SZ Berkes Mátéval a nyergében izgalmas összevetés után megnyerte a bábolnai Grand Prix forduló első nagydíját. A 250 ezer forint összdíjazású versenyszámban a Horse For Sale Kft. Cornet Obolensky apaságú szürkéje volt a leggyorsabb, aki a téli Ménkörung után az első szabadtéri erőpróbáról is győztesként távozhatott. Az ötéves kategória második helyezettje TM Kannan’S King, akit Mráz Tamás lovagolt, aki tulajdonosa és egyúttal tenyésztője is a lónak. Harmadik Búza Krisztiánnal Hajdu Kitti pej kancája, Melena VDL.

Az hatéves lovak számára kiírt GP-ben 22 ló 300 ezer forint pénzdíjazásért versengett. Mindössze három ló tudott hibátlanul ugrani az alappályán, majd az összevetésben is. A Scuderie Sonnevend istálló pej heréltje, Chili lett a Grand Prix győztese, akit az ötéves kategória első helyezett lovához hasonlóan szintén Paul Schockemöhle Lewitzi Ménesében tenyésztettek. Az eredményhirdetésen a Díjugrató Szakbizottság részéről Bazsó Gergely gratulált Chili kiképző lovasának, Varga Ábelnek. Dr. Pusztai Zsuzsanna Larsson nevű ménjével Eszes Ferenc lett a második, míg a Técsy Sportistálló által tenyésztett Cazera TSH a harmadik, tulajdonos lovasával, Lengyel Róberttel.

PC 5eves Babolna GP 2022
Berkes Máté - Cornet’s Blue SZ

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek