Minden idők legeredményesebb díjugratója volt: Hans Günter Winkler

Hansgunterwinkler2

Elhunyt minden idők legsikeresebb díjugrató olimpikonja, Hans Günter Winkler. A német díjugrató öt arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az ötkarikás játékokon 1956 és 1976 között, emellett egyéniben kétszer volt világbajnok. Hans Günter Winkler 91 éves volt.

Hans Günter Winkler, a második világháborút követő időszak világszerte elismert és meghatározó lovas sportolója 1926. július 24-én született. A második világháborúban édesapja elesett a harcban, ő maga a légvédelmi ágyúk mellett szolgált, édesanyja pedig épp hogy megmenekült egy bombázás elől. A háború után hazatérő Winkler pontosan tudta, mit akar: a világ legeredményesebb ugrólovasa lenni. És még valamit: „soha többé nem szeretnék szegény lenni" – mesélte korábbi interjúkban. Lovagolt, oktatott és közben banki ügyintézőnek tanult.

Érdekesség, hogy ebben az időszakban néhány hónapon át minden reggel együtt lovagolt a Taunus erdeiben a későbbi amerikai elnökkel, Dwight D. Eisenhowerrel, akit igencsak lenyűgözött a fiatal istállófiú.

Hans Günter Winklert 1950-ben fedezte fel és hívta Warendorfba dr. Gustav Rau, az akkori német válogatott vezetője. A fiatal Winkler a legproblémásabb lovakkal is kiválóan boldogult. Itt bízták azt a bizonyos Halla nevű kancát, akivel beírták magukat nem csak a díjugratás, de a modern kori olimpiák nagykönyvébe is.

Az 1956-os stockholmi olimpián a csapatverseny első fordulójában ugyanis Winkler izomszakadást szenvedett, de nem akarta feladni a versenyt, mert tudta, hogy a szereplésükön áll vagy bukik a német válogatott sikere. Lóra ült a második fordulóban is és Hallával Németország egyetlen hibátlan lovaglását mutatták be aznap. Mindezt úgy, hogy a hatalmas fájdalomtól szenvedő Winkler épp csak annyira volt képes, hogy a pálya vonalvezetését kövesse a lóval, Halla pedig hosszú száron vágtázva tette, amit tennie kellett. Lenyűgöző teljesítményükkel nemcsak egyéniben, de csapatban is megszerezték a győzelmet Németországnak.

Hallával győzelmet győzelemre halmoztak: megszerezték a német bajnoki címet, a Derby győzelmet, világbajnoki és további olimpiai bajnoki címet. Halla 34 éves korában vágtatott át az égi legelőkre.

Hans Günter Winkler hét további lovat vitt sikerre, de közülük már Fidelitas, Enigk vagy Torphy nevét is csak kevesen ismerik.

Hans Günter Winkler 35 évnyi aktív és sikeres sportpályafutás után 1986. július 13-án lovagolta utolsó tiszteletkörét Aachenben és búcsúzott el a versenysporttól ott, ahol háromszor nyerte meg a nagydíjat. Később a német válogatott és az olimpiai keret edzőjeként tevékenykedett, emellett rendkívül sokat tett az utánpótlás-nevelésért, a fiatal díjugratókért.

A német államtól és a Német Lovas Szövetségtől is több kitüntetést kapott munkásságáért, kétszer választották meg volt az év sportolójának és Az Évtized Sportolója megtisztelő címet is neki ítélték. 2016-ban Aachenben gálát adtak a tiszteletére.

Hans Günter Winklert néhány héttel a 92. születésnapja előtt érte a halál.

Forrás: Nemzeti Sport, Hippoevent, Frankfurter Allgemeine

Kapcsolódó cikkek
Kommentek