Lóközelben – a Magyar Mezőgazdasági Múzeum időszaki kiállítása

Lokozelben mmm og

Június 9-én új időszaki kiállítás nyílt a Vajdahunyadvárban, amely a ló és az ember kapcsolatát mutatja be napjainkban.

A régmúlt időkben a ló az ember társa volt a munkában, a földművelésben, a teherhordásban, az utazásban. Szerepe napjainkra egyértelműen megváltozott. Ám nem szűntünk meg szeretni őt. Keressük a kapcsolatot vele, vágyunk a társaságára. Életünk ma is elképzelhetetlen lenne nélküle, rábízzuk magunkat, gyermekeinket. LÓKÖZELBEN vagyunk – áll a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új időszaki kiállításának ajánlójában.

A kiállítás napjaink lovasairól, a lovak mai szerepéről szól. Bemutatja a sokak számára ismeretlen, ám rendkívül szerteágazó és sokszínű mai magyar lovas világot. A tárlatban helyet kaptak a magyar lovasélet kiválóságai. Bemutatkoznak tenyészetek, szabadidomítók, azok, akiken segítenek a lovak és azok is, akik a lovakon segítenek.

A kiállítás aktív részvételre is hív. A látogatók felülhetnek egy maratonkocsira, amit a Szilvásváradi Ménesgazdaságban Lázár Vilmos is hajtott. Egy szulkin átélhetik az ügetők hangulatát, kipróbálhatják a különböző szakágak nyergeit. Megtapogathatják a versenypályák talajának rétegeit, egy valódi bokszba belépve pedig a mai modern lótartás körülményeivel találkoznak.

Magyarország lovasnemzet, a magyar lovaskultúra pedig nemzeti érték - jelentette ki dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a kiállítás megnyitóján. Emlékeztetett: hazánk ezeréves történelmét végigkísérték ezek a különleges állatok, az irántuk érzett csodálat és tisztelet a mai napig nem változott. „A ló gyógyít, szolgál és nem utolsósorban segít a sportolónak céljai elérésében. Az embernek meg kell tanulni a ló fejével gondolkodni, meg kell értenie annak reakcióit, viselkedését, a lónak pedig meg kell bíznia az emberben. Versenyhelyzetben minden azon múlik, hogy ló és lovasa között mennyire erős a kötelék” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ezek a csodálatos állatok jelen vannak a mindennapjainkban, hiszen megtaláljuk őket a betegek mellett, a rendőrség, a katonaság szolgálatában, a versenypályákon és a gazdaságban egyaránt. Schmidt Ádám kiemelte azt is, államtitkárként különösen fontosnak tartja, hogy a tárlat élményszerűen adja át a gyermekeknek a tudást. Mint mondta: legfontosabb célja, hogy a magyarság a lovasnemzet mellett a sportolónemzet jelzőt is kiérdemelje, így azon fog dolgozni, hogy a lovassportok képviselői megkapják a megérdemelt figyelmet és támogatást.

„Történelmi a pillanat, történelmi a hely” – jellemezte a kiállítás jelentőségét Dallos Gyula, lovaskultúráért felelős kormánybiztos, aki emlékeztetett arra, nekünk magyaroknak különösen nagy szeretettel és tisztelettel kell lennünk a lovak iránt. „A Kárpát-medencében élő magyaroknak a ló a szabadság és az együvé tartozás jelképe” – hangsúlyozta.

„Ez a kiállítás alig tartalmaz olyan tárgyakat, amelyek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumé. Ezek a tárgyak unikálisak. Egyediek abból a szempontból, hogy megmutatják, a mai Magyarországon hogyan, miként viszonyulunk a lovakhoz, élünk együtt velük” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.

Forrás: Honvédelem.hu, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Fotó: Kertész László – Honvédelem.hu, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Kapcsolódó cikk
Kommentek