Megkezdődött a 15. Nemzeti Vágta

Nemzeti Vagta 20221001 og

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő hatvan magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 15. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

A verseny hagyományaihoz híven a Nemzeti Vágta kezdetén a vágta résztvevői, szervezői, főhajtással tisztelegtek a Magyar Hősök Emlékművénél, azok előtt a hősök előtt, akik életüket áldozták Magyarországért, a magyar szabadságért. Az emlékműnél az emlékezés koszorúit helyezte el prof. dr. Sótonyi Péter, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke és az Állatorvostudományi Egyetem rektora, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Ampli Ferenc és Ézsiás Vencel. Ezután a hatvan település versenyzője megtette ünnepélyes fogadalmát.

A megnyitón felvonultak a Nemzeti Lovas Díszegység mellett különböző hagyományőrző csoportok és a Győri Ördöglovasok is.

Ezt követően megkezdődtek a versenysorozat előfutamai. A Millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a kishuszár vágta és a hatvan versenyző település előfutamaival vette kezdetét. A délután folyamán kerül sor a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamaira. A szombati program zárásaként este a versenypályán a különleges szilvásváradi méneshajtást követhette figyelemmel a közönség.

Vasárnap tartják a középfutamokat, a nemzetközi futamot, a jótékonysági futamot és a 15. Nemzeti Vágta döntőjét. A programot hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója színesíti. Ezek mellett a közönség megtekintheti a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak közös bemutatóját, valamint az esemény egyik leglátványosabb elemeként 150 gyerek vonul fel póniháton.

A döntőket vasárnap délután a Duna csatorna élőben közvetíti.

Forrás: MTI
Fotó: Vágta.hu, MTI/Kovács Anikó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek