Mráz Tamás megnyerte a bábolnai világkupát

Mraz T Babolna202206 og

Csütörtöktől vasárnapig nyolc nemzet közel 240 lova állt starthoz a bábolnai díjugrató világkupán.

A nemzetközi díjugrató versenyen szombat délután Bábolnán a 125-130 centiméteres, összevetéses versenyszámmal záródott a fiatal lovak versenye. A negyven lovat számláló mezőnyben tíz ló tudott hibátlan alappályát teljesíteni, jöhetett az összevetés. Az első helyet, a leggyorsabb hibátlannal a Deme János által tenyésztett hatéves Kurszántól láthatta a közönség, így tulajdonos lovasával, Hegedűs Kristóffal megnyerte a fiatal lovak fináléját. Quadir De Roulard végzett a második helyen román lovasával, Andrea Herckkel, míg harmadik a Scuderia Sonnevend istálló Chilijével Varga Ábel. Hibátlan összevetéssel a negyedik helyen végzett a biatorbágyi Debreceni Elemér által tenyésztett DB GI Citsun Debreceni Fannival, míg ötödik Poker De Roulard ismét Andrea Herckkel, hatodik Cougar Z Burucs Barnával a nyergében.

PC hegedus kurszan 1
Hegedűs Kristóf - Kurszán

A vasárnapi 115 centiméteres VIP körben is gyorsabbnál gyorsabb lovaglásokat láthattak a nézők a kétfázisos elbírálású versenyszámban. A győztes Búza Krisztián tanítványa, Pusztai Lili lett Stakkauer nyergében, második helyen a pénteki első, Jakab Levente végzett Elzino nevű sárgájával, míg harmadik a Pasaréti Honvéd színeiben versenyző Horváth Lili és pej lova, Ploona. A VIP Tourban negyedikként Gál Gréta, ötödikként Szabó Nóra, hatodikként Károly Mandula Kinga végeztek.

A pusztai lili stakkauer
Pusztai Lili - Stakkauer

Komoly színvonalú versenyt hozott a középkör vadászugratása is. A győzelmet végül a 2021. év gyermek Európa-bajnoka, ifj. Szuhai Gyula szerezte meg Perthy Jacksonnal, aki az utolsó vonalban eggyel kevesebb vágtaugrást lovagolva haladt át a célvonalon, ami a győzelmet jelentette számára. Második helyen Sir Winston C-vel Kovács Roland mutatott be mesteri lovaglást, megelőzve a Babochay Farkas Sándor Emlékverseny második helyezett párosát, a baracskai Krucsó Szabolcsot és hókás pej lovát, Carusót. A versenyszám negyedik helyezettje legjobb hölgy lovasként Lóránt Attila tanítványa, Mécs Emma lett és a nagyszerű PM Chaccera. Ötödik Burucs Barna és Conpeia, míg hatodik a versenyszám záró indulója, Técsy Attila és Jubab Van T’ Siamshof.

A szuhai ifj
Ifj. Szuhai Gyula - Perthy Jackson

Második alkalommal rendeztek Magyarországon póniknak nemzetközi versenyt. 115 centiméteres nagydíjban egyetlen hibátlan teljesítmény született, Aisha-Amira nyergében a Prosper Lovasklub versenyzője, Csizmadia Csenge győzött. A Varga Ménes színeiben lovagló Gubicza Dorottya és Quint Van De Groenheuvel szerezte meg a második helyet, harmadik a zduchovicei CSIO póni nagydíj győztes párosa, Sophie Urbanova Kalpyso „R” Van Het Juxschot nevű pónijával.

A csizmadia 1
Csizmadia Csenge - Aisha-Amira

A bábolnai nemzetközi verseny 120 centiméteres gyermek nagydíjában két hibátlan lovaglást született az alappályán, ami után az összevetés igen szoros versenyt hozott. Horváth Katica Mária Ózonnal egy villámgyors hibátlant lovagolt, őt követte a versenypályafutását idén kezdő 12 éves, prosperes Juhász Léda a szürke Rádiháza Generálissal. A páros egy tized másodperccel gyorsabban teljesítette a pályát, így övék lett a győztesnek járó dísztakaró. A gyermek nagydíj harmadik helyezettje Sáli Csenge lett Jácinttal.

A juhasz leda RADIHAZA GENERALIS 1
Juhász Léda - Rádiháza Generális

A 135 centiméteres U25-ös nagydíjban három hibátlan teljesítményt láthatott a jelenlévő nézőközönség és az online közvetítést figyelők. Az összevetésben azonban már nem volt verőhiba nélküli lovaglás. A mostanában kitűnő teljesítményt mutató Debreceni Fanni és kancája, DB Variette győzött, így az eredményhirdetésen neki gratulálhatott Rozmán Ferenc, a Bábolnai Lovaskör elnöke, Schlezák Melinda versenybíró és Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke. Németh István 15 éves tanítványa, a gyenesdiási Bódai Hanna és a rutinos Cash lett a második. Az utolsó összevetőként starthoz álló mórahalmi Kiss Lizanna ezúttal az utolsó okszert verte le, így a harmadik helyen vágtázhatott a tiszteletkörben. A negyedik az alappályán két hibaponttal teljesítő békéscsabai Plavecz Szabrina a szürke Joy nyergében, ötödik a leggyorsabb négy hibapontos lovas, az Airventes Lehotai Máté és PM Tamerlane, hatodik Janik Anna és Castero.

PC debreceni fanni db variette02
Debreceni Fanni - DB Variette

Vasárnap délután következett a verseny csúcspontja, a világkupa minősítő nagydíj. Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő két 160 centiméteres ugrással kiegészült 150 centiméteres pályával várta a huszonkét párosból álló mezőnyt. A nehéz, technikás, gondolkodtató pályán nagyrészt jó teljesítményeket láthatott a közönség, de a huszadik indulóig nem született hibátlan lovaglás. Ekkor lovagolt a pályára a pénteki 145 centiméteres nagykör versenyszám győztese, Mráz Tamás és a magyar tenyésztésű BN Silverrel megmutatta, hogyan kell ezt csinálni és nulla hibaponttal lelovagolta a világkupa pályáját. Az utána következő lovasok már nem tudták ezt lemásolni, így a győztesnek járó díjakat Mráz Tamás vehette át. A badacsonyi lovasnak és BN Silvernek ezzel sikerült megnyernie a szezon egyik legrangosabb hazai rendezésű nagydíját.

PC PC mraz
Mráz Tamás - BN Silver

A másodiktól a hetedik helyig a négy hibapontos lovasok következtek időeredmény alapján. Második lett a román Andrea Herck szürkéjével, Epsilon De Roularddal, megelőzve az áprilisban Grand Prix-t nyert Vándor Zsófia - Quintus párost.

PC andrea herck
Andrea Herck - Epsilon De Roulard
PC PC vandor
Vándor Zsófia - Quintus

A bábolnai világkupa verseny negyedik helyezettje a 160 centiméteres meredeknél hibázó Alasztics Aliz Chablis nyergében, ötödik a versenyen nagyon eredményes Burucs Barna és Dubai Dreams. A hatodik és hetedik helyet is Szuhai Gyula szerezte meg Lawisangosszal és Shiaradóval, míg nyolcadik a legjobb nyolc hibapontos időeredményt elérő lovas, Mráz Tamás Szombati Gábor pej lovával, Sanghatával.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek