Megkezdődött a díjugrató világkupa Bábolnán

Mraz babolna og

Csütörtöktől vasárnapig nyolc nemzet közel 240 lova áll starthoz a bábolnai díjugrató világkupán.

A verseny nyitó napjának zárószáma volt a verseny legmagasabb, 140 centiméteres alappályára kiírt nagykör hiba-idős versenyszáma. A lelkes közönség gyorsabbnál gyorsabb pályákat láthatott, amely után az Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő által épített, tizenkét számozott akadályból álló pályát a francia születésű, de román színekben versenyző Andrea Herck Epsilon De Roulard nevű szürke lovával lovagolta a leggyorsabban, így övé lett a győzelem. Második helyen a múlt heti csehországi verseny után most is bombaformában versenyző Burucs Barna végzett a szürke Dubai Dreams-szel. Az eredményhirdetésen a további placcokon magyar lovasok végeztek: harmadik Técsy Attila a pihenője után visszatérő Nikidam Breakerrel, negyedik Vándor Zsófia Quintusszal, ötödik az idei világkupa döntőt ismegjárt Czékus Zoltán Castróval, hatodik a kiskunhalasi Weinhardt Virág hűséges társával, Chiclanával.

Negyvenhárom indulója volt a középkör 130 centiméteres, kétfázisos versenyszámának. Az ezerötszáz eurós pénzdíjazású számban az utolsó indulóból lett az első. A szabadtéri szezonban az Airvent Lovasklubhoz visszatérő Lehotai Máté PM Quinterával legyorsulta a mezőnyt és záró lovasként megelőzte a sokáig vezető Burucs Barnát, aki Conpeiát lovagolta. A versenyszám első indulójaként starthoz álló Szuhai Rodrigo és Cornet lett a harmadik, negyedik helyen Mráz Tamás végzett El Contheróval, ötödik Weinhardt Virág Equest Cha Chával, hatodik a gyermek válogatott tagja, a diósgyőri Kelemen Blanka és Jerry.

Az U25-ös korosztálynak kiírt 130 centiméteres, kétfázisos versenyszámban a favorit lovasé lett a győzelem, hiszen Pirik Zsolt tanítványa, Alasztics Aliz Lineával több mint másfél másodperccel lovagolt gyorsabban a mezőnynél és nyert. A mostanában nagyszerű formában lovagló Budai Virág és Baileys lett a második. A harmadik helyen Kovács Roland végzett Lagretta HB-vel, negyedik a nagy-és középkörben is helyezett Weinhardt Virág és London’s Chagana. Az osztrák Chiara-Fiorina Moseré lett az ötödik hely Conteróval, míg hatodik Bazsó Gergely tanítványa, Nagy Evelin és Montague.

A fiatal lovak hiba-idős számát Xixo Borgia nyergében ifj. Szabó Gábor nyerte, megelőzve Cougar Z-et és Burucs Barnát. A román Andrea Herck Quadir De Roulard nyergében lett a harmadik, míg Lo Sanctos Van De Suydersee és Burucs Barna a negyedik. Lady In Red HX nevű lovával Budai Virág az ötödik és Quel Action VDS-el ifj. Szabó Gábor a hatodik.

Harmincnégy lovas versengett a 120 centiméteres, kétfázisos kiskör versenyszámban, ahol Búza Krisztián tanítványa, Gorzó Eszter nyert a sárga Arwennel. A castiliás Limited Edition C nyergében Kovács Roland lett a második, míg sárga kancája, Timpex Inka nyergében Babos Gréta a harmadik. Az ifjúsági válogatott tagja, Mécs Emma Aurorával érte el a negyedik helyet, míg Maszlag Ilona tanítványa, Kovács Noémi Gut Neuenhofs Corlypsóval lett az ötödik és a fiatal lovas válogatott tagja, Takács Petra Fionával a hatodik.

Tizennégy órakor kezdődött a nagykör versenyszám a bábolnai nemzetközi verseny péntek délutánján. Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő 145 centiméteres, hiba-idős versenyszámának első indulója volt Nagy Balázs sárgájával, BN Silverrel Mráz Tamás, aki egy gyors hibátlannal feladta a leckét a többi indulónak, nem is tudták megközelíteni, így az ő tiszteletére szólt a magyar himnusz. Második helyen a fiatal lovas Európa-bajnokságra készülő Alasztics Aliz végzett, aki Chablist lovagolta, harmadik ifj. Szabó Gábor Szombati Gábor pej lovával, Filuchival. Negyedik lett Czékus Zoltán Carundyval. A versenyszám egyben az ifjúsági válogatott Európa-bajnoki kvalifikációs versenyszáma is volt. Ezt az akadályt legjobban Ferencz Dalma Corradéval és Csetényi Lea Hámorral ugrotta meg, hiszen mindketten hibátlan pályával az ötödik és a hatodik helyen biztosították helyüket a spanyolországi csapatba.

A hatéves lovak 120, a hétévesek 125 centiméteren versengtek. A győzelmet Lo Sanctos Van De Suydersee nyergében Burucs Barna szerezte meg minimális különbséggel megelőzve a csütörtöki győztes Xixo Borgiát és lovasát, ifj. Szabó Gábort. Harmadik helyen a magyar tenyésztésű Kurszán nyergében Hegedűs Kristóf végzett, negyedik lett Cougar Z Burucs Barnával, ötödik Mr. Brown Técsy Attilával és hatodik H-Secret By Boris Szabó-Máriás Sárával.

A kiskörben születésnapos győzelem született, hiszen több mint egy másodperccel lovagolt gyorsabban a mezőnynél az épp a 16. születésnapját ünneplő Fésűs Gréta, aki Hunter Dadero Z nyergében versenyzett. A castiliás Limited Edition C-vel Kovács Roland lett a második, míg Szuhai Rodrigo Messenger Rouge Sz-el a harmadik. Negyedik helyen Füzér Gábor végzett Bölecz Virág pej lovával, Carionával, ötödik lett Drabant Zoltán Camill-lal, hatodik Krucsó Szabolcs a tavalyi bábolnai ötéves lovak fináléját nyerő FBI De Hus nyergében.

Az U25-ös korosztály 130 centiméteres versenyszámát ezúttal a „C” szabály szerint rendezték, de így sem történt változás a csütörtöki eredményekhez képest. Több mint két másodperces fölénnyel Alasztics Aliz lett a győztes Linea nyergében, megelőzve Füzér Gábor tanítványát, Kiss Lizannát és saját tenyésztésű lovát, Cloét. Majdnem kerek hatvan másodpercet lovagolt Lehotai Máté, aki a sárga PM Tamerlan nyergében a harmadik leggyorsabb volt, mögötte negyedik Lagretta HB nevű lovával Kovács Roland, ötödik az osztrák színekben versenyző Chiara-Fiorina Moser Conteróval, míg hatodik az ifj. Petrik Béla által felkészített Takács Petra és Kaffino By Boris.

A andrea herck
Andrea Herck és Epsilon De Roulard

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek