Címvédés a Gróf Széchenyi István Emlékverseny nagydíjában

Szech Nagydij2022 og

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny fénypontja a verseny zárásaként megrendezett kétfordulós Grand Prix volt a Baileys díjáért.

40 lovas kvalifikálta magát a Gold Tour döntőjeként megrendezett két csillagos nagydíjra, ahol 26.000 euróval és Longines Világranglista pontokkal gazdagodhattak a helyezett lovasok. A Karádi László és Németh Zoltán által tervezett, 145 centiméterre kiírt első forduló 12 számozott akadályból és 15 erőkifejtésből állt, amelyek közül az egyik a vizesárok volt. Az időjárás nem volt kedvező, így a vártnál több ellenszegülés történt a víznél az eső miatt, ezáltal sokan nem tudták befejezni a versenyt.

A versenyszám specialitása, hogy az első kör után a legjobb tíz versenyzőt várták vissza a második fordulóba hibapont és időeredmény függvényében, így végig taktikázniuk kellett a lovasoknak. Az összevetéses elbírálással szemben itt nem lehettek biztosak abban, hogy elég lesz a hibátlan pálya a továbbjutáshoz, hiszen akkor is csak tíz lovas folytathatja a versenyt, ha tíznél többen érnek célba nullával. Így kiemelt fontosságúvá vált a pálya teljesítésének ideje, főleg hogy végül nyolc hibátlan született, így a két leggyorsabb négy hibapontos lovast is visszavárták a második fordulóba.

A versenyzők az első forduló eredményei alapján fordított sorrendben érkeztek fél órás szünetet követően a második körre, köztük hét hazai színekben versenyző lovassal. Fiatal lovasaink, Dömse Tamás és Alasztics Aliz ismét szenzációs szereplést mutattak be, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan dupla hibátlannal értek célba ebben a kiemelt díjazású és Világranglista pontot adó felnőtt nagydíjban, ami ráadásul az első két helyet jelentette számukra. A Conquistadort lovagló Dömse Tamás megvédte címét, így a 2021-es eredményekkel megegyezően gyorsabbnak bizonyult Alasztics Aliznál, aki most Chablist lovagolta.

7 dömse T23 9197
Dömse Tamás - Conquistador
9 T23 9316
Alasztics Aliz - Chablis

Harmadik helyen Hugyecz Mariann ért célba Chappeloup nevű lovával, megelőzve a szintén dupla hibátlannal teljesítő Vándor Zsófiát Leopard Of Ballmore nevű lovával, a szlovák Radovan Silót és a Versandrót lovagló ifj. Kövy Andrást.

13 hugyecz T23 9223
Hugyecz Mariann - Chappeloup

A versenyzőknek gratulált a versenybíróság nevében Robert Fekar úr, a Magyar Lovas Szövetség főtitkára, Stróbl Dorottya, a Budapesti Lovasklub elnöke, Hevesy Barnabás és a Premium Horse Feeds Hungary képviseletében Hajdú Kitti.

Queen Of Zuccero ismét a legjobb fiatal ló

Az idén harmincnegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Gróf Széchenyi István Emlékverseny utolsó napja a 6-7 éves lovak döntőjével kezdődött, ahol 44 lovaglást láthattunk. Közülük szép számú, összesen 18 páros jutott az összevetésbe, így szoros volt a verseny a még a nyolc közé kerülésért is.

Az elődöntő győztes lova, a Makay Tamás által tenyésztett Queen Of Zuccero most is remekül szerepelt, és a fedettpályás döntő után ismét bizonyította, hogy verhetetlen az összevetésben. Másfél másodperces előnnyel teljesítette a rövidített pályát Kovács Henrivel a nyergében, ezzel megszerezve idei hetedik győzelmét a korosztályában.

Második helyen a Fábiáncsics Lovasklub versenyzője, Faluhelyi Ádám végzett a Szikriga Kft. kancájával, Victory Blue PS nyergében, megelőzve Fekete Györgyöt, aki Kahunát lovagolta. Negyedik helyen Lady In Red végzett Budai Virággal, ötödik a Henze Alexandra által tenyésztett Dáridó Drabant Zoltánnal a nyergében. Hatodik helyen M Leonardonak és Sándor Balázsnak gratulált Bardóczky Eszter a Premium Horse Feeds Hungary képviseletében.

6 kovács T23 7205
Kovács Henri – Queen Of Zuccero

Fábián Johanna az első a Bronze Tour fináléjában

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny utolsó napja a Bronze Tour döntőjével folytatódott. A Karádi László által épített 125 centiméteres pályán hibaidős versenyszámban 64 lovas állt starthoz, és rendkívül izgalmas versengésben dőlt el a végső sorrend.

Gyermek válogatottunk tehetségei, a mindössze 13 éves Fábián Johanna és Szuhai Rodrigo idáig a Silver Tourban versenyeztek, de a nemzetközi szabályok értelmében maximalizált magassági korlát miatt a Bronze Tour döntőjében állhattak csak rajthoz, hiába tudnák a nagyobb pályát is teljesíteni. Viszont ebben a felnőtt lovasokat felsorakoztató mezőnyben is remekül helyt álltak, így Szabó-Máriás Sára tanítványa, Fábián Johanna végzett az élen Chabal TH nevű lovával, míg az édesapja által felkészített Szuhai Rodrigo a másodikon Cornettel. Harmadik lett Mécs Emma Aurorával, megelőzve Zárug Annamáriát, és a szintén gyermek Európa-bajnokságra készülő Hermann Zsófiát. Hatodik lett H. Nagy Emma és Hopfully.

2 T23 8169
Fábián Johanna – Chabal TH

Janik Anna az U25 legjobbja

A Széchenyi István Emlékverseny programjának utolsó előtti versenyszáma az U25 korosztály részére kiírt döntő volt 135 centiméteres magasságon hibaidős elbírálásban.

Viszonylag kevés hibátlan lovaglás született, köszönhetően a döntőhöz méltó nehézségű vonalaknak és íveknek. A szám végén indulók viszont sorra jobbnál-jobb idővel vették át a vezetést, így az utolsó pillanatig izgulni lehetett, hogy kié lesz a végső befutó. A legjobb időt végül az utolsó előttiként rajthoz álló Janik Annától láthattuk, aki több mint két és fél másodperccel volt gyorsabb az addig élen álló Szabó-Máriás Sáránál.

Harmadik helyen Németország képviseletében Joel Ehinger ért célba Sarah-Denise Fink és Alasztics Aliz előtt. Hatodik pedig a nemzetközi ifjúsági nagydíjakban rendszeresen helyezett páros, Csetényi Lea és Hámor.

2 T23 8576
Janik Anna – Castero

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek