MSLT Tenyésztők hétvégéje 2022

MSLT tenyesztok hetvegeje2022

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete idén is megrendezi hagyományos, nagy sikerű ménvizsgáját februárban.

  • Helyszín: Nemzeti Lovarda, Budapest
  • Időpont: 2022. február 25-26.

Program:

Február 25. péntek:

  • 9:00 -13:00 Ménjelöltek küllemi bírálata
  • 14:00 -18:00 Szabadonugró gyakorlási lehetőség a ménjelöltek számára

Február 26. szombat:

  • 9:00 – 14:00 Ménjelöltek szabadonugrója
  • 15:00 – 16:00 Champion avatás, eredményhirdetés

Nevezési feltételek

Nevezési határidő: 2022. január 15.

A ménvizsgán való részvétel előszelekcióhoz kötött.

Nevezhetnek lóútlevéllel rendelkező, 2019-ben vagy korábban született, törzskönyvezett magyar vagy külföldi méneskönyvhöz tartozó mének. Felső korhatár nincs. Külföldi mén esetében honosítás szükséges, amelyet az egyesület végez.

A tulajdonosnak, tartónak érvényes tagsági viszonnyal kell rendelkeznie az egyesületnél a ménvizsga évében. A tagsági díj a nevezési díjjal együtt rendezhető a rendezvény ideje alatt az egyesület irodájában.

A Ménvizsgán való részvétel feltétele az állatorvosi vizsgálat. A leletek beküldési határideje: 2022. január 15.

Az állatorvosi vizsgálat kedvezményesen vehető igénybe az előszelekciókon, tartalmazza a kötelező röntgen, klinikai és endoszkópos vizsgálatokat. A vizsgálatot a tulajdonos kérésére az előszelekciót követően végzi a kijelölt állatorvos.

Hat hónapnál nem régebbi, az MSLT által akkreditált állatorvos által elvégzett vizsgálat is benyújtható 2022. január 15-ig.

A vizsgán való részvétel nem jelent automatikusan tenyésztési engedélyt.

Nevezés

Nevezési díj bokszdíjjal együtt: 50.000 Ft február 10-ig. Az MSLT rendezett KKV státusszal rendelkező tenyésztőknek 50% kedvezményt biztosít a nevezési díjból.

Nevezési határidő: 2022. február 10.

Jelentkezés a letölthető nevezési lap beküldésével »

2022. február 10. után a nevezés csak állatorvosi igazolással mondható vissza, ellenkező esetben a nevezési díj 50%- a kiszámlázásra kerül.

Ménvizsga

Bírálat típusa:

  • Díjugratás: küllemi, mozgás, és szabadonugró bírálat
  • Díjlovaglás: küllemi és mozgásbírálat
  • Fogathajtás: küllemi és mozgásbírálat

A Ménbíráló Bizottság minimum három tagja a Bíráló Bizottság tagjaiból kerül elnökségi javaslatra kiválasztásra. A bizottságnak döntéseit meg kell indokolnia. A Ménbíráló Bizottság elnöke a Bíráló Bizottság vezetője is egyben, akit az egyesület elnöksége nevez ki. A ménvizsgára az MSLT elnöksége meghívhat külföldi szakembert.

Küllemi és mozgásbírálat

A vizsgán kötelező a lovat megnyírva és befonva felvezetni.

A bírálatra előállított lovat csikózablás kantárral kell felvezetni.

A szakszerű felvezetés előfeltétele az eredményes bírálatnak. Felvezetők öltözéke: fehér nadrág, sötét felsőrész.

A bírálandó lovat négy lábra kell állítani a bíráló négyszögben úgy, hogy a ló a bírálók előtt álljon mintegy négy méterre. Ezt követően egy kör lépés, és egy kör élénk ügetés jobb kézre. A vágta bírálat a szabadonugró bírálattal egy időben zajlik.

A törzskönyvi küllemi bírálat méneknél leíró bírálattal zajlik. A bíráló minősítését (nem megfelelő, megfelelő, kívánatos) és megállapításait a küllemi bírálati lapon a megfelelő rovatba kell bejegyezni. Az elbírálandó tulajdonság és testalakulás jellegének rögzítése a bírálati lapon szöveges megjegyzésként történik.

Szabadonugró bírálat

Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 méterre áll egy kis meredek beosztó ugrás, azt követi 6,5 méterre egy kis oxer, majd 7,3 m-re egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm.

3 éves lovak részére 130 centiméterig, 4 évesek vagy idősebb lovak részére 150 centiméterig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, illetve kérheti az emelést.

A feladathoz az egyesület biztosít személyzetet. A tulajdonos (illetve megbízottja) bevezeti lovat a folyosóba. Ebben az esetben nekik is a rendezvénynek megfelelő öltözetben kell megjelenniük (hosszú fehér nadrág, sötét ing vagy sötét pulóver).

Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

A bírók 0-10 pont között értékelik a stílust, készséget és képességet.

Értékelés

Amennyiben legalább tíz 4 éves, vagy fiatalabb mén kerül felvezetésre, úgy a ménkiválasztás (küllemi bírálat és szabadonugró) és STV feladat alapján a bíráló bizottság győztest, Championt és Reserve Championt hirdet a magyar sportló ménjelöltek közül. Díjló vagy fogat szakirányú mén bizottsági döntéssel premizálható. A külföldi tenyésztésű mének közül a legmagasabb pontszámot kapó mén az „Ambassador” (fajta nagykövet) címet kapja, amennyiben eléri a szükséges pontszámokat.

Megszerezhető fedeztetési engedélyek típusai:

  • nyilvános tenyésztési engedély
  • korlátozott tenyésztési engedély (szezononként maximum 10 kanca)

Állategészségügyi feltételek az előszelekciókon és a ménvizsgán:

Lóútlevél, amelynek tartalmaznia kell:

  • Lóinfluenza elleni vakcinázás igazolása (alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, + 21 nap).
  • Évente a fertőző kevésvérűségről szóló negatív vérvizsgálati eredmény igazolása. Egy éven belüli lelet elfogadható. 3 évente takonykór negativitás is kötelező.

További információ

A vizsgán való részvétel nem jelent automatikusan tenyésztési engedélyt.

A ménvizsga az aktuális járványügyi rendelkezések mellett látogatható.

Az MSLT a programváltozás jogát fenntartja.

A rendezvény részletes kiírása az MSLT weboldalán »

Jelentkezési lap letöltése az MSLT weboldaláról »

MSLT Tenyésztők Hétvégéje a Facebookon »

További információ: MSLT iroda, Maros Ágnes + 36 70 314 9061, sportlotenyesztok@gmail.com

Kapcsolódó cikk
Kommentek