Oldenburg, Oppglabbeek, Somorja: hét NLSF ló hétvégéje

Jarmy kovy horvath og

Hét programló versenyzett sportolóinkkal november 27-30. között – a Lovasaink útja az olimpiára oldal beszámolója.

Horváth Balázs a hétvégén Oldenburgban versenyzett hárommal, Cornetto du Lys PS, Quickchin WH Z és Quandro Blue PS voltak a sporttársai. Ez az esemény tradicionálisnak számít Németországban, rendszerint négycsillagos nemzetközi megmérettetéseket szoktak itt rendezni, nagyon népszerű helyszín. A német válogatottból is sok lovas érkezett, nem népes, hanem erős mezőny volt.

„Három lóval versenyeztem a hétvégén, de nem költöztünk be, csak a versenyszámok idejére voltunk ott, nem rendeltünk bokszot, mert az otthoni lovakkal is dolgozni kellett.

Quickchin WH Z pénteken 150, vasárnap 155 centiméteren indult, két-két fával végzett. Vasárnap a 155 centiméteres Nagydíjban a hibák ellenére jó érzés volt. Ő most pihenni fog, idén már nem megy.

Cornetto du Lys PS két pályát ment a hétvégén, pénteken kicsit feszesebb volt, ott egyet le is ütött, ettől függetlenül elégedett voltam vele, mert a megszokottnál kisebb alapterületű pályán kellett teljesítenie ennek a fiatal lónak, de ez is a képzés része. Szombaton már nagyon jó érzést adott, jól ugrott, tetszett a pályája. Jól és folyamatosan teljesített. 7-8 éves korú lovak versenyszámában indult és ők mind egy magasságon mentek, ezért elég volt neki ez a két pálya.

Quandro Blue PS pénteken jó pályát ment, jó formában volt, meg voltam vele elégedve. Vasárnap 145 centiméteren egy viszonylag technikás pályát kaptunk, elég sűrűn jöttek az ugrások, az egyik fordulóba sajnos beragadtunk és az ív nem jött ki jól, kisodródtunk jobbra. 8 éves, tapasztalatokat kell még szereznie, ezen dolgozunk, mert az ugróképességével nincs probléma.”

Jármy Vince Oppglabbeekben CSI*-CSI*** versenyen négy lóval versenyzett a hétvégén. Ezek közül kettő szerepel a programban, Corbluecenta PS és Chinoubet PS, illetve ott volt saját lova is, JB Koronaőr. Ez a helyszín is elég népszerű, nagy számú és erős mezőny szokott részt venni a rendezvényen, emiatt a pályák is fifikásabbak, az alapidő pedig szűk. Nehéz bejutni az eredményhirdetésre.

„JB Koronaőrnek a fedeles szezonban ez volt az első komolyabb versenye, eddig kisebb pályákat mentünk. Csütörtökön 140 centiméteren versenyeztünk, pénteken 150 centiméteren indultunk CSI*** Longines ranglista pontot adó számban. Szűk alapidejű, fortélyos pályát kellett teljesíteni, ha rendezgetni kellett közben a lovat, esélyed sem volt időben körbeérni. Nehezen akartak összejönni a hibátlanok. Koronaőr nagyon könnyen legaloppozta és jól ugrott, az összevetés is jól sikerült. Ott volt egy szerencsés ugrásunk, mert az egyik meredeknél a lábammal majdnem eldöntöttem a kitörőt. Nyilván megpróbáltam a lehető legjobban menni, de fölösleges kockázatot nem akartam vállalni. Végül a negyedik helyezést hoztuk el, amivel meg vagyok elégedve. A vasárnapi nagydíjban lazán, jól ugrott, az érzés jó volt, az eredmény kevésbé: két könnyű érintésből volt két verőhiba. A pénteki két pálya úgy gondolom, kicsit kivett belőle, remélhetőleg a következő nagyobb versenyen a nagydíjra is fent tudom tartani a száz százalékos formát.

Corbluecenta PS-nek ez az első fedeles versenye volt. A CSI* Nagydíj minősítőket és a Nagydíjat ugrotta. Mindhárom napon hibátlanul teljesített. Lovagolhatósága nem volt tökéletes, de napról napra csiszolódott. Az elvárásoknak megfelelően teljesített.

Chinoubet PS-szel csütörtökön 150 centiméteren versenyeztünk, 12 hibaponttal végeztünk. Lassabban kezdtem, mint kellett volna és a második ugrás utáni szűk fordulóból nem értünk oda jól és nem vállalta el az akadályt, ez lovashiba volt. Korrigálás után végig szépen, könnyen ugrott és minden úgy történt, ahogy eredetileg elterveztük. Sajnos az alapidőt nyolc másodperccel túlléptük. Szombaton a 145 centiméteres Longines világranglista pontot adó versenyszámban egy az egyben ugyanolyan jó érzés volt mind a melegítőben, mind a pályán lovagolni. Könnyedén, puhán ugrott. Különösebben nem mentem gyorsan, nem az volt a feladat, össze sem lehetett hasonlítani az ugrásokon mutatott képét a múltkori versennyel.”

Ifj. Kövy András kiképzése alatt két fiatal ló van jelenleg itthon: Chupa Chups PS és Casallandia PS. Mindketten Somorján versenyeztek a hétvégén egy nemzetközi megmérettetésen, CSI*-on.

„Chupa Chups PS-el a cél, hogy nyáron Longines Ranking-es nagydíjakban tudjon indulni. Casallandia PS jövőre nyolc éves lesz. Neki a 140 centiméteres kategóriába való beleerősödés és jövő év végére a 145-ös számokban való jó szereplés a célkitűzés. Tapasztalatra van szükségük a nemzetközi versenyeken és ennek a szellemében fogjuk menedzselni őket, ezen edzésterv alapján készülnek. A somorjai verseny apropója az volt, hogy a lovak tapasztalatot szerezzenek nemzetközi szintű pályákon. Mindkettőjükkel meg voltam elégedve. Úgy gondolom, hogy a képzettségi és kondíciós szintjüknek megfelelően teljesítettek, örömmel folytatom velük tovább a munkát. Legközelebb a Mesterek Tornáján versenyeznek."

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek